Publicat la: 
22/02/2016

Este mancarea organica mai hranitoare decat cea non-organica?

Produsele organice contin cu circa 50% mai multi acizi grasi esentiali pentru sanatate, acesta fiind rezultatul faptului ca animalele sunt hranite cu ierburi bogate in omega-3, conform unei ample cercetari efectuate pe baza centralizarii datelor a mai mult de 200 de studii de cercetare pe aceasta tema. Rezultatele cercetarii, publicate in "British Journal or Nutrition", prezinta noi dovezi in favoarea optarii pentru produsele organice.

"Acizii grasi omega 3 reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculate, imbunatatesc functiile neurologice si imunitatea, asa incat putem spune ca mancarea organica este mai hranitoare decat cea non-organica," conform declaratiei unuia dintre autorii studiului, Chris Seal, profesor de nutritie in cadrul Universitatii Newcastle din Marea Britanie.

Rezultatele prezentului studiu sunt parte dintr-o cercetare cu mult mai ampla asupra metodelor de crestere a animalelor si asupra modului in care acestea influenteaza continutul nutritiv al alimentelor.

Un alt studiu efectuat anul trecut si publicat in "British Journal of Nutrition" arata ca culturile ecologice (de la morcovi si brocoli, la mere si afine) contin antioxidanti in concentratii in mod substantial mai mari, precum si alti compusi benefici. Aceasta este concluzia studiului ce a fost efectuat prin centralizarea datelor a peste 300 de alte studii similare.

Culturile ecologice contin cu pana la 50% mai multi antociani (compusii ce dau pigmentul de culoare naturala fructelor si legumelor, care sunt asociati cu o varietate de beneficii pentru organism, precum si cu efectele anti-inflamatorii) si flavonoizi (de asemenea benefici pentru organism datorita proprietatilor antiinflamatorii care protejeaza celulele organismului).

Dar care este explicatia pentru continutul crescut de substante benefice organismului in alimentele organice?

Raspunsul cercetatorilor dezvaluie importanta pe care factorii de stres o au in mediul de crestere si cultivare. Culturile ecologice sunt expuse unui nivel cu mult mai ridicat de stres (datorat in parte si atacului insectelor) si ca raspuns, aceste culturi formeaza compusi care le ajuta in combaterea stresului provocat de agentii externi. Spre exemplu, daca morcovii sunt cultivati in mod conventional, se aplica pesticide pentru a respinge daunatorii. Insa in agricultura ecologica, morcovii dezvolta compusi antioxidanti, cunoscuti sub numele de poliacetilena, care resping in mod natural daunatorii si sunt, in plus, benefici pentru organismul uman.

O alta diferenta intre culturile ecologice si cele conventionale este modul in care plantele obtin aportul de azot, un element vital pentru culturi. Astfel, culturilor conventionale le sunt administrate doze stabile de azot din ingrasamintele sintetice. In schimb, culturile organice, care se bazeaza foarte mult pe ingrasamintele naturale rezultate in urma fermentarii resturilor vegetale si animale, aportul de azot este cu mult mai mic si, ca rezultat, alimentele organice cresc mai lent, producand astfel ceea ce oamenii de stiinta numesc metaboliti secundari, benefici pentru sanatatea umana.

De asemenea, studiul realizat anul trecut a scos la iveala si alte diferente intre culturile organice si non-organice, inclusiv nivelul scazut de pesticide continut de produsele alimentare, dar si concentratii mai mici de cadmidiu, toxic pentru organism.

Toate aceste constatari arata ca exista intr-adevar numeroase beneficii pentru consumul de produse organice: "Datele acestor studii, luate impreuna, sugereaza ca trecerea la consumul de alimentele ecologice ne ofera o crestere semnificativa a aportului de antioxidanti si acizi grasi omega 3," a declarat Carlo Leifert, profesor de agricultura si autor al prezentului studiu.

Sursa: npr.org

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar