Pediatrie

10 Ianuarie 2019

Exista o legatura intre mamele stresate si copiii supraponderali?

mama bebelus joaca

Cercetatorii de la Universitatea Bristol au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”BMC Public Health”, ca stresul perceput de mama in primul an de viata al copilului promoveaza excesul de greutate in copilarie. Mai mult, se pare ca stresul matern afecteaza in mod special dezvoltarea in greutate pe termen lung a fetelor, potrivit eurekalert.org.

Incepand cu anul 2006, cercetatorii de la mai multe spitale si universitati au colaborat pentru studiul LiNA, care s-a concentrat pe stilul de viata si factorii de mediu si influenta lor asupra riscului de alergii la nou-nascuti. In studiul actual, s-au facut cercetari inca de la inceputul anului 2018, fiind evaluate 498 de perechi mama-copil. Pe baza informatiilor privind marimea si greutatea, cercetatorii au determinat indicele de masa corporala al copiilor, tinand cont de varsta si de sex. Ei au evaluat stresul perceput de mama in timpul sarcinii si in primii doi ani de viata ai copilului. Femeile au completat chestionare care au inclus problemele de ingrijorare si anxietate, tensiunea, satisfactia generala si satisfacerea nevoilor zilnice. Mai apoi, au incercat sa vada daca exista o legatura intre greutatea copiilor si starea mamelor.

Mamele stresate au avut un risc mai mare de a avea copii supraponderali, comparativ cu mamele relaxate.

”Am vazut ca stresul perceput al mamei in primul an de viata are o legatura directa cu dezvoltarea in greutate a copilului in primii cinci ani de viata. Mamele stresate au un risc mai mare de a avea copii supraponderali, comparativ cu mamele relaxate. Influenta stresului matern asupra fetelor este deosebit de vizibila”, spun Saskia Trump si Irina Lehmann, care au proiectat si au condus studiul.

Se pare ca efectele stresului nu sunt la fel de vizibile asupra baietilor, astfel ca nu au existat urmari asupra greutatii copiilor chiar daca mamele au fost stresate in timpul sarcinii sau in primii doi ani de viata.

”Primul an pare a fi o perioada sensibila, avand o influenta foarte mare asupra tendintei de ingrasare a copilului. Este recomandat ca in acest interval familia sa ii acorde o atentie deosebita mamei, asigurandu-se ca starea ei nu se degradeaza”, spune Kristin Junge, cercetator.

Cauzele stresului matern

”Pentru a afla de ce au fost mamele stresate in timpul sarcinii si in primii doi ani dupa nastere, am analizat atent datele. Am acordat o atentie deosebita conditiilor de viata”, spune Beate Leppert, de la Universiatea Bristol.

Oamenii de stiinta au descoperit ca mamele supuse celui mai inalt nivel de stres traiau intr-un mediu de viata sarac, erau mai expuse zgomotului si traficului rutier si aveau venituri mai mici.

Mamele trebuie sa primeasca ajutor

”Prin studiul nostru vrem sa atragem atentia asupra acestei probleme. Nu trebuie sa lasam mamele sa se descurce singure, ele au nevoie de ajutor. Medicii ar trebui sa se concentreze si asupra starii mamei, nu doar asupra copilului, deoarece ei sunt in masura sa observe semnele de stres. In plus, cu cat mama este mai relaxata, cu atat mai mic este riscul pentru copil sa devina supraponderal”, concluzioneaza Saskia Trump.

Echipa de specialisti isi propune ca pe viitor sa analizeze si alti factori de risc ce pot influenta dezvoltarea greutatii copilului.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Orl Pediatrie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.