Berea creste riscul de psoriazis / Foto: PhotoXpress
Femeile care beau bere in mod regulat sunt mai predispuse sa se imbolnaveasca de psoriazis, arata un studiu american publicat in Archives of Dermatology si citat de BBC. Rezultatele demonstreaza ca femeile care au baut cinci beri pe saptamana sunt de doua ori mai vulnerabile in fata bolii. La cercetarea realizata de specialistii de la Brigham and Womens Hospital si Harvard Medical School din Boston au participat 82.000 de femei, cu varste cuprinse intre 27 si 44 de ani.
Cercetatorii au constatat ca
berea non-alcoolica sau cu continut scazut de alcool, vinul si bauturile spirtoase nu au acelasi efect asupra organismului si nu constituie un risc din acest punct de vedere.
"Berea cu continut normal de alcool a fost singura bautura despre care s-a dovedit ca ar creste riscul de psoriazis, ceea ce ne conduce la ipoteza ca anumite ingrediente non-alcoolice din compozitia berii obisnuite, care nu se regasesc si in compozitia vinului sau al bauturilor spirtoase, joaca un rol determinant in aparitia bolii", sustine dr. Abrar Qureshi, coordonatorul studiului.
De fapt,
specialistii tind sa dea vina pe orz, mai precis pe glutenul din orz folosit in procesul de fermentare a berii. Studii anterioare au aratat ca pacientii sensibili la gluten, care sufera de psoriazis, pot ameliora simptomele bolii adoptand o dieta fara gluten. De aceea,
persoanele care au o sensibilitate latenta la gluten ar trebui sa evite consumul de bere obisnuita.
Psoriazisul este o boala de piele, care se manifesta prin descuamari insotite de macarime si pete rosii de dimensiuni diferite pe piele. Regiunile afectate cel mai frecvent sunt articulatia genunchiului, cotului si pielea capului. Boala este o dermatoza netransmisbila. Cauza bolii este complexa, fiind implicati factori genetici predispozanti, reactii autoimune, alergii de natura diferita ca si o serie de cauze neclarificate.
Autor: R.M.