Publicat la: 
9/11/2015

Dieta saraca in zaharuri si bogata in fibre, recomandata pentru evitarea depresiei

O alimentatie cu un index glicemic ridicat face sa creasca riscul instalarii unei depresii, asociere pusa in evidenta de o echipa americana de specialisti de la mai multe universitati, relateaza passionsante.be, citat de Agerpres.

Cercetatorii au examinat datele a circa 70.000 de femei observate timp de trei ani. Au fost studiate in amanuntime obiceiurile lor alimentare, indeosebi in privinta consumului de glucide (zaharuri), fibre si seminte (intregi sau rafinate). A fost stabilit un indice glicemic global pentru fiecare persoana, acesta clasand alimentele in functie de cresterea glicemiei (nivelului de zahar) pe care o provoaca atunci cand sunt consumate.

Oamenii de stiinta au luat in considerare si incarcatura glicemica, ce tine seama atat de aporturile in glucide specifice alimentului, cat si de cantitatea continuta intr-o portie normala, lucru care permite comparatii mai realiste. Termenul de "glycemic load" a fost introdus de cercetatorii de la Harvard pentru a defini efectul asupra glicemiei al unei portii dintr-un anumit aliment.

Cu cat indexul glicemic este mai ridicat, cu atat riscul de depresie creste - a fost rezultatul experimentului. Diferenta a fost de 22% intre grupul cu indexul cel mai scazut si cel cu indexul cel mai ridicat. La cresterea riscului contribuie in mod diferit toate glucidele, dar mai ales zaharul adaugat. O alimentatie bogata in fibre si in seminte intregi actioneaza in schimb ca element protector.

In plus, grupul cu indexul glicemic ridicat se caracterizeaza - in mod global - si printr-un indice de masa corporala (IMC) mai defavorabil, mai putina activitate fizica si o alimentatie mai dezechilibrata.

Cercetatorii afirma ca vor efectua si alte studii pentru a stabili daca un regim alimentar cu indice glicemic scazut poate fi vizat ca solutie complementara in prevenirea sau tratarea depresiei.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Scripcaru Calin,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13