Publicat la: 
21/07/2010
Emil Stoica: Un sistem medical mai eficient se poate obtine si cu mai putini pacienti, daca cetatenii au grija de sanatatea lor: o alimentatie sanatoasa, evitarea exceselor, mai mult sport

Pe patul de spital / Foto: Reuters

Despre "Plicul din halate" discuta orice persoana din Romania care se confrunta cu o problema de sanatate si care apeleaza la sistemul medical clasic. In spitale, clinici si policlinici, pacientii au fost "educati", in decurs de decenii, sa "lase ceva" medicului, asistentei, oamenilor care sunt platiti (prost) sa se ocupe de ei. Plicul a devenit, in timp, ceva natural, iar cei ce se opun notiunii de spaga in sistemul medical sunt inca prea putini. Pentru suprimarea Plicului, este necesara de fapt o schimbare radicala de mentalitate in randul populatiei. Cheia acestei schimbari? Educatie, educatie, educatie, scrie Emil Stoica, intr-o analiza economica pe marginea Plicului din halate, pornind de la un comentariu postat pe MedLive.ro.

Iata o analiza din perspectiva economica, semnata de Emil Stoica, economist si blogger HotNews.ro.

Trebuie sa ne gandim ce anume vrem ca model de societate si cum interesele societatii se suprapun pe interesele individuale. Societatea ideala pe care cred ca ne-o dorim cu totii este una care nu numai ca isi propune, dar si asigura bunastarea tuturor. Ceea ce fiecare individ isi doreste este bunastarea individuala. Logic, interesele societatii si ale individului ar trebui deci sa se suprapuna.

Fiecare cetatean isi defineste propriul ideal de bunastare individuala, de confort. Unii isi definesc bunastarea prin numarul de case pe care le detin, prin numarul de masini si prin intinderea proprietatilor. Altii insa isi definesc bunastarea prin timpul pe care il au la dispozitie pentru drumetii, pentru lectura, pentru distractie sau prin timpul si resursele pe care le aloca pentru ajutorarea altora.

Problemele apar atunci cand suma definitiilor de bunastare a celor 22 de milioane de romani este mai mare decat resursele aflate la dispozitie. Resursele sunt limitate. Si atunci apar conflicte: unii incep sa fure de la altii sau, mai rau, sa dea in cap vecinului. De aceea avem nevoie de un arbitru si, pentru ca suntem oameni, am inventat societatea. Societatea este arbitrul in alocarea resurselor.

Iar orice societate care se considera dezvoltata trebuie sa aiba reguli de functionare. In trecut era un rege / voievod / dictator, etc. care taia si spanzura. Un astfel de model de societate este riscant. Din cauza asta, un sistem de guvernare prin care vocea fiecarui individ este exprimata, iar actele de guvernare reprezinta vointa majoritatii, este de preferat. Societatea are reguli si tot societatea - prin institutiile sale - se asigura ca regulile pot fi si sunt urmate de catre toti cetatenii. Iar asta inseamna, inevitabil, o alocare echitabila a resuselor.

Stiu ca multi se simt dezamagiti de democratia din Romania, stiu ca multi au avut mari asteptari in 1990, in 1996 sau in 2004 doar pentru ca aceste sperante sa fie risipite.

Raspunsul exercitiului social nu poate fi decat implicarea individuala. Rolul societatii este acela de a fi arbitru, de a asigura bunastarea tuturor. Toti, intr-o democratie, trebuie sa intelegem ca bunastarea individuala este legata de bunastarea tuturor. Iar asta inseamna educatie, educatie, educatie. Nu numai educatia ce are loc la scoala azi, dar si educatie politica, economica, sociala, medicala, ecologica, etc. Educatia nu este exclusiv formala (prin Ministerul Educatiei - care ar putea face mult mai mult), ci si prin alte institutii: presa, biserica, ONG-uri, bloguri individuale, discutii cu vecinii.

Repet, intr-o democratie, bunastarea individuala este legata de bunastarea tuturor. Educatia asigura alocarea mai eficienta a resurselor, fie ele materiale sau umane. Cum resursele materiale sunt limitate, o crestere a bunastarii este legata direct proportional de o crestere a nivelului educatiei. De exemplu, un sistem medical mai eficient se poate obtine si cu mai putini pacienti pentru ca cetatenii au educatia necesara sa aiba grija mai mult de sanatatea lor: printr-o alimentatie mai sanatoasa, prin evitarea oricarui exces sau prin mai mult sport.

