Publicat la: 
19/03/2018

pasta de dinti tratament eroziune dentara hipersensibilitate dentara

Prevalenta crescuta a eroziunilor dentare si a hipersensibilitatii dentare a dus, in ultimii ani, la aparitia tot mai multor paste de dinti ce pretind ca trateaza toate aceste probleme care tin de sanatatea orala.

Cu toate acestea, un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Berna, Elvetia, arata ca nicio pasta de dinti nu este eficienta in atenuarea eroziunii smaltului dintilor, factorul cheie al aparitiei cariilor si sensibilitatii dentare, informeaza agencia.fapesp.br.

Actiunea pastei de dinti nu este suficienta pentru prevenirea bolilor dentare

Conform raportului cercetatorilor, publicat recent in jurnalul de specialitate "Scientific Reports", niciuna dintre cele noua paste de dinti evaluate de specialisti nu a fost capabila sa ofere protectia necesara impotriva eroziunii si abraziunii smaltului dintilor.

Autorii studiului subliniaza faptul ca pasta de dinti are un rol de sustinere in lupta impotriva problemelor de sanatate orala si nu pot fi adoptate ca tratament de sine statator. Pe langa metodele de ingrijire orala efectuate la domiciliu, pacientii trebuie sa consulte dentistul pentru a rezolva problemele dentare, precum si pentru a stabili care sunt metodele strategice de tratament pentru fiecare caz in parte. 

"Pasta de dinti nu poate rezolva complet problemele care ameninta sanatatea orala. Aparitia eroziunilor dentare are la baza mai multi factori declansatori, de la periaj si pana la dieta alimentara. Alimentele si bauturile de pe piata sunt din ce in ce mai acide, ca rezultat al prelucrarii lor industriale," declara autoarea principala a studiului, Samira Helena Joao-Souza, cercetatoare in cadrul Facultatii de Stomatologie a Universitatii din Sao Paulo, Brazilia.

Ce trebuie sa facem pentru a pastra sanatatea dintilor? 

  • tratamentul de specialitate prescris de specialisti
  • utilizarea pastei de dinti adecvate
  • schimbarea stilului de viata si, in special, a dietei alimentare pentru a preveni aparitia eroziunilor smaltului

Ce este eroziunea dentara

Eroziunea dentara inseamna pierderea cronica a tesutului dur al dintilor, cauzata in special de aciditatea din mediul oral, in afara implicarii actiunilor daunatoare ale bacteriilor orale. Atunci cand eroziunea dentara este asociata cu actiuni mecanice, precum perierea, rezultatul este uzura eroziva a smaltului dintilor.

"Leziunile care apar pe suprafata dentara si care implica pierderea structurii dentare, nu se datoreaza bacteriilor cauzatoare de carii. Vedem multe cazuri de pacienti care au aceasta problema in zona situata intre gingie si dinti. Aceasta este cea mai sensibila problema atunci cand vine vorba despre sanatatea orala," declara Ana Cecilia Correa Aranha, coautoarea studiului.

In astfel de cazuri, pacientii intampina, de obicei, un disconfort local atunci cand consuma alimente reci, calzi sau dulci. 

"Acestia se prezinta la medicul stomatolog presupunand ca au de-a face cu aparitia cariilor dentare, insa problema este cauzata de expunerea dentinei - tesutul dur, calcifiat pe smaltul dintilor - care apare pe fondul periajului necorespunzator si a utilizarii pastelor de dinti abrazive, in combinatie cu utilizarea alimentelor acide," declara Dr. Aranha.

Eroziunea dentara si hipersensibilitatea dintilor

Exista o legatura puternica, de tip cauzal, intre eroziunea dentara si hipersensibilitatea dentara. 

"Acesta este si motivul pentru care, in studiul de fata, ne-am propus sa analizam indeaproape pastele de dinti ce pretind ca au o actiune anti-eroziva si de desensibilizare a dintilor," afirma Dr. Joao-Souza.

Pentru a realiza testele, oamenii de stiinta au selectat opt paste de dinti anti-erozive si cu actiune de desensibilizare, accesibile pe piata, precum si pasta de dinti obisnuita, utilizata ca masura de control. 

De asemenea, cercetatorii au analizat modul in care interactiunile dintre factorii chimici si fizici au influentat uzura eroziva a dintilor.

Testele au inclus simularea efectului de periaj o data pe zi prin expunerea smaltului dentar la actiunea unei solutii acide timp de cinci zile consecutive. Studiul a fost efectuat pe premolari umani donati cu scopul cercetarilor stiintifice, saliva artificiala si o masina automata de periaj.

"Am folosit un test ce masoara microduritatea pentru a calcula gradul de pierdere al smatului dintilor pe fondul periajului cu pastele de dinti testate. Analiza chimica a constat in masurarea pH-ului pastei de dinti si a continutului de staniu, calciu, fosfat si florura," explica autorii studiului.

Toate pastele dentare analizate au cauzat o pierdere progresiva a suprafetei dintelui pe o perioada de cinci zile. 

"Niciuna dintre pastele de dinti testate nu a fost mai buna ca alta. Desi unele paste de dinti au indicat o pierdere mai mica a suprafetei dentare, prin comparatie cu altele, din punct de vedere statistic, actiunea pastelor de dinti este similara. In prezent efectuam diferite studii pe tema dentinei pentru a descoperi noi posibilitati capabile sa previna eroziunea si hipersesibilitatea dentara," conchide autoarea principala a studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Toma Mirel Constantin,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Dentist,...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Prevalenta crescuta a eroziunilor dentare si a hipersensibilitatii dentare a dus, in ultimii ani, la aparitia tot mai multor paste de dinti ce pretind ca trateaza toate aceste probleme care tin de sanatatea orala. Cu toate acestea, un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Berna, Elvetia, arata ca nicio pasta de dinti nu este...
Prevalenta crescuta a eroziunilor dentare si a hipersensibilitatii dentare a dus, in ultimii ani, la aparitia tot mai multor paste de dinti ce pretind ca trateaza toate aceste probleme care tin de sanatatea orala. Cu toate acestea, un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Berna, Elvetia, arata ca nicio pasta de dinti nu este...