Pediatrie

12 Mai 2021

Durerea de spate la copii - cauze, diagnostic si tratament

scris de

Dr. Dan Daniela – Medic Primar Ortopedie Pediatrica

 

Ce este durerea de spate

Durerea de spate este durerea localizata in orice regiune a spatelui, topografic fiind clasificata in durere de spate cervicala, toracala, lombara si sacrata.

Durerea de spate lombara este cel mai frecvent intalnita la copii, fiind principalul motiv de prezentare la medic. Statistic, 20-36% dintre copiii de varsta scolara prezinta episoade de durere la nivelul coloanei lombare.

Durerile de spate la copiii mari și adolescenți, sunt adesea „dureri de spate nespecifice”.

La copiii mici, probabilitatea ca acestia sa exagereze simptomele, este foarte mica, ceea ce obliga medicul sa identifice o posibila „cauză organică” care ar putea fi sursa durerii de spate. Cu toate acestea, este important ca toți copiii cu dureri de spate sa aiba parte de o examinare atenta pentru a evita intarzierea diagnosticului unor afectiuni grave.

Cauzele durerilor de spate

Cauzele organice asociate frecvent cu dureri ale spatelui includ:

 1. Hernia de disc

 2. Spondilolisteza si spondiloliza

 3. Artrita reumatoida juvenila

 4. Spondilita infectioasa (discita, tuberculoza vertebrala)

 5. Cifoza Scheuermann si cifoscoliozele severe

 6. Osteoporoza juvenila idiopatica

 7. Tumorile vertebrale (osteomul osteoid, osteoblastomul, granulomul eozinofil, chistul osos anevrismal, sarcomul Ewing, osteosarcomul osteogenic)

 8. Tumorile intramedulare (astrocitomul si ependimomul)

 9. Leucemia acuta limfocitara

 10.  Metastazele vertebrale de la nivelul coloanei toracale provenite frecvent de la un neuroblastom sau de la o tumora Wilms.

 

Cauzele nespecifice ale durerii de spate pot fi controlate prin schimbarea stilului de viata

1. Evitarea suprasolicitarii mecanice a coloanei vertebrale prin ridicarea de greutati in mod repetat sau a  unor miscari bruste ale coloanei, care pot intinde excesiv muschii si ligamentele spatelui, producand durere. Prin desfasurarea de activitati fizice exista posibilitatea sa evitam sau sa amelioram durerea de spate  prin imbunatatirea conditiei fizice (tonifierea musculaturii spatelui prin inot, echitatie, gimnastica medicala).

2. Evitarea pozitiilor incorecte la masa de scris

Statul prelungit pe scaun la masa de scris pentru perioade lungi de timp duce la dureri de spate prin cresterea stresului si presiunii la nivelul muschilor spatelui, discurilor vertebrale, umerilor si bratelor si prin solicitarea ligamentelor vertebrale, ducand in timp la deteriorarea structurilor coloanei vertebrale si la agravarea durerii de spate.

Pt a combate aceste consecinte ale statului prelungit pe scaun, foarte utila este folosirea unui scaun ergonomic de birou care ajuta la mentinerea unei posturi corecte prin adoptarea unor  pozitii adecvate la masa de scris si mentinerea unui spate sanatos si puternic prin invatarea si practicarea unei mecanici corecte ale corpului.

 

3. De-asemenea, o saltea nepotrivita pe care pacientul doarme noaptea, poate fi o cauza frecventa a durerilor de spate.

 

Clinica si diagnosticul durerilor de spate

Un istoric medical complet si examenul fizic pot identifica de obicei, orice afectiune grava care poate provoca durerea.

Anamneza trebuie sa stabileasca:

1.localizarea topografica a durerii de spate: cervicala, toracala, lombara sau sacrata

2. debutul durerii (in urma cu cat timp a aparut durerea)

Durerile acute de spate pot sa apara brusc si sa dureze mai putin de 6 saptamani, fiind cauzate de un traumatism sau de o solicitare mecanica excesiva a coloanei vertebrale prin ridicarea de greutati sau dureri cronice de spate cu durata mai mare de 3 luni.

3. intensitatea durerii (usoara, moderata pana la severa)

4. caracterul durerii (continua sau intermitentă, localizata sau iradiata la nivelul membrelor- dureri radiculare)

5. in ce moment al zilei apar (dureri nocturne sau diurne)

6. circumstantele in care durerea se agraveaza (efort fizic, mobilizarea coloanei, statul in sezut, in ortostatism) si la ce medicamente se amelioreaza

7. daca se asociaza cu alte simptome ale unor afectiuni medicale preexistente, nonortopedice cum ar fi o infectie a tractului urinar, hidronefroza, chisturi ovariene, pneumonie cu dureri de perete toracic sau boli inflamatorii intestinale.

Durerea ușoara de scurtă durata după o activitate sportiva se datoreaza, de obicei, tensiunii musculare.

Durerea acuta,  care debuteaza brusc în decurs de 24 de ore de la producerea traumei este frecvent intalnita in fracturile apofizare vertebrale, entorse ale coloanei si hernii de disc.

Durerea insidioasa cu debut lent este mai caracteristica cifozei Scheuermann, tumorilor benigne și maligne.

Durerile de spate localizate pot fi cauzate de spondiloliza sau tumori.

Durerea care iradiază catre fese sau membrul inferior poate indica o hernie de disc lombara, fractura de apofiza vertebrala, abces epidural sau tumoră intraspinala.

Durerea de spate difuza sau generalizata, care se resimte într-o zonă anatomică destul de larga este caracteristica pt procesele inflamatorii și sindroamele de solicitare excesiva ale coloanei vertebrale.

Durerea recurenta asociata cu activitati specifice este mai probabil cauzata de afectiuni precum spondiloliza, spondilolisteza, cifoza Scheuermann sau  hernia de disc.

Durerea persistenta, neincetata si durerea nocturna sunt asociate mai des cu tumori și infecții. Durerile de spate cauzate de tumorile maligne ale coloanei vertebrale sunt persistente, progresive, se intensifica in timp și nu variază în funcție de activitate. Durerea nocturnă a fost legata de tumori, în special la copiii mici. Durerile de spate cauzate de un osteom osteoid sunt adesea ameliorate de medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS).

Daca un pacient prezinta simptome constitutionale coexistente, cum ar fi febra, frisoane, stare generala alterata, anorexie sau scadere în greutate, durerea de spate poate fi un semn de malignitate sistemica (leucemie) sau o infecție. Infecțiile bacteriene sau virale in antecedente pot provoca discită și durere.

 

Afectiunile legate de varsta

Deși nici o tulburare nu este specifica pentru o anumită grupă de varsta, vârsta pacientului poate ajuta clinicianul sa facă diagnosticul diferential. Durerile de spate la copiii cu vârsta sub 4 ani sunt cel mai probabil din cauza unei infectii sau a unei tumori, care ar trebui diagnosticata si tratata cu promptitudine.

Spondilita infectioasa este mai frecventa la copiii cu varsta mai mică de 10 ani, iar tumorile observate în aceasta grupă de varsta includ granulomul eozinofil, leucemia, neuroblastomul și astrocitomul.

Tumorile care apar la copiii mari includ osteoblastomul, osteosarcomul și limfomul.

Tumorile precum osteomul osteoid și chisturile osoase anevrismale nu sunt specifice niciunei grupe de vârstă

Cifoza Scheuermann este cea mai frecventa caua a durerii de spate toracice la adolescentii de sex masculin.

 

Diagnosticul imagistic

Radiografiile standard ar trebui recomandate pentru toți copiii cu vârsta pana in 4 ani  care prezinta dureri de spate și la copiii mai mari când durerea persista 2 luni sau mai mult, când durerea este suficient de severa pentru a trezi copilul din somn si când copilul prezinta simptome clinice generale. Daca radiografia este neconcludenta, la acesti copii se indica investigatii imagstice  suplimentare. La copiii mai mari cu dureri  de spate intermitente,  legate de o activitate fizica de scurtă durata, ale caror radiografii sunt normale și ale caror examinări neurologice sunt negative, nu sunt necesare investigatii imagistice suplimentare, dar  evolutia acestora trebuie urmarita cel puțin o luna.

Imagistica avansata a fost rezervata pacienților cu radiografii anormale sau neconcludente, care prezinta dureri constante, dureri nocturne, dureri radiculare si la care examenul neurologic a fost anormal.

Tomografia computerizata (CT) ofera cele mai bune imagini ale anatomiei osoase ale zonelor afectate, fiind utila in  diagnosticarea spondilolizei și ale fracturilor de stres de la nivelul coloanei lombare.

Rezonanța magnetică (RMN) este utilizată la pacienții cu examen neurologic anormal, oferind imagini clare ale tumorilor coloanei vertebrale, herniei de disc, siringomieliei si discitei.

Scintigrafia osoasa este utila in localizarea proceselor patologice care afectează vertebrele, cum ar fi infecția, fracturile de stres, tumorile benigne și maligne.

Testele de laborator (HLG, frotiul de sange periferic, CRP, VSH) sunt recomandate la toți copiii mici cu dureri de spate, la copiii cu dureri nocturne și la cei cu simptome generale asociate.

Pt a exclude o boala reumatologică se efectueaza Ag HLA-B27, factorul reumatoid si anticorpii antinucleari la care se asociaza istoricul familial de spondilita anchilopoetica.

Examenul sumar de urina si ecografia pelvina pot exclude afectiuni care pot cauza dureri de spate (infectia urinara, litiaza renala, hidronefroza, chisturile ovariene). Durerea viscerala nu este influentata de miscare, ea fiind continua si intensificandu-se in cursul noptii.

Radiografia toracica poate identifica afectiuni pulmonare (pneumonii) care pot fi cauza durerilor de spate toracice.

 

Cum se trateaza durerile de spate

Tratamentul pentru durerile de spate depinde, in general, daca durerea este acuta sau cronica. Interventia chirurgicala este recomandata numai daca exista cauze organice ale durerii de spate, respectiv leziuni nervoase sau modificari de structura osoasa ale vertebrelor.

Remedii pentru calmarea durerilor de spate usoare sau de scurta durata

Durerea musculară este o cauză relativ frecventă a durerii de spate la adolescentul  sportiv. Tratamentul include intreruperea activității fizice, initial aplicarea de gheață și ulterior de căldură locala și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (nurofen sau naproxen), care reduc inflamatia, permitand o mai buna mobilitate a coloanei vertebrale.

Paracetamolul (acetaminofenul) este de asemenea, un medicament folosit in mod obisnuit pentru reducerea si tratarea durerii de spate. La acestea se pot asocia codeina (analgezic opiaceu) si medicamentele miorelaxante, decontracturante musculare  (Mydocalm sau Clorzoxazona) care relaxeaza musculatura.

Gelurile sau sprayurile aplicate topic care creeaza local senzatia de caldura sau rece, pot de-asemenea ameliora durerea.
Durerile musculare se amelioreaza de obicei rapid, în câteva săptămâni. Dacă durerea persistă, se va efectua radiografie pentru a exclude alte cauze potențiale, cum ar fi spondiloliza si spondilolisteza.

 

Tratamentul durerilor de spate specifice

In spondiloliza acută (fractura de pars interarticularis), tratamentul ortotic cu o orteză toracolombosacrală poate atenua simptomele și poate ajuta la vindecarea fracturii. Intervenția chirurgicală este indicată doar dacă durerea persistă si nu se amelioreaza dupa tratamentul conservator.

In spondilolisteza, in functie de gradul de alunecare al vertebrei L5  in raport cu vertebra S1 se indica tratamentul ortotic sau tratamentul chirurgical.

In hernia de disc, majoritatea pacienților pot fi tratați inițial conservator cu restricționarea activitatilor fizice, administrarea orala de medicamente antiinflamatoare si corticosteroizi, precum si kinetoterapie. Tratamentul conservator prelungit al herniei de disc poate fi asociat cu dureri persistente, iar dacă adolescentul  sau copilul  nu răspunde la aceasta abordare terapeutică, ameliorarea durerii poate fi realizată doar prin indepartarea chirurgicala a discului (discectomie).

 

Durerile de spate din cifoza Scheuermann sunt de obicei localizate la nivelul apexului cifozei si sunt de obicei, agravate de activitatea fizică, statul prelungit in picioare sau in sezut.  Adesea, durerea nu este severa si nu se asociaza cu semne neurologice.

Majoritatea pacienților sunt tratați prin gimnastica medicala  cu exerciții de extensie ale coloanei pt tonifierea mm extensori ai spatelui la care se asociaza corectarea deformarii coloanei cu un corset. Deformarile cifotice severe mai mari de 70º, insotite de durere persistenta reprezinta indicatie pt tratamentul chirurgical.

Tratamentul durerilor de spate nespecifice

Pacienții și părinții lor pot fi foarte dezamagiti, atunci când nu se poate identifica o cauză organică a durerilor de spate. Intr-un studiu recent s-a raportat ca 78% dintre pacienții evaluați pentru dureri de spate nu au avut un diagnostic cert.

Unele studii au constatat că durerile de spate la copiii scolari pot fi cauzate de purtarea ghiozdanului sau rucsacului care poate suprasolicita coloana prin incarcare mecanica excesiva.

Alți factori care au fost sugerați includ prezenta unui istoric familial de dureri de spate, sedentarismul și factorii psihologici. Din fericire, majoritatea durerilor de spate nespecifice pot fi tratate prin gimnastica medicala, kinetoterapie si exercitii fizice supravegheate la domiciliu.

Kinetoterapia reprezinta o alternativa pentru eliminarea durerilor de spate.  Scopul kinetoterapiei este de a restabili mobilitatea coloanei fara durere si de a mentine aceasta imbunatatire pe termen lung. Kinetoterapeutii folosesc o serie de modalitati pentru a atinge aceste obiective, cum ar fi tratamente de tip masaj, exercitii fizice sau proceduri electrice.

Masajul poate contribui la relaxarea musculaturii spatelui si la ameliorarea durerii.

Terapia cu apa efectuata intr-o piscina si inotul reprezinta o modalitate usoara de a atenua durerea din spate.

 

Activitatea fizica este fundamentul tratamentului durerii cronice de spate si poate include:

 • Corectarea posturii
 • Exercitii pt tonifierea musculaturii spatelui si flexibilizarea coloanei vertebrale

Durerile de spate psihosomatice sunt observate mai des la adolescenți si copiii mari. Un istoric detaliat poate dezvălui conflicte in mediul familial sau scolar, precum si existenta  altor membri din familie care acuza dureri de spate. Tratamentul cu succes al durerii psihosomatice de spate necesită de obicei, o abordare multidisciplinară, cu tratament și consiliere oferite de o echipă de medici, psihologi și kinetoterapeuti.

Prezentarea la medic intr-un timp cat mai scurt de la debutul semnelor timpurii ale oricarei afectiuni ale coloanei vertebrale, poate creste sansele de vindecare si recuperare.

 

 

 

Bibliografie

 1. Tachdjianˈs Pediatric Orthopaedics- Fifth Edition- John Anthony Herring
 2. What You Should Know About Low Back Pain- Causes, Diagnosis, Treatment, Prevention- William Morrison MD, Janelle Martel MD, August 1, 2019
 3. Back pain- Symptoms and causes- Mayo Clinic, August 21, 2020
 4. Low Back Pain (Lumbar Spine Pain)- By William C. Shiel MD, Melissa Conrad Stöppler MD, February 10, 2021
 5. Causes of Lower Back Pain, By John Peloza MD, April 20, 2017

Pediatrie
Durerile de spate
Ortopedie pediatrica
Dr. Dan Daniela


Echipa MedLife de Pediatrie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Consulta medicul specialist. Fa-ti o programare  la Dr. Dan Daniela - Medic primar ortopedie pediatrica.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.