"Nu sunt idealist, ci specialist", cititor MedLive.ro, a scris:

Stim ce este societatea si cum functioneaza mimetismul social. Ce-ar fi daca macar unii dintre romani ar face efortul de a nu mai fura vreo 5-10 ani de acum inainte? (Zic 5-10 ani pt ca am invatat sa fim pragmatici si sa ne facem planuri de viitor. Or 5-10 ani sunt suficienti pentru ca furtul sa ne iasa din obisnuinta si pentru ca efectele acestei schimbari de obicei sa fie vizibile in viata sociala.) Deci ce-ati zice daca roadele acestui efort ar fi un trai decent pentru restul vietii noastre si un viitor mai senin pentru copiii nostri?

Daca imi veti spune ca in Romania nu se poate trai fara sa furi, atunci nu aveti dreptate: am depasit de multa vreme perioada in care oamenii (nu doar cei lipsiti de studii universitare) mancau de trei ori pe zi gris cu lapte pentru ca nu aveau bani de altceva. Am depasit perioada in care furam pentru a supravietui. Acum, a fura sau a nu fura e echivalent cu a avea obiectul X (a carui necesitate nu se impune pentru suprvietuirea individului) in timpul t, sau a-l avea in timpul t+y unde y depinde de comportamentele celorlalti membri ai societatii si unde y se situeaza inaintea momentului mortii individului care-si doreste obiectul X. Acum avem certitudinea ca vom putea avea obiectul dorintei noastre intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat. Acum furtul nu mai e o necesitate vitala, ci doar una dintre modalitatile de a ne satisface cat mai repede placerile si capriciile.

Daca imi veti spune ca toti fura, nu-mi ramane decat sa va dau dreptate. Cu cateva amendamente: nu toti gandesc la fel, nu toti au aceleasi capacitati intelectuale si nu toti au informatii suficiente pentru a-si intelege locul in societate si pentru a intelege ca daca marea majoritate a indivizilor nu isi indeplinesc BINE rolul social, atunci toti indivizii din societate vor suferi de pe urma derapajelor fiecaruia dintre noi. Asta din pur mimetism social, mimetism care functioneaza in ambele sensuri:

  1. "daca cei mai multi fura, eu de ce sa fiu prost si sa nu fur?"
  2. "daca cei mai buni / de calitate NU fura, atunci eu de ce sa fiu prost si SA fur?"

Aici se face simtit unul dintre rolurile elitelor sociale, adica a acelor indivizi suficient de inteligenti si suficient de informati incat sa inteleaga mai bine decat ceilalti nu doar societatea si ideea de bine social, ci si felul in care ideea de bine social poate fi concretizata in comportamente sociale. (...) Iar daca dvs veti adopta un comportament care sa duca la schimbarea in bine a societatii noastre (comportament care se traduce printr-o multitudine de fenomene, de la responsabilitatea actiunii individuale la scoaterea in anormal a furtului sau la stabilirea increderii in celalalt), atunci si cel de la coada cheii de 17 va va copia comportamentele pentru a nu se simti mai prejos (moral si uman daca material ii va fi imposibil) decat dvs.

Ori ar fi absurd sa credem ca acest mecanism de schimbare sociala sa poata fi inteles si demarat de mecanicul auto sau de cosasul de pe marginea drumului. Primii indivizi din societatea noastra care il pot intelege si care il pot pune in practica sunt indivizii ca dumneavoastra, domnule bancher, si ca dumneavoastra, domnule doctor.

Citeste si Plicul din halatele albe, in analiza lui Vlad Mixich.

Comentarii

Consider ca trebuie concentrata atentia catre cei de 6-7 ani. Pe unul de 60 de ani care a trait marea parte a vietii in comunism nu il potischimba asa usor.

Iata, d-le Stoica, eu sunt doctorul acela caruia ii spui sa...Lucrez de 30 de ani fara plic si ca mine altii. Sa nu crezi ca sunt sarac, dar muncesc cel putin 12 ore pe zi, ca sa nu vorbim de zilele cu garda, fara simbata sau duminica. Nu o fac pentru bani, ca as putea sa ma opresc confortabil la jumate' Am platit impozit si CASS pentru orice banut din afara normei de baza. Dupa cum vezi nici eu nici colegii mei intru "fara de arginti" nu am reusit mare lucru. Tare as vrea sa ne dai niste idei practice cum sa continuam ca sa ne spalam rusinea de care nu suntem vinovati. Ca daca nu spui nimic inseamna ca "ai sunat din coada niste cuvinte" doar ca sa mai primesti niste bani pe drepturi de autor. ///
[Editat de MedLive.ro]

Eu as spune asa: In spitale si policlinici pacientii au invatat unul de la altul infractiunea de a forta cu bani personalul sa-i favorizeze in dauna pacientilor mai modesti creind un invat pagubos. Nici un doctor n-a inceput el prima data sa se uite cu jind dupa plic inainte de a-l fi inghesuit multi asemenea nemernici corupatori. Asta in conditiile in care medicii sunt remunerati cu de 10 ori mai putin decat ar merita. Este infinit mai vinovat creatorul coruptiei, adica corupatorul, motorul coruptiei, cel care forteaza ceva aruncand cu banii sub pretextul tamp ca "n-a avut incotro!"

Domnule Stoica,
Nu stiu ce v-ati propus ca scop pentru acest articol. Daca ati dorit sa scrieti o lectie de educatie civica pentru elevi de clasa a VIIIa, consider ca aproape ati reusit, Pe de alta parte, daca ati dorit altceva - ceva ce marturisesc ca nu pricep - in opinia mea, ati scris un rezumat anemic si pe un ton didactic la "Society for dummies". As dori sa-mi permiteti sa va reasigur ca cititorii (targetul) dumneavoastra au un nivel de inteligenta si cunostinte care nu trebuie dezamagit cu formulari de genul "pentru ca suntem oameni, am inventat societatea"... Comentariul cititorului MedLife debuteaza cu intrebarea "ce-ar fi daca nu ar mai fura romanul vreo 5-10 ani?" Adanca intrebare care ar fi de o naivitate induiosatoare daca nu ar fi un exercitiu steril. Va urmaresc cu interes si apreciere, dar probabil azi nu a fost pentru dumneavoastra o zi fasta.

as dori sa lucrati la o lege prin care asigurarile obligatorii de sanatate sa le putem vira in conturile med life deoarece daca merg cu trimitere la specialist mereu ma trimit sa cumpar manusi, apa distilata, seringi, spirt ,pansamente sterile .Din contributia mea lunara de 2 milioane lunar ,nu mi s au asigurat nici aceste lucruri minimale,m a trimis dupa ele doctorita de la O R L Buzau Bildea Viorica,deci inca o zi pierduta si dupa aceasta nu am mai avut bani sa cumpar reteta prescrisa si asa suferinta mea s a agravat la fel de netrata.Eu la fel de bolnava si ea cica la fel de rau platita.Asigurari de 2 milioane lunar si fara a le fi folosit decat acum cu prestatia doctoritei bildea ,policlinica de stat Buzau.Avantajul a fost ca am rezistat,desi era vadit nemultumita, fara sa-i dau si o atentie.Oare de ce nu pot uita aceasta consultatie?

S-ar putea reduce numarul de pacienti daca si doctorii si-ar face mai bine treaba!
Exemplul concret cu sotia mea care a fost operata in 2009 de "bila" la paroscop. La una din cele 4 incizii au cusut-o cu fire.
La cateva zile dupa operatie s-a dus sa i se scoata firele. Bineinteles ca doctorul nu a binevoit sa ii scoata el firele si i le-a scos (sau mai bine zis nu i le-a scos) un rezident sau asistent de la sala de pansamente.
Dupa 7 luni de la operatie, incizia unde fusesera firele a inceput sa supureze.
Speriata, sotia mea s-a dus din nou la doctor, care, (dupa cateva ore de asteptat prin spital), el personal de data aceasta, a controlat-o si i-a mai scos un fir. Probabil si-a dat seama de gravitatea situatiei.
Dupa alte 2 saptamani, operatia tot nu se inchidea. A mers din nou la spital la acelasi doctor. Acesta fiind foarte ocupat cu alti pacienti, o tot amana din 30 in 30 de minute. Dupa vreo 6 ore de asteptare, a trimis rezidenta care a dus-o pe sotie la sala de pansamente si rezidentul sau asistentul de acolo i-a mai scos un fir fara sa ii faca anestezie locala. Practic, a introdus instrumente pe viu in burta ei ca sa caute firul ramas acolo.
Ce sa va mai spun... dupa aceasta interventie de medic veterinar, sotia mea nu a mai rezistat durerii pana la iesirea din spital si s-a asezat pe jos si a inceput sa planga de durere... Cand m-am dus sa o iau (eu eram cu bebelusul nostru acasa) abia putea sa se miste de durere.
Nici la animale nu se mai procedeaza asa!
Acum zicem bogdaproste ca nu s-a intamplat ceva mai rau, vreo infectie sau alte nebunii!
Asadar, spuneti-mi domnilor doctori, cu ce a gresit sotia mea ca sa sufere atat din cauza indiferentei unor colegi de-ai dvs?
Eu de ce pot sa imi fac treaba pt care sunt platit fara sa primesc spaga si voi nu? Eu de ce nu am casa de vacanta la mare sau la munte si/sau vila pe la periferia Bucurestiului? Si noi muncim 8, 10 sau12 ore pe zi! Voi aveti gipane, iar noi avem logane, daca le avem si pe alea! Noi cotizam la stat, iar voi primiti bani de la stat si nenorociti oameni prin indiferenta si incompetenta de care dati dovada. Este chiar asa de greu sa spui: "NU! Sunt deja platit sa fac asta!" cand cineva vrea sa iti dea plicul cu bani? Sa se elimine cotizatiile si sa se plateasca la spital fiecare interventie/consultatie care sa fie impozitate asa cum sunt impozitate toate veniturile noastre!

