Publicat la: 
30/05/2017

Este liftingul facial cu microcurent intr-adevar eficient?

Tratamentul non-invaziv facial cu microcurent implica aplicarea curentului electric de voltaj redus pe toata zona fetei pentru a stimula si tonifia muschii fetei.

Tehnologia de stimulare electrica utilizata in cadrul tratamentului de lifting facial cu microcurent a fost utilizata in trecut la pacientii afectati de paralizia Bell sau la cei ce sufereau de o slabiciune a muschilor faciali. In prezent, tehnologia a devenit parte din tratamentele cosmetice. Cu toate acestea, unii experti pun la indoiala eficienta acestui tip de tratament destinat infrumusetarii, scrie cnn.com.

"Acest tratament a fost folosit in ultimii 70 de ani pe diferite zone ale corpului atat pe pacientii care sufereau de paralizie, cat si pentru a trata durerile de spate la sesiunile de fizioterapie. Chiar daca aplicabilitatea difera, tehnologia folosita se bazeaza pe acelasi concept," explica Dr. Daniel Knott, profesor de chirurgie plastica si reconstructiva in cadrul Universitatii din California si medic chirurg la San Francisco Medical Center.

"Din cate stiu, electrostimularea cu microcurent nu ajuta la imbunatatirea calitatii pielii sau la reducerea grasimii, ci numai la tonifierea muschilor. Sunt sceptic in alte privinte cu exceptia imbunatatirii tonusului muscular. Asadar, daca vorbim despre utilizarea acestei tehnologii in scopuri cosmetice, inteleg de ce a crescut interesul pentru acest tratament, dar sunt de parere ca nu ar trebui sa apelam foarte des la acesta," adauga acesta.

Esteticienii si cosmeticienii sunt insa de alta parere. "Cu cat sunt efectuate mai multe proceduri, cu atat se pot observa mai bine rezultatele," este de parere Lauren Bays, medic estetician.

"Pe durata tratamentului pacientii pot simti mici furnicaturi sau un gust metalic, insa multi sunt de parere ca este un tratament relaxant," adauga aceasta.

"In cazurile de paralizie faciala pacientii merg la medicul specialist pentru a recastiga flexibilitatea muscilor faciali. Ca parte din tratament, unii medici folosesc dispozitive electrice de stimulare a muschilor pentru a ajuta pacientii sa isi recapete expresia faciala si flexibilitatea muschilor," declara Dr. Daniel Knott.

Unii experti pun la indoiala beneficiile stimularii electrice in cazul acestor pacienti. O cercetare publicata in urma cu doi ani in revista de specialitate "Journal of Novel Physiotherapies," sugereaza ca nu ar exista suficiente dovezi pentru a recomanda aceasta procedura ca metoda eficienta pentru tratarea paraliziei.

Specialistii Centrului Medical al Universitatii din Rochester enumera stimularea electrica printre terapiile alternative in tratamentul paraliziei faciale, impreuna cu alte tratamente de specialitate.

"In concluzie, fie ca este folosit in scopuri cosmetice sau medicale, tratamentul facial cu microcurent este un tratament sigur. Cu toate acestea, nu exista suficiente date care sa demonstreze eficienta acestuia ca procedura cosmetica pentru intinderea pielii," adauga Dr. Daniel Knott.

Autor: G.T.