Publicat la: 
5/11/2012
Fibroza chistica - managementul pacientilor si medicatia utilizata

Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife

Fibroza chistica (sau mucoviscidoza) este una dintre cele mai frecvente boli genetice ale populatiei caucaziene. Este determinate de mutatii in gena CF care codifica pentru o proteina canal transmembranar de clor. Persoanele afectate au o cantitate excesiva de mucus cu o densitate crescuta la nivelul cailor respiratorii, la nivel intestinal si insuficienta pancreatica exocrina.

Mucusul vascos si aderent de la nivelul cailor respiratorii favorizeaza aparitia infectiilor pulmonare recurente cu germeni rezistenti la antibioterapie in timp ce insuficienta pancreatica exocrina si mucusul vascos de la nivel intestinal duc la malabsorbtia principiilor alimentare, determinand malnutritie.
Prognosticul (speranta de viata) pacientilor cu fibroza chistica a crescut in ultimii ani. In anii 60 speranta de viata a copiilor diagnosticati cu fibroza chistica era de aproximativ 5 ani, in prezent a crescut la 32 40 de ani. Cresterea sperantei de viata poate fi atribuita unui sistem medical bine pus la punct si a unei ingrijiri adecvate asigurate de o echipa multidisciplinara. In prezent cei mai multi dintre pacientii cu fibroza chistica ajung sa fie studenti eminenti sau chiar sportivi.

Prima etapa in diagnosticul mucoviscidozei este realizarea testului sudorii care identifica in transpiratia pacientilor cu aceasta afectiune concentratii crescute de clor. Diagnosticul se certifica apoi pe baza testelor moleculare. Au fost descrise pana acum aproximativ 1600 de mutatii in gena CF, dar dintre acestea doar 16- 20 sunt raspunzatoare de majoritatea cazurilor aparute.

In ciuda dezamagirii provocate de terapia genica ce nu a dat rezultatele asteptate, au fost facute progrese majore in cresterea duratei de viata si a calitatii vietii pacientilor cu fibroza chistica prin administrarea unor enzime pancreatice de substitutie, vitamine, terapie fizica pentru imbunatatirea functiei respiratorii ( tehnici speciale de provocare a tusei care sa duca la o mai buna eliminare a secretiilor bronsice), antibiotice, medicamente care fluidizeaza secretiile la nivelul tractului respirator.

In SUA, a fost aprobat in 2012 de catre Food and Drugs Administration un medicament numit Kalydeco util in cazul pacientilor cu fibroza chistica determinata de mutatia G551D in gena CF. Aceasta mutatie este intalnita la aproximativ 4% dintre cazurile de mucoviscidoza.

Diagnosticul prenatal al fibrozei chistice
Datorita frecventei crescute a purtatorilor sanatosi (heterozigoti) se recomanda screeningul acestora preconceptional.
Sunt descrise, asa cum am mai amintit aproximativ 1600 de mutatii. Cel mai complex kit de screening testeaza 97 de mutatii, responsabile de 98% dintre cazurile de mucoviscidoza. Daca ambii parinti sunt purtatori sanatosi ai unei mutatii in gena CF, se recomanda apoi diagnosticul prenatal (din vilozitati coriale, lichid amniotic) pentru a certifica daca fatul este afectat sau nu.
Screeningul neonatal pentru fibroza chistica este obligatoriu in foarte multe tari- primul pas fiind testul pentru tripsinogenul imunoreactiv (IRT). Daca acesta prezinta un nivel ridicat, se realizeaza testul ADN care certifica prezenta sau absenta mutatiilor.
Diagnostic postnatal pentru pacientii cu obstructie intestinala precoce. In plus, aproximativ 80% dintre barbatii cu absenta congenitala bilaterala a vaselor deferente (manifestata clinic prin azoospermie) au mutatii in gena CF.

Managementul pacientilor cu fibroza chistica

Pacientii cu mucoviscidoza au nevoie de ingrijire realizata de o echipa multidisciplinara. Din momentul confirmarii diagnosticului, pacientul trebuie sa fie evaluat si apoi initiata terapia. In plus trebuie sa primeasca consiliere legata de insusirea tehnicilor de pastrare a unui clearance corespunzator al cailor respiratorii inclusive de instruire pentru folosirea dispozitivelor speciale care il vor ajuta sa realizeze acest lucru.
Monitorizarea pacientilor se va face la intervale regulate de aproximativ 2- 3 luni, daca nu apar complicatii ( in special deteriorarea functiei respiratorii).
Scopurile principale ale terapiei pacientilor cu fibroza chistica sunt :
- mentinerea functiei pulmonare cat mai aproape de normal posibil prin controlul infectiilor respiratorii si prin fluidificarea si eliminarea mucusului vascos ( clearance-ul cailor respiratorii).
- Terapie nutritionala ( suplimente enzimatice, multivitamine, suplimente minerale) pentru mentinerea unei stari de nutritie adecvate care sa asigure o crestere corepunzatoare.
- Managementul complicatiilor

Medicatia utilizata de pacientii cu fibroza chistica :
- suplimente enime pancreatice
- vitamine liposolubile
- mucolitice
- antibiotice ( administrate pe cale inhalatorie, orala, intravenous)
- bronhodilatatorii
- antiinflamatorii
- medicatie care corecteaza defectul genic- Kalydeco (ivacaftor) (doar pentru cei cu mutatia G551D). Utilizarea Ivacaftorului pentru alte mutatii decat G551D este in studiu.

