Evoluția Omicron: ce știm și ce nu știm despre această variantă

Coronavirus
21 Decembrie 2021
Autor: Echipa medicală MedLife
evolutia omicron ce stim si ce nu stim despre aceasta varianta

Chiar dacă Omicron a fost identificată în Africa de Sud, tulpina circula deja de un timp în zona Africii australe (acest lucru este demonstrat de probe ce fuseseră prelevate din Botswana). Omicron nu este singura variantă a noului coronavirus. Aceasta a fost precedată de alte tulpini ale virusului SARS-CoV-2: Delta, Gamma, Beta, Alpha.

Omicron este cea mai recentă variantă a coronavirusului care a fost identificat în Wuhan la sfârșitul anului 2019. Această tulpină diferă de Alpha, dar a păstrat și unele caracteristici comune cu aceasta. Omicron nu este un alt coronavirus, ci este o tulpină care are o serie de mutații față de varianta inițială.

Această evoluție este firească în cazul virusurilor, pentru că acestea vor să supraviețuiască într-un mediu ostil. Dacă Omicron a reușit să devină o tulpină care a rezistat și s-a transmis cu ușurință, multe alte tulpini nu au reușit să se adapteze mediului ostil. Delta a reușit să facă foarte multe victime și teoretic, Omicron are aceeași șansă. Pentru a intra în celula gazdă (adică pentru a se replica), virusul are pe suprafața lui proteine care îl ajută să se agațe de celula vizată (proteina Spike). Prin intermediul acestei proteine, virusul pătrunde în interiorul celulei gazdă. Aceste proteine Spike au evoluat foarte mult prin variantele de virus anterioare (s-au înregistrat mutații ale codului genetic viral). Ideea era aceea de a ascunde proteina Spike astfel încât sistemul imunitar al organismului să nu o recunoască. Numărul de mutații ale unei variante a virusului nu este atât de important, mai importantă este viteza de reproducere, și mai ales, modificare suficient de mare a acestuia ca să nu mai fie recunoscut de sistemul imunitar. Acestea oferă virusului rezistență în fața sistemului imunitar și a strategiei terapeutice.

Originea exactă Omicron este încă incertă

Nu se știe unde și când a apărut varianta Omicron pentru prima dată, deoarece nu există un „pacient zero” care să poată fi identificat. Pacientul zero este prima persoana care se cunoaște sigur că a fost infectată cu o anumită variantă de coronavirus. Ceea ce se știe este că primele cazuri de infecție cu Omicron au fost înregistrate în Botswana, și ulterior, în Africa de Sud, dar acest lucru nu înseamnă că noua variantă este originară din aceste țări. Se presupune că Omicron ar putea fi o consecință a focarului de infecție din Africa Subsahariană, un loc unde rata de vaccinare este foarte mică. De asemenea, se crede că această variantă a apărut, cel mai probabil, la începutul lunii noiembrie 2020.

Ce se știe despre varianta Omicron a SARS-CoV-2

evolutia omicron ce stim si ce nu stim despre aceasta varianta

Omicron este încă o variantă nouă, iar oamenii de știință adună date pentru a oferi răspunsuri la întrebările despre aceasta precum cât de periculoasă este, cât de mare este rata de infectare sau mortalitate.

Iată ce se știe despre noua tulpină Omicron până în prezent:

  • este o variantă caracterizată prin aproximativ 50 de mutații, peste 30 ale proteinei Spike;
  • prezintă modificări genetice despre care se crede că influențează caracteristicile virusului (transmisibilitatea, severitatea bolii, ocolirea imunității);
  • virusul se răspândește cu rapiditate;
  • prezintă rezistență la anticorpii neutralizanți;
  • transmisibilitatea virusului este mai mare;
  • prezintă capacitate crescută de infectivitate (se transmite prin aerosoli).

Ce nu se știe despre varianta Omicron a SARS-CoV-2

Cu toate că oamenii de știință se așteaptă ca Omicron să devină varianta predominantă a virusului atât în Europa, cât și în Statele Unite, încă sunt aspecte neclarificate ale acestei tulpini.

În prezent, nu se știe în ce măsură Omicron poate infecta o gazdă care are imunitate la o altă tulpină SARS-CoV-2, precum nici măsura în care ar putea infecta o gazdă al cărei sistem imunitar a fost stimulat prin vaccinare (prin schema completă: 2 doze și doza booster). Din ceea ce se cunoaște până acum, Omicron poate scădea eficiența vaccinului, dar doza booster poate ajuta la crearea unei rezistențe mai mari a organismului.

Surse suplimentare de informare:

Nature, „How bad is Omicron? What scientists know so far”: https://www.nature.com/articles/d41586-021-03614-z

Yale Medicine, „Omicron anxiety? Here’s a guide to what we know now”: https://www.yalemedicine.org/news/5-things-to-know-omicron

Science, „COVID-19 reinfection study from South Africa yields ominous data about Omicron”: https://www.science.org/content/article/covid-19-reinfection-study-south-africa-yields-ominous-data-about-omicron

BBC, „COVID: Don’t panic about Omicron variant, WHO says”: https://www.bbc.com/news/world-59526252

Time, „What actually worries US doctors about Omicron”: https://time.com/6126293/doctors-omicron-worries/

World Health Organization, „Update on Omicron”: https://www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron

Centers for Disease Control and Prevention, „Omicron variant”: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/omicron-variant.html

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării