Monitorizarea Holter EKG la copii: Când este indicată și în ce constă?

Pediatrie
21 Aprilie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
monitorizarea holter ekg la copii cand este indicata si in ce consta

Monitorul Holter este un dispozitiv cu ajutorul căruia se înregistrează fără întrerupere ritmul cardiac, pe o perioadă de 24 de ore sau mai mult. Holterul mai este numit și electrocardiograma ambulatorie, singura diferență față de electrocardiograma clasică fiind faptul că aceasta nu mai beneficiază de aparatura fixă, ci de un aparat pe care pacientul îl poartă asupra lui, după ce a fost montat. Dispozitivul înregistrează ritmul inimii prin intermediul unor electrozi (senzori mici, conectați de un monitor) plasați pe piept. Holterul este important pentru că ajută medicul specialist să vadă cum reacționează inima pacientului, adult sau copil, la activitatea cotidiană normală. Cardiologia pediatrică este o ramură importantă a pediatriei datorită faptului că investighează și tratează malformații congenitale cardiace sau alte afecțiuni cardiace. Explicăm în acest articol tot ce trebuie să știi despre monitorizarea holter EKG la copii.

Ce înseamnă holter EKG

Monitorul Holter EKG este un dispozitiv care înregistrează continuu bătăile inimii, pe parcursul unei perioade de timp (cel mai adesea 24 de ore, dar poate merge și până la 7 zile). Monitorul Holter este un dispozitiv de mici dimensiuni care funcționează pe bază de baterii. Ritmul inimii copilului este surprins de electrozii care au fost fixați în prealabil de pieptul acestuia. În timpul cât copilul poartă dispozitivul Holter este indicat să fie implicat în toate activitățile obișnuite.

Dispozitivul Holter EKG poate înregistra bătăile anormale ale inimii, sau modificările care pot apărea în timpul episoadelor de dureri toracice, cu caracter de angină.

Când este recomandat un Holter EKG la copii

EKG-ul este recomandat în anumite situații, indiferent dacă pacientul este adult sau copil:

  • pentru a determina modificări ale frecvenței cardiace;
  • pentru a diagnostica anomalii/disfuncții care afectează funcția cardiacă;
  • pentru a detecta bătăile neregulate ale inimii (aritmii cardiace);
  • pentru a evalua durerile toracice;
  • pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic atunci când copilul prezintă simptome precum: dificultăți de respirație, amețeli, sau chiar leșin.

Beneficiile monitorizării cu holter EKG la copii

Monitorizarea cu Holter EKG în cazul copiilor prezintă câteva beneficii indiscutabile:

  • este o metodă non-invazivă;
  • nu prezintă riscuri pentru starea de sănătate a copilului;
  • poate surprinde tulburările de ritm cardiac: fibrilația atrială de exemplu;
  • monitorizează corect tensiunea arterială, nu în condiții de stres la cabinetul medical, ci acasă, în cursul activităților cotidiene obișnuite (când copilul se joacă, doarme, aleargă);
  • monitorizează presiunea arterială în cursul nopții, adică în timpul repausului complet.

Afecțiuni cardiace care pot fi diagnosticate

Monitorizarea activității inimii cu ajutorul unui Holter EKG la copii se recomandă în special pentru depistarea aritmiilor cardiace, pentru că acestea pot indica anumite afecțiuni precum:

  • tulburări de ritm cardiac și tulburări de conducere (aritmii);
  • boala arterială coronariană: se mai numește și cardiopatie ischemică;
  • hipertensiune arterială;
  • disfuncții ale valvelor cardiace.

Cum se realizează un Holter EKG la copii

Nu există deosebiri între montarea Holterului EKG la adulți și la copii. Singura grijă suplimentară este legată de stresul mai mare pe care îl poate resimți copilul la montarea electrozilor sau la încercările ulterioare de a-i deconecta. Electrozii sunt senzori mici care sunt conectați prin fire la un monitor, aparatul care îl va ajuta pe medic să afle cum funcționează inima copilului în cursul unei activități normale sau în cursul unui tratament, dacă este cazul.

Ajută foarte mult montarea Holterului EKG dacă copilul este îmbrăcat cu o cămașă sau bluză care are nasturi în față și care este mai largă.

În rest, nu există nicio pregătire specială pentru realizarea unui Holter EKG. Copilul poate să mănânce și să se hidrateze normal înaintea testului sau după.

Montarea unui Holter EKG

Montarea unui holter EKG nu este deloc dureroasă. Părintelui i se va spune ce să facă dacă în decursul monitorizării un electrod se slăbește și cade. Electrozii care se atașează pe piele sunt atașați cu fire de un monitor portabil, care funcționează pe bază de baterii. Monitorul este purtat într-o husă care poate fi purtată în jurul taliei, sau chiar pe după gât (depinde de dimensiunile dispozitivului, dar și de vârsta copilului).

Părintelui i se recomandă să țină un jurnal cu starea de sănătate a copilului, cu ceea ce simte acesta, dacă are perioade în care spune că este obosit, dacă îl doare ceva sau dacă îl vede apatic sau are un comportament neobișnuit.

Este important ca monitorul să fie păstrat uscat, asta înseamnă că nu veți putea face baie copilului care poartă un Holter EKG. Pielea copilului poate fi ștearsă cu buretele, este esențial ca părintele să fie atent să nu se ude monitorul. De asemenea este foarte important să nu se deconecteze firele sau electrozii, pentru că în acest caz se întrerupe înregistrarea.

