MEDICINA GENERALA

25 Iulie 2011

Dr. Eugen Craciun, gastroenterolog: “Doar 10% din pacientii cu hepatita B si C au fost tratati pana la ora actuala. Sunt multe persoane care au boala, dar nu stiu de existenta ei.”

scris de

Craciun Ion Eugeniu

 

Dr. Eugen Craciun, gastroenterolog:

Dr. Eugen Craciun / Foto: MedLive.ro

Hepatita este o boala care nu doare, fapt care poate induce pacientul in eroare. O persoana infectata nu are, de cele mai multe ori, niciun fel de simptom sau de semne relevante care sa anunte boala de care sufera. Din acest motiv, in Romania exista foarte multe persoane care sufera de hepatita cu virusurile B si C, dar care nu sunt diagnosticate. Infectiile cu virusurile hepatitei B si C se pot vindeca, dar nu exista un tratament eficient in proportie de 100% pentru niciuna din ele, a declarat dr. Eugen Craciun, medic specialist gastroenterologie si hepatologie, in interviul acordat MedLive.ro. Pacientii au, prin urmare, un motiv in plus de a se prezenta la medic, pentru diagnosticarea infectiei cu virusurile hepatitelor B si C, astfel incat, in cazul celor infectati, boala sa fie tratata intr-un stadiu cat mai precoce.

Nu exista inca studii de prevalenta a infectiilor cu virusurile hepatitice B si C, care sa fie realizate de Sistemul National de Sanatate si, din cate stiu, nu exista nicio intentie in acest sens. Primele studii serioase au fost realizate foarte de curand de catre medicii de la Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie, care arata o prevalenta a infectiei cu virus C de 3,2%, iar pentru virusul B prevalenta este de 4,4% din populatia adulta de la noi din tara. Sunt procente foarte importante care demonstreaza ca infectiile cu virusurile hepatitei B si C reprezinta o problema majora de sanatate publica in Romania, din pacate, insuficient luata in considerare de sistemul public de sanatate , a explicat dr. Eugen Craciun.

Este esential ca boala sa fie surprinsa intr-un stadiu incipient, in care sa poate fi aplicat tratamentul la persoanele care au indicatie in acest sens. Exista si pacienti care nu necesita tratament.

Cum se transmit hepatitele cu virus B si C?

Dr. Eugen Craciun: Spre deosebire de virusul hepatitei A, virusurile hepatitei B si C nu se transmit pe cale orala. Acestea se transmit prin sange, astfel incat persoanele care se infecteaza fac asta, de obicei, prin intermediul transfuziilor de sange, a diferitelor obiecte ascutite (ace nesterilizate, tatuaje, pierceinguri, droguri intravenoase, manichiura, pedichiura), atunci cand folosesc astfel de instrumente in locuri publice. Mai sunt si diversele tratamente medicale care se fac cu acele sterilizabile, de pilda tratamentele stomatologice.

Cum pot fi prevenite hepatitele B si C?

Pentru a evita infectiile cu virusurile hepatitei B si C, oamenii trebuie sa evite pe cat posibil contactul cu orice fel de instrumente ascutite, care se folosesc in locuri publice, cabinete publice, saloane etc.

In ceea ce priveste hepatita cu virus B, din fericire, exista un vaccin pe care il poate face orice persoana. Hepatita cu virus C, in schimb, nu beneficiaza de vaccin.

Cum se trateaza hepatitele B si C?

Dr. Eugen Craciun: Tratamentele existente in ziua de astazi sunt mai eficiente in privinta virusului C, din punctul de vedere al vindecarii definitive a infectiei. Acesta presupune administrarea unui interferon special, care se numeste Peginterferon, impreuna cu un medicament care numit Ribavirina. Acest tratament este standardizat oriunde in lume, ceea ce inseamna ca peste tot este administrat la fel.

In ce priveste virusul B exista doua tratamente antivirale, pe de o parte Peginterferonul deja mentionat, pe de alta parte medicamentele din categoria antiviralelor care se iau pe cale orala. Decizia de a face un tratament sau altul trebuie luata de medicul specialist, intr-o discutie cu pacientul, in care acestuia din urma sa i se prezinte beneficiile si riscurile ambelor tipuri de tratament. Din pacate, in ceea ce priveste virusul B, tratamentul nu este standardizat. Ambele tipuri de tratament mentionate au avantaje si dezavantaje si trebuie adaptate fiecarei persoane din punctul de vedere al stadiului bolii, al varstei, al altor boli de care pacientul poate ca sufera.

In ce priveste pacientii cu ciroza hepatica cauzata de infectia cu virus B, pentru acestia exista un tratament antiviral eficient, care chiar daca nu vindeca virusul, cel putin blocheaza replicarea virusului si in felul acesta poate fi tinuta pe loc boala pentru o vreme.

Ce complicatii pot genera hepatitele B si C?

Dr. Eugen Craciun: Hepatitele cu virus B sau C pot duce la hepatita cronica si, in anumite situatii, la ciroza hepatica. Virusul hepatitei A nu se cronicizeaza. Virusul B ajunge mai rar la ciroza hepatica, dar aceasta evolutie este relativ imprevizibila. Oricare persoana infectata cu virusul hepatitei B si C trebuie sa fie corect si complet evaluata, iar ulterior monitorizata.

"De departe infectiile cu virus B si C reprezinta principala cauza de ciroza hepatica. Aceasta boala reprezinta stadiul final al oricarei boli cronice de ficat. Evolutia bolii declansate de infectia cu virus B si C catre ciroza hepatica este una relativ lenta, care se desfasoara intre 15-20 chiar 30 de ani. E un interval lung care ne permite sa identificam o astfel de infectie intr-un stadiu in care nu s-a ajuns deja la ciroza hepatica. Altfel, tratamentul este mult mai putin eficient sau imposibil de facut. Spre exemplu, in ciroza cu virus C, de cele mai multe ori nu se poate face niciun tratament, pentru ca un pacient care sufera de aceasta boala, foarte probabil nu va tolera tratamentul cu Interferon si Ribavirina, din cauza efectelor sale adverse.

"Exista un pericol mare de a ajunge la ciroza hepatica , daca persoana infectata este tanara, mai ales atunci cand nu stii ca ai aceasta infectie. Nu o data am intalnit situatii in care persoana infectata a venit la cabinet in stadiul de ciroza hepatica, pentru ca nu a stiut ca are aceasta infectie.Echipa MedLife de Endoscopie Gastroenterologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.