Autor: Viorica Radoi, medic primar genetica medicala

Specialitate: 
Comentarii

Despre pacientii din Romania: Asociatia de fibroza chistica din Romania: http://afcr.ro/
17-18 noiembrie 2012 - Conferinta Anuala a Asociatiei de Fibroza Chistica din Romania, Bucuresti, Hotel Ibis Palatul Parlamentului.

Sunt mama unui baietel de 4 ani si 10 luni care a fost diagnosticat cu CFin aprilie 2010 , dupa o serie de investigatii a venit si diagnosticul de CF cu mutatia DF508. Suntem din jud. Timis ,deci suntem luati in evidenta la CENTRUL NATIONAL DE MUCOVISCIDOZA din Timisoara. Suntem in grija doanmei dr. POPA si a d-lui prof. dr. .LIVIU POP carora le multumim din suflet pt ca au grija de noi si ne ajuta cu tratamentul si cu un sfat bun ori de cate ori apelam la dansii. Tratamentul nostru consta in 10 caps de kreon /zi , un aerosol cu pulmozyme /zi si vitamine, plus o alimentatie corespunzatoare si fizioterapie cu care ne ajuta si d-l dr.Bogdan .Este cumplit prin ce trebuie sa treaca copilasii acestea,dar si faptul ca nu poti sa le explici prea multe fiind prea mici sa inteleaga ce se intampla de fapt cu ei si ce este CF.Sper din tot sufletul sa se gaseasca un tratament si pt alte mutatii si pt DF508, sa se faca bine toti copilasii acestea care sufera de aceasta cumplita boala. Va multumim pt informatiile pe care le postati si multa sanatate .

Avand in vedere faptul ca terapia genica intampina greutati, este foarte importanta testarea femeilor insarcinate si a cuplurilor cu risc de a avea un copil cu fibroza chistica. Pentru detectarea mutatiilor, ADN genomic izolat din sange periferic sau lichid amniotic (diagnostic prenatal) este amplificat printr-o reactie multiplex de polimerizare in lant (PCR) A utilizand primeri fluorescenti specifici genei CFTR. Produsii obtinuti sunt analizati prin electroforeza capilara fiind reprezentati prin peak-uri de fluorescenta. Aceste teste permit detectarea a 32 de mutatii, fiind posibila de asemenea si discriminarea intre heterozigoti si homozigoti. In plus, sunt detectate si polimorfismele 5T-9TG, 5T-10TG, 5T-11TG, 5T-12TG, 5T-13TG, 7T si 9T. Variantele 5T-12TG si 5T-13TG sunt considerate a fi implicate in CBVAD (Congenital Bilateral Absence of the Vas Deferens - Absenta Bilaterala Congenitala a Vaselor Deferente) si in formele atipice de fibroza chistica. In cazul persoanelor cu simptome ce sugereaza diagnosticul de fibroza chistica dar la care testarea nu a detectat niciuna dintre cele 32 de mutatii considerate a fi printre cele mai frecvente in populatiaeste necesara secventierea genei CFTR pentru investigarea tuturor mutatiilor posibil implicate in fibroza chistica.

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie, Genetica

Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Oameni cu super puteri in viata reala/ Foto: Gage Skidmore-Wikimedia Commons Cercetatorii companiilor farmaceutice analizeaza cazuri rare de mutatii genetice pentru a concepe medicamente care imita efectele acestor malformatii ca tratament pentru unele dintre cele mai raspandite afectiuni.Companiile farmaceutice platesc sume uriase pentru a...
Chiar daca este frig afara, iarna nu trebuie sa fie sezonul in care va imbolnaviti. Exista anumite modalitati prin care va puteti asigura ca ramaneti sanatosi si in forma si in timpul iernii, indiferent de temperatura de afara. 1. Recuperati somnul pierdut "In medie dormim sase- sase ore si jumatate pe noapte, mult mai putin decat ce ne este...
Intr-o rocada care modifica arhitectura industriei farmaceutice internationale, elvetienii de la Novartis tranzactioneaza cu britanicii de la GlaxoSmithKline active in valoare de peste 20 de miliarde de dolari. Divizia oncologica a GSK va fi cumparata de Novartis cu banii jos: 14,5 miliarde de dolari. Novartis detine deja o cota importanta din...
Atunci cand ne gandim la cancerul de piele tindem sa dam vina, in mod automat, pe soare. Desi este justificabil, nu este complet adevarat, spun doctorii specialisti, citati de Webmd. "Intr-adevar, expunerea la soare este cel mai mare factor de risc pentru cancerul de piele [...] Si este un risc cumulativ. Cu cat te expui mai mult, cu atat este...
Un studiu pilot realizat pe studenti din Toronto investigheaza un factor care contribuie la insomnie, care ar putea fi greu de admis - teama de intuneric. Aproape jumatate dintre studentii care au raportat probleme cu somn au raportat, de asemenea, o frica de intuneric. Cercetatorii au confirmat acest obiectiv prin masurarea raspunsurilor...