Publicat la: 
7/12/2015

Dieta urmata de tati inainte de concepere afecteaza sanatatea copilului

Exista tot mai multe dovezi ca stilul de viata al parintilor, cat si mediul in care traiesc cu mult inaintea procrearii influenteaza puternic sanatatea copiilor. Un nou studiu efectuat de cercetatorii de la "The Faculty of Health and Medical Sciences" din cadrul Universitatii din Copenhaga si echipa de cercetatori de la fundatia "Novo Nordisk Foundation Center" atesta aceste date printr-un experiment efectuat recent, ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul medical "Cell Metabolism".

Cercetatorii au comparat in laborator celulele din sperma a 13 barbati de constitutie slaba si 10 obezi si au descoperit ca celulele spermatice poseda diferite marci epigenetice care influenteaza apetitul copiilor.

O alta descoperire majora a reiesit din analiza medicala efectuata pe 6 participanti de sex masculin inainte si dupa interventia chirurgicala pentru pierderea in greutate - bypass gastric - in cadrul testelor medicale care urmareau felul in care aceasta operatie afecteaza informatia genetica regasita in sperma. Cercetatorii au observat 4000 de schimbari la nivelul structurii celulelor spermatice, din perioada preoperatorie la perioada de imediat dupa operatie, dar si la un an dupa aceasta interventie.

"Trebuie sa examinam in continuare ce sta in spatele acestor diferente, insa ce am gasit este o dovada clara a faptului ca sperma poarta informatia genetica ce determina greutatea urmasilor. Rezultatele noastre arata ca scaderea in greutate a tatilor influenteaza apetitul viitorilor copii," adirma Romain Barrs, unul dintre cercetatori.

"Ceea ce am observat in cadrul analizelor epidemiologice arata ca stresul nutritional acut (foametea, spre exemplu) manifestat intr-o generatie ridica riscul de dezvoltare a diabetului in urmatoarele generatii," adauga Romain Barrs.

Sanatatea urmasilor este influentata de schimbarile ce au loc la nivelul structurilor de ADN si ARN, iar marcile epigenetice controleaza modul in care evolueaza starea de sanatate a mostenitorilor.

In cadrul studiului cercetatorii au identificat transferul molecular ce are loc din tata in fiu si genele responsabile de acest transfer. Identificand aceste diferente de structura genetica, cercetatorii au demonstrat ca pierderea in greutate schimba informatia genetica pe care tatii o poarta in celulele spermatice. Cu alte cuvinte, ceea ce este transmis prin sperma de catre tata influenteaza nu numai modul in care se dezvolta embrionul, ci si starea de sanatate a copilului pe durata intregii sale vieti.

Sursa: ScienceDaily

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Medic Specialist