Igiena dentară în România: câți români respectă regulile de bază

Stomatologie
19 Aprilie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
igiena dentara in romania cati romani respecta regulile de baza

Date despre igiena dentară în România

La capitolul igienă dentară, la nivel european, România se află la coada clasamentului, astfel încât 80% din populație are probleme dentare, în timp ce 70% dintre europeni au o dantură sănătoasă.

Principala cauză este o lipsă de informare corectă în ceea ce privește igiena orală și prevenția. În România, populația folosește ca mijloc exclusiv de igienă periajul dentar, care de multe ori este realizat defectuos sau cu o frecvență scăzută. De asemenea, media de viață a unei periuțe de dinți este de 2, cel mult 3 luni, însă la noi în țară oamenii folosesc aceeași periuță de dinți și 2-3 ani.

Frecvența igienei dentare la adulți

Medicii stomatologi recomandă periajul dentar de minimum două ori pe zi - dimineața și apoi seara înainte de culcare, fără a se mai consuma alimente sau sucuri ulterior. În realitate însă, un procent mare de pacienți afirmă că se spală pe dinți doar seara sau, și mai grav, o dată la câteva zile.

În ceea ce privește copiii, situația este mai gravă, întrucât fără supravegherea părinților aceștia nu au conștiinciozitatea efectuării unui periaj regulat.Copiii trebuie obișnuițiîncă din primele luni de viață cu masajul gingival efectuat cu ajutorul “degetarelor”, special concepute în acest sens, iar ulterior, pe măsura erupției dințilortemporari, să se treacă spre periuțe de dinți adaptate vârstei copilului. De asemenea, cantitatea de pastă de dinți recomandată până la vârsta de 3 ani este de dimensiunea unui bob de orez.

Am început prin a prezenta date referitoare la periajul dentar, care este principala acțiune asociată prevenției dentare, dar este de menționat că acesta, folosit ca mijloc exclusiv de igienă orală, nu este suficient nici în combaterea cariilor dentare și nici în îmbunătățirea statusului gingival. S-a dovedit că prin simplul periaj se curăță doar 70% din totalul suprafețelor dentare, astfel încât restul de 30% rămân necurățate. De obicei, acestea sunt zonele interdentare, imposibil de accesat de către periuțele dentare clasice.

igiena dentara in romania cati romani respecta regulile de baza

Importanța controlului stomatologic

Controlul stomatologic trebuie făcut la fiecare 6 luni, întrucât s-a dovedit că orice afecțiune dentară de origine carioasă sau parodontală poate evolua în acest interval de timp. La copii, controalele sunt recomandate din 3 în 3 luni, deoarece structurile dure dentare la aceștia (smalț, respectiv dentină) sunt mai slab mineralizate, dimensiunea acestora este mai redusă. În plus, igiena dentară la copii este greu de efectuat corect și cu regularitate de părinți.

În ceea ce privește populația adultă, în cadrul controlului dentar, medicul stomatolog evaluează atât dinții, gingiile, cât și restul cavității orale (limba, obrajii, buzele), astfel încât orice afecțiune să poată fi detectată din stadiu incipient.

Controlul stomatologic poate fi însoțit, pentru o acuratețe a diagnosticului, și de o imagine radiologică. În acest mod se pot confirma afecțiuni precum caria interdentară, care de multe ori poate fi imposibil de detectat prin simpla inspecție, sau se poate urmări răspunsul terapeutic după un tratament dentar (al leziunii carioase) sau parodontal (evoluția bolii parodontale sau stagnarea acesteia).

În cadrul controlului, stomatologul urmărește, pe lângă diagnosticarea corectă a afecțiunilor, și instruirea pacientului cu privire la mijloacele de igienă și de prevenție folosite de pacient acasă. La finalul ședinței, pacientul trebuie să își cunoască problemele dentare, dacă acestea există, și să fie instruit acolo unde igiena trebuie îmbunătățită.

Pentru acestea, medicul se folosește de:

  • Camere intraorale, pentru o mai bună vizualizare a situației, imagini pe care le vede și pacientul pe un monitor, dar care pot fi și transmise ulterior prin mijloace electronice;
  • Metode clasice de detectare a plăcii bacteriene, respectiv folosirea burețeilor sau a pastilelor cu revelator de placă bacteriană. Prin colorația restantă pe dinți, medicul evidențiază zonele în care este necesar să se acorde o atenție mai mare în timpul periajului.

Reguli de bază în igiena dentară

Cea mai importantă și cea mai utilizată metodă de igienă orală este periajul dentar care trebuie efectuat zilnic, dimineața și seara, cu o periuță manuală sau electrică. Se recomandă alternarea celor două metode. Periuța de dinți trebuie schimbată la maximum 3 luni în cazul unei periuțe cu peri medii, și la 2 luni în cazul celor soft, la care perii se abrazează mai repede. Regula generală este ca periajul să se realizeze de la gingie la dinți, prin mișcări verticale “de la roz la alb”.

A doua regulă de menținere a igienei dentare este curățarea interdentară ce se realizează cu ajutorul aței dentare, a periuțelor interdentare special concepute și cu dimensiuni adaptate, precum și a irigatorului oral.

De asemenea, apa de gură este de ajutor în eliminarea plăcii bacteriene. Aceasta poate fi folosită atât pentru clătire, precum și în asociere cu irigatorul oral. Apa de gură poate fi cosmetică, pentru reîmprospătarea cavității orale, neavând vreun beneficiu terapeutic, precum și cu substanțe active antiseptice, care inhibă agregarea bacteriană și ajută la eliminarea bacteriilor responsabile de carii sau boală parodontală.

Important de reținut!

Indiferent de metodele alese de pacienți, fie că se preferă periajul manual sau cel electric, ața dentară sau irigatorul, este foarte important ca acestea să devină o rutină zilnică de îngrijire orală.

Pentru o igienă dentară corectă trebuie combinate toate metodele descrise mai sus.Încurajăm pacienții să discute cu medicul stomatolog și să lămurească împreună cu acesta fiecare aspect neclar în ceea ce privește sănătatea dentară și igiena orală.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării