Publicat la: 
15/04/2011

Dr. Rodica Cibea

"Trecerea de la regimul de post la cel obisnuit se face treptat. Chiar daca avem pe masa toate bunatatile, avem timp pana la postul urmator sa gustam cate putin din toate. […] O masa copioasa, indiferent daca este dupa un post sau nu, eventual bogata in grasimi si bauturi alcoolice, poate cauza oricand o criza biliara, o pancreatita", ne avertizeaza dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.

In cadrul mini-interviului video realizat in studioul MedLive. ro, dr. Rodica Cibea a vorbit despre efectele postului asupra organismului, despre ce inseamna un post sanatos si despre cel mai bun mod de a trece de la o dieta de post la una de dulce.

Urmariti materialul video:

Fragmente din inregistrarea realizata in studioul MedLive.ro:

  • daca vrem sa postim, este important sa alegem alimente cat mai variate si sa nu plecam de la idea ca daca postim este automat sanatos. Este bine sa evitam dulciurile concentrate, sa nu mancam prea multe grasimi, chiar daca sunt de origine vegetala, acestea in exces sau sub forma prajita pot duce la probleme.
  • datorita faptului ca in perioada de post mancam mai multe legume si fructe, avem un aport crescut de antioxidanti si vitamine. In plus, nu consumam grasimi saturate si colesterol iar pe termen lung profilul lipidic se imbunatateste.
  • exista categorii de persoane carora nu li se recomanda sa posteasca. Este vorba despre cei care au un necesar crescut in anumiti nutritienti sau care au anumite restrictii: copii, femei insarcinate, varstnici, perosane cu boli cronice. Daca aceste persoane hotarasc sa posteasca, trebuie luate niste precautii suplimentare.
  • chiar si atunci cand postul se termina, piramida alimentara nu recomanda produse de origine animala in cantitate mare; la baza alimentatiei noastre trebuie sa ramana legumele, fructele, cerealele, derivatele din cereale;
  • in cazul celor care au o afectiune preexistenta, un diabet, o boala cardiaca, in cazul unei supraalimentari poate avea loc o decompensare, un dezechilibru al bolii.

Autor: I. C.

Specialitate: 
Comentarii

Am aparut prea tarziu in timpul interviului si nu mi-ati raspuns la intrebari. Ati putea sa o faceti aici poate?

As vrea sa stiu de ce recomandati cerealele si derivatele din cereale (ce sunt acestea exact) ca "baza a alimentatiei" si de ce nu recomandati produsele animale?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Pop Anca Oana
Medic Specialist
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Lector...

Articole similare

In ciuda a jumatate de secol de cercetare stiintifica, inca mai exista controverse referitoare la modul in care fluorul reduce riscul cariilor dentare. Cercetarile anterioare au stabilit ca fluorul ajuta la intarirea stratului de smalt care protejeaza dintii de acidul produs de bacteriile care cauzeaza cariile. Noi studii au aratat ca fluorura...
Cum se desfasoara procedura de fertilizare in vitro (FIV)? Care sunt pasii pe care ii urmeaza un cuplu? Cum colaboreaza specialistii in domeniile implicate in FIV? O echipa formata din patru medici specialisti ai clinicii MedLife discuta cu cititorii. Vor veni la intalnirea online dr. Dragos Albu, medic primar obstetrica-ginecologie,...
Pielea este un foarte bun indicator al starii dumneavoastra de sanatate. Joseph Jorizzo, expert al Universitatii Wake Forest, a scris o carte despre semnele de pe piele care indica posibile boli interne. Multe conditii de sanantate, unele foarte grave, apar in primul rand ca probleme ale pielii. Eruptia fluture O eruptie in forma de fluture pe...
Epidemia de Ebola din Africa de Vest nu poate fi comparata cu nimic de la aparitia HV si pana astazi, a declarat un oficial medical american, iar pentru a ne asigura ca aceasta nu va deveni „urmatoarea SIDA” este necesar un raspuns international rapid. Focarul a ucis mai mult de 3860 de persoane, in special din Africa de Vest. Virusul se...
Cercetatorii au descoperit ca numarul de calorii pe care le ard oamenii in timp ce se odihnesc se schimba in functie de perioada zilei. Cand sunt in repaus, oamenii ard cu 10% mai multe calorii dupa-amiaza sau seara, decat dimineata, potrivit sciencedaily.com. Constatarile intaresc rolul important al ceasului circadian in metabolismul nostru. De...