Domnule,

1.Multi medici foarte buni au doar Logan si nu "gipane".
2. Foarte putini au vile la mare si munte...si fie vorba, le merita.
3. Nu o sa muncesti dumneata niciodata cit un medic...socoteste la 8-10 garzi pe luna din care cel putin 3 de 24 de ore...plus cele 2 ore de studiu minim pe zi sa te mentii informat (vorbesc de profesionisti).
4. Doctorul acela, a gresit in povestea cu firele....dar vezi, el nu statea degeaba, vedea alti pacienti.
5. Rezidentii sunt si ei doctori si orice rezident chirurgie anul I stie sa scoata fire (multi invatam asta inca din facultate)...romanul insa vrea sa fie vazut doar de la profesor in sus.
6. In general pentru scoarea firelor nu se face anestezie iar pe o rana supurata, anestezia prinde destul de greu.
7. Imi pare rau de sotia dumitale, doctorul acela evident ca a gresit dar asta nu va indreptateste sa va debitati frustarile si sa generalizati. Problema dvs. e alta.
8. Si apropos, noi nu primim bani de la stat....banii aceia pe care ii cotizati nu ajungi la noi. Daca ati fii curajos, de miine nu ati mai plati FASS-ul. Pun pariu ca nu o faceti

Raspuns pt dl doctor Catalin:
1. De acord, au cei care opereaza, cei care fac ecografii cei care consulta. In general cei care primesc plicuri. :)
2. Aici vorbim de aceleasi categorii de doctori;
3. Nu va contrazic, insa tind sa cred ca sunt foarte putini care indeplinesc acest criteriu al studiului minim, deci implicit care sunt profesionisti. Daca lucreaza asa de mult cand mai au timp pentru studiu?
4. Era si normal sa vada alti pacienti care probabil aveau probleme mai grave de sanatate si care, ca sa fiu rautacios, urmau sa "il plicuiasca". Dar trebuia sa isi faca timp si pentru sotia mea.
A gresit pentru ca el trebuia sa scoata firele de la inceput pentru ca el stia ce fire a pus si cum sa le scoata si nu ar mai fi fost nevoie sa mearga sa ii ocupe timpul pretios la spital.
Dar intr-o economie de piata si un vanzator intai serveste clientii noi si apoi se ocupa de clientul cu o problema la produsul deja vandut :)
5. Daca dvs. considerati ca acel rezident stia sa scoata firele (dupa cel putin 4 ani de studii si practica) dati-mi voie sa ma indoiesc de profesionalismul lui. Apropos, si el primea bani, daca ii dadeai! Probabil ca daca ii dadea sotia mea si lui i-ar fi scos toate firele. Pe de alta parte, stiu ca rezidentii au venituri mici. Dar recupereaza ei cand devin medici!
6. Bine zis in general, pentru ca atunci cand i-a scos doctorul unul din fire, i-a facut anestezie si aceasta a prins pentru ca mi-a spus ca atunci nu a simtit decat mici ciupituri.
7. Domnule Catalin, eu am expus un caz real. Nu generalizez, ci sunt enervat de doctorii care primesc plicuri cu bani. Bani munciti, nu contest, insa aceste sume nu sunt impozitate. Sunt "la negru" iar asta inseamna evaziune fiscala. Niciodata nu o sa depasim pragul mediocru de viata in Romania atata timp cat se dau si se primesc bani pentru ca populatia saraceste. In alte tari de ce nu se dau/primesc bani in plic? Pentru ca au salarii mai bune, o sa-mi raspundeti! Dar nu e chiar totul asa de roz acolo pentru ca eu cunosc o familie de medici de alta nationalitate, stabiliti in Germania, el pe chirurgie reparatorie si opereaza iar ea neuro-chirurg fara specializare (un fel de rezidenta) dar sta acasa cu copilul pentru ca daca ar lucra si ea, statul ar impozita-o cu 50% si ar castiga aprox. cat ar plati o bona sa aiba grija de copil. Asa ca ei inca locuiesc cu chirie pentru ca nu reusesc sa stranga bani sa isi cumpere un apartament intr-un orasel la 100 km de Stuttgart. Nu mai vorbesc de vila si apartament intr-un oras mare.
8. Daca lucrati la MedLife evident nu primiti bani de la stat. Exemplul de mai sus nu s-a intamplat la MedLife. Asadar, dati-mi voie sa va contrazic! Banii de salariu, pentru un medic dintr-un spital de stat, sunt virati in contul spitalului de catre Casele de Asigurari de Sanatate. Exact de acolo unde noi ceilalti cotizam.
Nu sunt mai curajos daca nu platesc FASS sau FNUASS si plata nu sta in puterea mea ca si angajat, insa daca companiile nu ar mai cotiza si ar plati "la negru" salariile (echivalentul plicurilor primite de medici), atunci spitalele de stat se vor inchide iar medicii se vor bate la usa spitalelor private, in spitalele private se va face selectia pe considerente de profesionalism si tot de atunci vom scapa de plicuri pentru ca platim la receptie... Va aparea si concurenta intre spitale ceea ce va fi benefic pentru pacienti... Dar cred ca asta se va intampla in alta viata in Romania.