Părintele poate ține un jurnal al activităților copilului pe perioada monitorizării cu holterul EKG. În jurnal pot fi menționate:

  • mersul pe jos;
  • urcatul scărilor;
  • exercițiile fizice;
  • perioada de masă;
  • perioada de odihnă.

De asemenea, ar trebui menționate:

  • orice durere de care se plânge copilul;
  • dificultățile de respirație ale acestuia;
  • oboseala;
  • greața.

Unele aparate Holter EKG au un buton numit „eveniment”. Acesta poate fi apăsat ori de câte ori există un simptom demn de a fi menționat. Dacă aparatul care se montează copilului are un asemenea buton, medicul va explica părintelui cum trebuie folosit. În baza tuturor acestor informații, medicul poate stabili un diagnostic corect și ulterior tratamentul.

Interpretarea rezultatelor

Este recomandat ca în perioada purtării unui Holter EKG, copilul să nu se apropie de magneți, de detectoare de metal sau de zone de înaltă tensiune.

Părintele trebuie să revină cu copilul la cabinetul unde s-a montat Holterul, la ora la care a fost programat. Acolo monitorul și electrozii vor fi debranșați.

Mai departe, înregistrarea este analizată de un computer și se tipărește un raport. Medicul cardiolog analizează raportul și jurnalul ținut de părinte. Tot medicul explică părintelui semnificația rezultatelor. Apoi, cardiologul recomandă investigații suplimentare sau stabilește diagnosticul și tratamentul.

Purtarea unui holter EKG nu implică riscuri.

monitorizarea holter ekg la copii cand este indicata si in ce consta

Investigații suplimentare recomandate în cazul unor rezultate anormale

În funcție de rezultatele date de monitorizarea cu Holter EKG, medicul pediatru sau cardiolog poate recomanda investigații suplimentare precum:

  • ecocardiografia: este o investigație recomandată oricărui pacient care prezintă simptome cardiace;
  • în cazuri mai grave se poate recurge la rezonanță magnetică cardiacă (RMN).

Importanța screeningului cardiac la copii

Cardiologia pediatrică stabilește diagnosticul patologiilor sistemului cardiovascular la copii. Malformațiile congenitale cardiace afectează aproximativ 1% dintre nou-născuți și pot fi diagnosticate sau cel puțin suspicionate încă din timpul sarcinii.

Screeningul de boli cardiovasculare la copii poate evidenția tulburările de ritm, dar și existența unor malformații congenitale cardiace. Iată investigațiile care sunt incluse în acest screening:

  • consultul medical: trebuie să fie făcut amănunțit, pentru ca medicul să afle de la părinți care este istoricul medical al copilului, care este stilul de viață (alimentație, odihnă, activitate fizică). Este esențial pentru ca medicul să cunoască și riscul cardiovascular al copilului (mai ales în cazul celor care au o predispoziție familială pentru boala cardiacă ischemică de exemplu. Este recomandată și o examinare fizică detaliată cu auscultația cordului.
  • electrocardiograma de repaus: poate să evidențieze o tulburare de ritm (tahicardie sinusală sau tahicardie paroxistică supraventriculară) sau alte tulburări care pot avea legătură cu o malformație congenitală cardiacă neidentificată încă, de exemplu defect septal interatrial ).
  • monitorizare Holter EKG: se poate face pe 24 de ore sau mai mult, în funcție de decizia medicului pediatru sau cardiolog. Investigația poate identifica apariția tulburărilor paroxistice de ritm. Există cazuri de copii în care medicul consideră că există o tulburare de ritm, dar pentru că acestea sunt rare, nu pot fi identificate decât dacă se optează pentru monitorizarea ambulatorie EKG de lungă durată.
  • testul de efort: este o metodă importantă în screeningul cardiovascular la copii, pentru că testul de efort poate evidenția o tulburare paroxistică de ritm. Este recomandat mai ales în cazul copiilor care fac mult sport sau al celor care au în vedere o carieră sportivă de performanță. În cazul testului de efort, copilul face un test gradat, timp în care activitatea inimii este monitorizată prin electrocardiogramă. Testul de efort nu testează capacitatea la efort, ci evidențiază modificările care apar pe electrocardiogramă în cursul efortului fizic. Atenție însă, copilul trebuie să fie destul de mare pentru a înțelege ce se cere de la el pe parcursul testului.
  • ecocardiografia: ecocardiografia este o investigație care ajută la descoperirea malformațiilor cardiace congenitale (defectul septal interatrial, defectul septal interventricular, coarctația aortică etc)..

Bibliografie

  1. “Holter Monitoring in Children | Heart Testing & Diagnosis.” Cincinnatichildrens.org, 2020, www.cincinnatichildrens.org/health/h/holter
  2. “Default - Stanford Children’s Health.” Stanfordchildrens.org, 2019, www.stanfordchildrens.org
  3. “Pediatric Holter Monitor | Children’s Hospital of Philadelphia.” Chop.edu, 24 Aug. 2014, www.chop.edu/
  4. “Holter Monitoring | Heart Centre for Children.” The Heart Centre for Children at Westmead, 2022, www.heartcentreforchildren.com.au
  5. “Holter and Event Monitors.” Childrenshospital.org, 2022, www.childrenshospital.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării