Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: "Nu trebuie sa plecam de la idea ca, daca postim, este automat sanatos"

Dr. Rodica Cibea
"Trecerea de la regimul de post la cel obisnuit se face treptat. Chiar daca avem pe masa toate bunatatile, avem timp pana la postul urmator sa gustam cate putin din toate. […] O masa copioasa, indiferent daca este dupa un post sau nu, eventual bogata in grasimi si bauturi alcoolice, poate cauza oricand o criza biliara, o pancreatita", ne avertizeaza dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.
In cadrul mini-interviului video realizat in studioul MedLive. ro, dr. Rodica Cibea a vorbit despre efectele postului asupra organismului, despre ce inseamna un post sanatos si despre cel mai bun mod de a trece de la o dieta de post la una de dulce.
Urmariti materialul video:
Fragmente din inregistrarea realizata in studioul MedLive.ro:
- daca vrem sa postim, este important sa alegem alimente cat mai variate si sa nu plecam de la idea ca daca postim este automat sanatos. Este bine sa evitam dulciurile concentrate, sa nu mancam prea multe grasimi, chiar daca sunt de origine vegetala, acestea in exces sau sub forma prajita pot duce la probleme.
- datorita faptului ca in perioada de post mancam mai multe legume si fructe, avem un aport crescut de antioxidanti si vitamine. In plus, nu consumam grasimi saturate si colesterol iar pe termen lung profilul lipidic se imbunatateste.
- exista categorii de persoane carora nu li se recomanda sa posteasca. Este vorba despre cei care au un necesar crescut in anumiti nutritienti sau care au anumite restrictii: copii, femei insarcinate, varstnici, perosane cu boli cronice. Daca aceste persoane hotarasc sa posteasca, trebuie luate niste precautii suplimentare.
- chiar si atunci cand postul se termina, piramida alimentara nu recomanda produse de origine animala in cantitate mare; la baza alimentatiei noastre trebuie sa ramana legumele, fructele, cerealele, derivatele din cereale;
- in cazul celor care au o afectiune preexistenta, un diabet, o boala cardiaca, in cazul unei supraalimentari poate avea loc o decompensare, un dezechilibru al bolii.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...