George, sotia dumitale insistand sa se duca la acelasi om pentru fire, dupa ce el s-a demonstrat ca fiind prea ocupat, a gresit. Sunt medic, nu fac greseli din alea, nu am masina si locuiesc intr-un apartament dupa o viata de munca. Dar daca te-as duce in fata unor colegi si colege sa le spui ca ele nu se misca fara plic, te-ar sfasia de viu, pentru ca nu accepta niciodata nimic si sunt platite ca femeia de serviciu. Sunt multi doctori care lucreaza ca niste sfinti, fara arginti, pentru ca s-au dus la facultate ca sa vindece oamenii. Pe aia, prejudecatile dumitale stereotipe create de o presa neprofesionista care vaneaza numai sabloanele insultatoare din capul ei, ii jignesc ireparabil, iar multi nici nu ies in vreun concediu din orasul lor... Si stii de ce? Pentru ca nu au bani, mintosule. Si nimeni nu-i da pe acestia la televizor, ca nu fac rating. Daca iti vei ajuta vreun copil al dumitale, altruist, sa se faca medic, iti doresc sa traiesti destul de mult pe langa el, pana termina rezidentiatul si mult mai departe, pentru a-ti da seama ce nenorociri si privatiuni intampina. Sau, daca ajunge sa fie un fel de "doctorul cu plicul", sa ajungi sa-l scuipi in fata dumneata, daca va fi devenit corupt. Nu generaliza. Nu injura pe Ionescu pentru ca te-a suparat Georgescu. La motivele invocate de oricare dintre nenumaratii doctori buni care fug din Romania se adauga si jignirile continue ale unei campanii antimedicale intretinutata de o presa necalificata.

Domnule dr. Octavian, ati inceput frumos comentariul dar ati degenerat pe final jignindu-ma.
Eu sunt economist, si in toti anii mei de viata am fost rar pe la doctor, dar cand am fost rar mi s-a intamplat sa vad un doctor care sa nu primeasca plicul cu bani dat de mine sau apropiatii mei. Deci nu vorbesc din auzite.
Toata stima si respectul meu pentru dvs. si colegii care nu primesc plicuri dar se simt bagati in aceeasi oala cu cei care primesc plicuri.
Si cand a nascut sotia am dat iar doctorul a primit, anestezista a primit, asistenta sefa a primit dar medicul rezident NU A PRIMIT. Am ramas placut surprins si de banii aia am cumparat 2 cutii mari de pampersi si lapte pt copil in 2009. Doctora neonatolog a primit de asemenea banii. Un prieten al carei sotii a nascut (tot in 2009) a facut gresala sa il intrebe pe medic cat sa ii dea pt nastere la un spital de stat, iar acesta i-a zis o suma cu vreo 300 de ron mai mult decat ar fi dat el daca nu l-ar fi intrebat. Chiar daca i-a dat cat i-a spus, dupa nastere, doctorul nu a mai trecut personal pe la sotia lui sa vada cum evolueaza dupa operatie. :).
Doctora de familie primeste cu 2 maini daca ar putea, doctora pediatra (plus cele 2 asistente) a copilului primeste cafea si dulciuri chiar daca au in cabinet un dulap plin de cafele, ducliuri si tigari (am vazut cu ochii mei dulapul si ce continea!), Doctora ginecolog a primit de asemenea la cabinetul de stat. La cabinetul particular plateam la receptie. Iar cand sotia mea a sunat-o la 5 dimineata ca urma sa nasca a raspuns sotul ei la mobilul ei si i-a spus sotiei ca doctora e plecata din oras :). Auzisem ca si el e cadru medical si ca isi facusera o vila in afara capitalei. Probabil ca era mai mare deranjul sa vina la spital si sa o asiste la nastere decat acei banii pe care ii putea lua pentru nastere. In schimb un doctor tanar de urologie nu a vrut sa primeasca plicul dupa ce m-a consultat.
Domnilor doctori acesta este adevarul, daca ar fi sa fac un raport, dvs. care sustineti ca nu primiti, sunteti foarte putini. In cazul meu, am intalnit 2-3 medici care nu au luat banii cand am oferit, in rest am avut de aface cu 10-20 medici care au luat banii si care probabil primesc in continuare plicuri (fara asistente, femei de serviciu, portari care nu te lasa sa vizitezi bolanvii decat daca le dai o "atentie" si fara sa exagerez)
Daca raportul era invers, aveati tot dreptul sa fiti suparati si sa va simtiti desconsiderati si jigniti, dar in conditiile existente trebuie sa intelegeti ca dvs sunteti "uscaturile" si ceilalati sunt "padurea" daca imi permiteti sa fac ceasta comparatie fara sa va jignesc in vreun fel.
Nu voi mai continua polemica.

