Publicat la: 
13/07/2016

 Expertii americani avertizeaza in legatura cu posibila infectare cu superbacterii in urmatoarele luni

Dupa doua cazuri confirmate in SUA a unor superbacterii care supravietuiesc tratamentului cu un antibiotic de ultima instanta, expertii in boli infectioase spun ca se asteapta la mai multe cazuri in lunile urmatoare deoarece gena bacteriana din spatele superbacteriei este probabil mult mai raspandita decat se credea anterior, informeaza agentia Reuters, citata de Agerpres.

Oamenii de stiinta din cadrul armatei americane au raportat in luna mai descoperirea unei bacterii E. coli care poarta o gena in cazul careia antibioticul de ultima instanta colistin devine inutil. Gena numita MCR-1 a fost gasita intr-o proba de urina a unei femei din Pennsylvania tratata pentru o infectie a tractului urinar.

Cercetatorii au confirmat luni concluziile preliminare potrivit carora bacteria E. coli, care transporta aceeasi gena MCR-1, a fost gasita intr-o proba bacteriana recoltata de la un pacient din New York tratat pentru o infectie anul trecut, precum si in probele recoltate de la pacienti din noua tari.

Raportul a venit in urma unui efort global din cadrul programului SENTRY Antimicrobial Surveillance Program, condus de Mariana Castanheira de la JMI Laboratories cu sediul in North Liberty, statul Iowa din SUA.

Superbacteria MCR-1 a fost identificata pe parcursul ultimelor sase luni la animalele de ferma si la oameni din aproximativ 20 de tari, inclusiv in China, Germania si Italia.

Bacteria poate fi transmisa prin contact cu materii fecale si in conditii de igiena precara, ceea ce sugereaza o prezenta probabil mult mai larga decat cea documentata de cazurile de pana acum, potrivit expertilor in boli infectioase.

Oficiali din domeniul sanatatii se tem ca gena MCR-1, transmisa de o parte foarte mobila a ADN-ului, numita plasmida, va fi in curand gasita in bacterii deja rezistente la toate sau la aproape toate celelalte tipuri de antibiotice, cu potentialul de a face infectiile netratabile.

"Poti fi sigur ca (MCR-1) este deja in intestinele oamenilor pe intreg teritoriul Statelor Unite si va continua sa se raspandeasca", a spus dr. Brad Spellberg, profesor de medicina la University of Southern California.

Dr. David Van Duin, expert in boli infectioase la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, a declarat ca se asteapta in urmatoarele luni la mai multe cazuri documentate in SUA de infectie cu MCR-1.

Colistinul provoaca leziuni renale, dar medicii opteaza pentru el atunci cand tratamentul cu alte antibiotice esueaza. Suprautilizarea antibioticelor, in special in fermele de animale de peste mari, a permis dezvoltarea rezistentei acestei bacterii.

Pentru a urmari gena MCR-1, spitalele din SUA lucreaza impreuna cu agentiile de stat si federale pentru a testa mostre de bacterii prelevate de la pacientii care au fost recent tratati pentru infectii. Multe dintre cele mai mari spitale de cercetare examineaza mostre de bacterii rezistente la antibiotice care au stat mult timp depozitate in congelatoare lor.

Gautam Dantas, profesor de patologie la Washington University Medical Center din St Louis, a testat in ultimele luni sute de mostre de bacterii din arhivele de bacterii din SUA si nu a detectat inca MCR-1. Dar el se asteapta ca zeci de cazuri confirmate ale genei sa fie documentate de anul viitor in tara, mai ales in randul pacientilor actuali.

Preocuparea multor experti in boli infectioase este ca MCR-1 ar putea arata in curand rezistenta si la carbapeneme, una dintre putinele clase de antibiotice de incredere. In acest caz, impreuna cu colistinul, carbapenemele pot fi o optiune de ultima instanta, unii pacientii trebuind sa se bazeze pe sistemul lor imunitar pentru a lupta cu infectia.

"In urmatorii doi-trei ani, este pe cale sa devina de rutina in SUA infectiile pentru care nu avem medicamente (eficiente) disponibile", a spus Dantas.

Mariana Castanheira considera, de asemenea, ca MCR-1 va gasi drumul spre bacteriile rezistente la carbapeneme, cunoscute in mod oficial ca enterobacterii rezistente la carbapeneme (CRE), si ca va fi nevoie de timp pentru a crea noi antibiotice.

La inceputul lunii august, U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vor utiliza 21 milioane de dolari pentru a extinde supravegherea la laboratoare operate de catre toate departamentele de sanatate din cele 50 de state ale SUA si in sapte laboratoare regionale mai mari. Finantarea federala va ajuta la achizitionarea mai multor echipamente sensibile pentru a testa rezistenta la antibiotice in probele de bacterii furnizate de spitale.

Jean Patel, director adjunct al Oficiului al CDC de rezistenta antimicrobiana, a declarat ca efortul va oferi CDC imbunatatirea supravegherii nationale a tendintelor de rezistenta la antibiotice, inclusiv cu privire la orice posibila raspandire a genei MCR-1.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist