Publicat la: 
5/08/2011
Dr. Bianca Petcu, medic specialist ORL:

Dr. Bianca Petcu, medic specialist ORL / Foto: MedLive.ro

Febra fanului este una dintre expresiile pe care este posibil sa le auziti atunci cand este vorba despre rinita alergica. Desi afecteaza inclusiv adultii, rinita este cea mai frecventa boala alergica la copil, incidenta ei reala fiind subestimata. In momentul de fata, aproximativ una din trei persoane este alergica si se estimeaza ca, din anul 2020, una din doua persoane va deveni alergica. In ultima decada se observa o crestere a incidentei rinitei alergice, mai ales in tarile dezvoltate, explica dr. Bianca Petcu, medic specialist ORL, in cadrul unui interviu pentru MedLive.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Prin ce se caracterizeaza rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Rinita alergica se caracterizeaza din punct de vedere morfologic prin inflamatia mucoasei nazale. In rinita alergica, manifestarile clinice sunt produse de raspunsul inflamator imun, dupa expunerea la alergeni specifici, mai frecvent la acarieni, mucegaiuri, polen, la par si scuama de la animalele de companie.

Cum se manifesta?

Dr. Bianca Petcu: Din punctul de vedere al simptomatologiei, rinita alergica se manifesta prin prezenta uneia sau a mai multor simptome precum rinoreea apoasa, prurit nazal, stranut si obstructie nazala. Aceste simptome rinologice sunt insotite de cele mai multe ori de anumite simptome minore: senzatia de plenitudine nazala, tulburari ale olfactiei, modificari oculare (prurit ocular, lacrimare, congestie conjunctivala), manifestari faringiene (prurit faringo-palatin), manifestari auriculare.

Ce factori de risc ne predispun la rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Putem afirma cu certitudine ca orice element din viata noastra de zi cu zi, tot ce este sub soare, poate sa dea alergie. Sunt incriminati foarte frecvent factorii genetici. Nu sunt rare cazurile in care, intr-o familie, exista mai multi membri alergici. In acest caz nu este obligatoriu debutul cronologic. Parintele poate sa dezvolte manifestarile rinitei alergice dupa aparitia simptomelor la un copil. Intr-o familie cu parinti alergici, riscul aparitiei unei alergii la copil creste cu 40% in cazul in care unul dintre parinti este alergic si pana la 80% daca ambii parinti sunt alergici.

Exista anumiti factori de mediu care favorizeaza rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Factorii de mediu sunt multipli si sunt reprezentati de alergeni inhalatori, alaturi de diversi iritanti. Printre alergenii inhalatori amintim polenurile, care sunt prezente in diferite perioade ale anului si variaza in functie de zona geografica si de clima. La noi in tara, perioadele de polenizare corespund lunilor martie si aprilie pentru polenul provenit de la diferite specii de arbori, lunile aprilie si august in cazul polenurilor de graminee, lunilor august si noiembrie pentru polenurile diferitelor buruieni.

Care sunt cei mai frecventi alergeni?

Dr. Bianca Petcu: Ambrozia este cel mai frecvent alergen. Praful de casa este principala cauza a alergiilor de interior. In praful de casa, principalii alergeni sunt acarienii. Despre mucegaiuri se stie ca traiesc in zonele cu umiditate crescuta. Sunt mucegaiuri care apar pe perioada verii, dar si pe perioada iernii. Animalele de companie produc si ele frecvent alergii.

Ce animale produc mai frecvent alergii?

Dr. Bianca Petcu: Pisica, dar si parul cainelui, al hamsterului, al iepurelui.

Mai exista si alte tipuri de alergeni sau de iritanti care sa provoace rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Da, alergenii digestivi. Acestia pot fi reprezentati de conservanti, de alcool, legume, fructe, mai frecvent kiwi, capsunile, fragii. Agentii iritanti pot fi diferitele substante din interior: parfumuri, insecticide.

Cum poate fi diagnosticata rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Diagnosticul de rinita alergica se pune pe baza anamnezei alergologice minutioase (antecedentele din copilarie, antecedente familiale specifice, expunerea la alergeni, conditiile de mediu, instalarea, frecventa, severitatea si duritatea simptomatologiei), pe simptomele rinologice, pe examenul clinic ORL si pe examenele de laborator.

La sugari si la copilul mic, rinita alergica este dificil de diagnosticat si produce adeseori o simptomatologie zgomotoasa.

Cum poate fi tratata rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Tratamentul are ca obiective ameliorarea simptomatologiei cat mai rapid si pe o perioada cat mai lunga de timp, evitarea expunerii la alergeni si conservarea unei functii nazale normale. Se utilizeaza spalaturile nazale cu solutii saline, care se pot folosi de trei ori pe zi, corticosteroizi intranazali, medicatie antihistaminica, medicatie inhibitoare a leucotrienelor, corticoterapia injectabila. In cazul in care simptomatologia nu cedeaza la administrarea medicamentatiei, se poate efectua tratamentul cornetelor inferioare cu radiofrecventa, care aduce un beneficiu prin largirea calibrului foselor nazale.

Cum se clasifica rinita alergica?

1. Dupa durata simptomelor:

  • rinita alergica intermitenta (apare atunci cand simptomele sunt prezente mai putin de patru zile intr-o saptamana sau mai putin de patru saptamani consecutiv);
  • rinita alergica persistenta (apare cand simptomele sunt prezente mai mult de patru zile intr-o saptamana si mai mult de patru saptamani consecutiv).

2. Dupa severitatea simptomelor:

  • rinita alergica moderata sau severa (sunt prezente simptome precum afectarea somnului, a calitatii vietii si activitatii zilnice);
  • rinita alergica usoara (niciunul din urmatoarele simptome nu sunt prezente: afectarea somnului, afectarea calitatii vietii, afectarea activitatii zilnice, afectarea activitatii din timpul liber sau a celei scolare, in cazul copiilor).

Un interviu realizat de Emma Olaru si Remus Puscariu la MedLife Timisoara

Redactor: Cristina Bobe

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

dar sigur nu este de vina poluarea din Bucuresti care depaseste oficial de 3 ori normele .

Si eu am rinita alergica sezoniera si eram satula de pastile, pana cand am descoperit un tratament natural sub forma de crema. Mi se pare genial pentru ca ma dau cu acea crema la nas inainte sa interactinez cu factorul alergen si nu mai am probleme. Am descoperit-o de curand pe site-ul Longeviv ...Hay Max se numeste crema. Ar trebui sa i se faca mai multa reclama ca sa afle lumea de ea.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Alergologie

Iacomi Adriana,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 32

Articole similare

Care sunt principalele simptome ale coxartrozei? Ce riscuri implica? Cum se trateaza corect? Dr. Alexandru Poll, medic primar ortopedie - traumatologie, a discutat online cu cititorii Medlive si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu video. Dr. Alexandru Poll este medic primar ortopedie-traumatologie in cadrul Hyperlinicii MedLife Grivita...
Sangele de la soarecii tineri a inversat procesul de imbatranire la soareci batrani, intinerind muschii si creierul acestora, potrivit unui studiu publicat de doua echipe de cercetatori. Expertii sunt de parere ca noua descoperire ar putea duce la tratamente eficiente pentru afectiuni precum boala Alzheimer sau pentru bolile de inima. "Sunt extrem...
Cancerul oral este o problema de sanatate publica in tarile curs de dezvoltare, daca nu este depistat la timp. In unele zone, lipsa medicilor stomatologi face verificarile dentare de rutina imposibile. Pentru a depasi aceasta problema, cercetatorii de la Stanford au dezvoltat un nou dispozitiv care poate fi atasat la un smartphone si poate...
Vin rosu/ Foto: MorgueFile.com Studiile sugereaza ca vinul nu ne ingrasa, dar pacaleste creierul in luarea unor decizii nesanatoase. Chiar daca vinul contine foarte putini carbohidrati si nu contine grasimi, acesta are totusi calorii. De remarcat la caloriile de vin este faptul ca acestea sunt digerate diferit fata de cele din mancare. Un...
Cercetatorii americani de la Johns Hopkins University au descoperit ca doua treimi din cazurile de cancer de diferite tipuri sunt cauzate mai ales de ghinion, mai precis de mutatii accidentale in ADN, si mai putin de obiceiuri daunatoare sau factori ereditari, relateaza Reuters. Cercetatorii au studiat 31 de tipuri de cancer si au descoperit ca...