Domnule economist George, nu ma deranjeaza sa continui eu, printr-o precizare de termeni. Prezint doar dovezile pe care mi le oferiti dv.: recunoasteti ca medicul cel tanar nu a primit suma, (faptul e foarte simptomatic), iar dumneavoastra nu gasiti cu cale decat sa "ramaneti placut surprins", in loc sa remarcati explicit ca idealismul minunat al unui incepator dintr-o meserie altruista nu fusese inca sufocat iremediabil de catre jocul cererii si ofertei din cadrul unei piete economice care se cheama coruptie. Actorii principali ai pietei coruptiei sunt doi. Corupatorul si coruptul. La facultatea de economie ati invatat ca puteti privi toata realitatea in termeni economici. Stiti ca in natura, inclusiv in economie, nimic nu se misca fara existenta unei forte cauzale. Care este forta cauzala a pietei coruptiei? Banul, resursa baneasca. Cine este corupatorul in marturisirea dumneavoastra naiva, si care este coruptul? (N-ati stiut ca fapta este penala si ca legea prevede pedepsirea egala a amandorura?) Intr-o scena a cererii si ofertei in care doctorul tanar (rezidentul) este foarte sarac, ca altfel nu ar mai emigra in strainatate, vine un domn economist "generos" care ii ofera ceva ce lui trebuia de mult sa-i dea angajatorul, niste bani cu care el, sa zicem, ii poate cumpara copilului sau cel mic pampersi si lapte. Dumneavoastra marturisiti textual: "Si cand a nascut sotia am dat, iar doctorul a primit, anestezista a primit, asistenta sefa a primit..."
Domnule economist, prin efortul financiar pe care-l faceti ca sa inrobiti in obligatii banesti niste oameni pentru a va consacra dumneavoastra timp si materiale sanitare in mod preferential in dauna celor care nu pot plati, ati pornit caruselul coruptiei. Sunteti vinovat fata de ei, apoi fata de cei prejudiciati acum, si fata de viitoarele victime ale acestor obiceiuri prin faptul ca - cu banii dumneavoastra - consolidati obiceiul in timp. Iar daca rezidentului i-ati fi impins plicul repede intr-un mod in care sa nu vi-l mai poata da inapoi, atunci chiar trebuia sa-l aveti pe constiinta ca viitor medic corupt, deci ar fi devenit o victima a dumneavoastra.
In angelica dumneavoastra autovictimizare va plangeti de fapt de o situatie pe care au creat-o cu plicul altii ca dumneavoastra, invatand necinstea pe niste oameni candva inocenti.
Ce minunata replica a dat odata cel mai insultat dintre pamanteni, presedintele Basescu: "Vreti sa nu se mai primeasca bani in spitale? Pai nu mai dati!"
O sa protestati cu o jignita vehementa cand va voi spune ca dumneavoastra, dumneavoastra sunteti resursa, motorul economic ce a pus in miscare tavalugul psihologic ce nimiceste cinstea. In cazul rezidentilor pe care incercati sa-i mituiti sunteti Faust care-o prosteste pe nenorocita de Margareta cu podoabe procurate de la Mefisto, cu consecintele stiute, inclusiv moartea in duel a bietului Valentin, fratele ei.
O respectare a legii ar trebui sa va lege pentru propria marturisire, domnule economist George care va declarati jignit.

P.S. Cat de aerian trebuie sa fie un om ca sa se revolte pe portarii carora "trebuie sa le dea" cu regularitate atentii pentru a intra in spital atunci cand vrea el, desigur in afara orelor reglementare, producand dezordine si debandada intr-o institutie care ar trebui sa straluceasca prin respectarea regulamentelor, in interesul bolnavilor? Ei incearca sa nu incalce consemnul, dar vine corupatorul care scoate banii din buzunar. Ii corupe el, si apoi marturiseste acest lucru in gura mare! Si inca din postura de victima!

Domnule Doctor,de ce va pierdeti energia cu aceste comentarii.un economist nu se comapra cu multe profesii,cu arhitectii,cu doctori ,cu matematicienii...cine facea inainte de 1989 ise-ul..cei mai slabi..eu nu am nici o stima pentru contabili astia si parerile lor.daca gresesc o cifra o sterg si repara..ca deh..sint oameni.ei bine,doctori nu au voie sa greseasca..ca nu vor economisti..daca nu se inventa legea asta cu contabilitaile nu prea mai aveau ce face..pe cind un doctor,un arhitect,un poet,un compoztior..este un creator si are alrfel toata gindirea.treaba merge prost pentru ca vin din spate generatii neinstruite..astia de 20 de ani incoace,cu studii pe bani,la fac particulare,..mai comutati crtica si pe alte sectoare ale vietii...

Stiti ce ma revolta in comentariul dumneavoastra?!... “Vreti sa nu se mai primeasca bani in spitale? Pai nu mai dati!” Fiti, va rog realist: este vorba de sanatatea si viata cuiva... Poate sa riste?!... Imi amintesc acum citiva ani cind tatal meu a fost internat in spital: daca nu dadeam la infirmiera, asistenta riscam sa nici nu se uite la tata... Puteam sa risc?! Nu.
Toata admiratia pentru dumneaoastra, daca nu luati plicul... Insa nu condamnati pe cei care isi pun sanatatea si viata in miinile dumneavoastra si care, de frica va ofera un plic. De unde aceasta frica?!... Probabil ca e frica generata de comportamentu unora dintre colegii dumneavoastra...

Nimeni nu se gandeste la generatia actuala de bolnavi adica cei care au varsta de 60 de ani. Avem un consum mare de medicamente. Nimeni nu intreaba de ce? Pai daca dam in urma timpul adica cu 20 - 25 ani acesta generatie avea 35 - 40 ani si era in plina activitate dar in era lui Ceausescu in care erau prost alimentati, stateau in frig, lucrau cite 7 zile pe saptamina. Organismul lor a fost supra solicita. Acele conditi acum se razbuna pe noi. Nu trebuie sa ne mai mire ca avem atati bolnavi cornici de diabet, cancer, reumatism. Cineva spunea ca sunt multi pensionati pe caz de invaliditate. Trebuie sa vedem ce inseaman invalid. Daca un om este bolnav de diabet si iese taie un picior sau o mina este sau nu invalid? Nu trebuie sa privim pe toti la gramada dar acesta este razbunarea lui Ceausescu, ne-a lasat o serie de generati epuizate fizic si mental care au trebuit sa duca si gerul anilor 90 cu somaj si cresteri de preturi. Au fost generati de sacrificiu.

situatia de sanatate a romanilor s-a imbunatatiti radical de la 15 mai incoace. Cum? numarul certificatelor medicale s-a injumatatit!!! Deci s-a imbunatatit starea de sanatate, caci nu e de conceput ca 50% din CM erau false (cf. dr. Astarastoiae).

unde kilu meu sa facem sport cind nemernicii astia pun lacat pe curtea scolii. daca am ajuns sa dau bani inclusiv pe facut sport atunci va pup din mers si plec

Liceul cu Program Sportiv din Bucuresti nu are sala de sport. Orele de educatie fizica se tin doar pt cei 1/8 sportivi de performanta. Restul, in parcul alaturat sau la beraria de peste drum. Un lucru bun, insa: toata lumea are zece in catalog.

imi place foarte mult acest articol. adica nu sa muncim noi mai bine, alergati voi mai mult, va rugam. poate sa facem zilnic o ora de sport, sincronizata national. mi-ar fi tare drag de medici daca ar avea o mentalitate mai capitalista. adica fiecare sa faca ce vrea, cand vrea si cat poate si fiecare sa suporte consecintele faptelor sale.

am fost medic, salariu mic, spaga ioc. cand financiarul m-a sufocat, m-am reorientat. de unde obiceiul asta cu cersitul? adica mie nu-mi convine cum imi astern si vreau sa-mi dea altul? pana la urma nu e o decizie de clasa sociala "ce v-ati face fara medici?", e o decizie strict personala daca ramai in sistem sau nu. iar daca ramai nu inseamna ca iti asumi? iar daca ramai si nu-ti asumi nu inseamna ca de fapt nu intelegi ce ti se intampla? eu nu vreau sa ma duc la un medic care nu intelege lucruri esentiale despre viata lui. daca e un om prost n-are cum sa fie un medic bun.

