Nutriție

15 Aprilie 2011

Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: "Nu trebuie sa plecam de la idea ca, daca postim, este automat sanatos"


Dr. Rodica Cibea

"Trecerea de la regimul de post la cel obisnuit se face treptat. Chiar daca avem pe masa toate bunatatile, avem timp pana la postul urmator sa gustam cate putin din toate. […] O masa copioasa, indiferent daca este dupa un post sau nu, eventual bogata in grasimi si bauturi alcoolice, poate cauza oricand o criza biliara, o pancreatita", ne avertizeaza dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.

In cadrul mini-interviului video realizat in studioul MedLive. ro, dr. Rodica Cibea a vorbit despre efectele postului asupra organismului, despre ce inseamna un post sanatos si despre cel mai bun mod de a trece de la o dieta de post la una de dulce.

Urmariti materialul video:

Fragmente din inregistrarea realizata in studioul MedLive.ro:

  • daca vrem sa postim, este important sa alegem alimente cat mai variate si sa nu plecam de la idea ca daca postim este automat sanatos. Este bine sa evitam dulciurile concentrate, sa nu mancam prea multe grasimi, chiar daca sunt de origine vegetala, acestea in exces sau sub forma prajita pot duce la probleme.
  • datorita faptului ca in perioada de post mancam mai multe legume si fructe, avem un aport crescut de antioxidanti si vitamine. In plus, nu consumam grasimi saturate si colesterol iar pe termen lung profilul lipidic se imbunatateste.
  • exista categorii de persoane carora nu li se recomanda sa posteasca. Este vorba despre cei care au un necesar crescut in anumiti nutritienti sau care au anumite restrictii: copii, femei insarcinate, varstnici, perosane cu boli cronice. Daca aceste persoane hotarasc sa posteasca, trebuie luate niste precautii suplimentare.
  • chiar si atunci cand postul se termina, piramida alimentara nu recomanda produse de origine animala in cantitate mare; la baza alimentatiei noastre trebuie sa ramana legumele, fructele, cerealele, derivatele din cereale;
  • in cazul celor care au o afectiune preexistenta, un diabet, o boala cardiaca, in cazul unei supraalimentari poate avea loc o decompensare, un dezechilibru al bolii.

Autor: I. C.



Echipa MedLife de Diabet Si Nutritie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.