Buna ziua. Am 41 de ani. in timpul lui Ceausescu, am fost de nenumarate ori consultat, internat, analizat din cauza unei boli asmatice pe fond alergic. In cativa ani la rand amNu am auzit daca parintii mei trebuiau sa dea spaga ptr. asta, daca era asa nu cred ca am fi avut ce manca deoarece eram patru frati si doi parinti. Ce am vazut in schimb in spitalele de STAT dupa Revolutia din 89, si mai ales de cativa ani incoace pacientul e nevoit sa se "informeze" de la cei din jur care este spaga ptr doctor, ptr ca acesta nu vine sa vada pacientul daca nu primeste plicul sau chiar are o atitudine de... badaran!!! Haide mai odata ce te tot plangi....ETC. dar culmea chiar si dupa ce i s-a dat mai face nazuri. anestezistul, asistenta sefa, asistentele moasa, fumeia de serviciu, portarul, toti au tarifele lor. RAR sunt aceia care au o atitudine care sa nu denote "plicul" sau "buzunarul". Mama mea a fost operata in Ungaria, la o clinica de neurologie, de catre medicul sef.Am achitat suma ceruta ca fiind tarif standard, si am primit chitanta pe numai 2700 de euro din cei 3500 stabiliti.Suntem intr-adevar frustrati ptr. acest fapt dar suma este standard. In Romania la un medic din Bucuresti, dr. Stoia Sergiu prin intermediari se solicita ptr. aceeasi operatie 10.000 de euro. DE CE?Acum dupa operatie cand solicitam consultatii diferite, ex: medicul oncolog din Oradea face spume ca de ce am fost in Ungaria.Intrebare: Aceeasi problema o au si cei care s-au operat in strainatate? Presed. Basescu, etc.....

Doamnelor si domnilor doctori,

Ati facut o facultate grea, aveti un program obositor si sunteti prost platiti!
Atunci de ce ati optat pentru aceasta profesie? Din altruism si dorinta de a face bine? Pai atunci dovediti-va altruisti si faceti bine, fara a solicita "plicuri". Argumentati ca sunteti prost platiti... nu stiati acest lucru atunci cand ati optat pentru Medicina in loc de Relatii Publice la Spiru Haret? Sau va gandeati deja la colectia de plicuri din dotare?
Sincer, reactionati (unii dintre voi) de parca ati fi fost luati cu arcanul, batuti bine si obligati sa deveniti medici. Eu stiam in ce "ma bag" atunci cand am optat pentru profesia actuala, dumneavoastra chiar atat de naivi ati fost? Hai ca nu-mi vine sa cred...

"Sa traim sanatos"(?!) spune autorul articolului. Sigur nu a apucat perioada "alimentatiei rationale sustinute". Altfel ar fi bagat capul in pamant in fata primitorilor de salarii minime, carora le raman 100/luna pt hrana lor si a copiilor. Si nu sunt putini.

Articole similare

Maternitatea Giulesti / Foto: Agerpres In apropierea nasterii, am cautat sa ma informez temeinic despre ce ma asteapta la spital, cum merg lucrurile in sala de nasteri sau despre nivelul spagii pe care ar trebui sa o plasez personalului medical. Tot ce vroiam sa stiu e pe internet, pe forumuri, in articole, in comentariile parintilor. Am...
Daniel Boda / Foto: TarusMedia.ro "Pe masura ce medicii migreaza catre alte sisteme de sanatate, pacientii vor trebui sa se auto-educe", a declarat presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Daniel Boda, joi, in cadrul conferintei "Fonduri structurale pentru sanatate. Oportunitati si bune practici", dedicata accesarii fondurilor...
Pe patul de spital / Foto: Reuters Despre "Plicul din halate" discuta orice persoana din Romania care se confrunta cu o problema de sanatate si care apeleaza la sistemul medical clasic. In spitale, clinici si policlinici, pacientii au fost "educati", in decurs de decenii, sa "lase ceva" medicului, asistentei, oamenilor care sunt platiti (prost)...
Pe patul de spital / Foto: Reuters Despre "Plicul din halate" discuta orice persoana din Romania care se confrunta cu o problema de sanatate si care apeleaza la sistemul medical clasic. In spitale, clinici si policlinici, pacientii au fost "educati", in decurs de decenii, sa "lase ceva" medicului, asistentei, oamenilor care sunt platiti (prost)...
Pe patul de spital / Foto: Reuters Despre "Plicul din halate" discuta orice persoana din Romania care se confrunta cu o problema de sanatate si care apeleaza la sistemul medical clasic. In spitale, clinici si policlinici, pacientii au fost "educati", in decurs de decenii, sa "lase ceva" medicului, asistentei, oamenilor care sunt platiti (prost)...