Publicat la: 
5/11/2012
Fibroza chistica - managementul pacientilor si medicatia utilizata

Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife

Fibroza chistica (sau mucoviscidoza) este una dintre cele mai frecvente boli genetice ale populatiei caucaziene. Este determinate de mutatii in gena CF care codifica pentru o proteina canal transmembranar de clor. Persoanele afectate au o cantitate excesiva de mucus cu o densitate crescuta la nivelul cailor respiratorii, la nivel intestinal si insuficienta pancreatica exocrina.

Mucusul vascos si aderent de la nivelul cailor respiratorii favorizeaza aparitia infectiilor pulmonare recurente cu germeni rezistenti la antibioterapie in timp ce insuficienta pancreatica exocrina si mucusul vascos de la nivel intestinal duc la malabsorbtia principiilor alimentare, determinand malnutritie.
Prognosticul (speranta de viata) pacientilor cu fibroza chistica a crescut in ultimii ani. In anii 60 speranta de viata a copiilor diagnosticati cu fibroza chistica era de aproximativ 5 ani, in prezent a crescut la 32 40 de ani. Cresterea sperantei de viata poate fi atribuita unui sistem medical bine pus la punct si a unei ingrijiri adecvate asigurate de o echipa multidisciplinara. In prezent cei mai multi dintre pacientii cu fibroza chistica ajung sa fie studenti eminenti sau chiar sportivi.

Prima etapa in diagnosticul mucoviscidozei este realizarea testului sudorii care identifica in transpiratia pacientilor cu aceasta afectiune concentratii crescute de clor. Diagnosticul se certifica apoi pe baza testelor moleculare. Au fost descrise pana acum aproximativ 1600 de mutatii in gena CF, dar dintre acestea doar 16- 20 sunt raspunzatoare de majoritatea cazurilor aparute.

In ciuda dezamagirii provocate de terapia genica ce nu a dat rezultatele asteptate, au fost facute progrese majore in cresterea duratei de viata si a calitatii vietii pacientilor cu fibroza chistica prin administrarea unor enzime pancreatice de substitutie, vitamine, terapie fizica pentru imbunatatirea functiei respiratorii ( tehnici speciale de provocare a tusei care sa duca la o mai buna eliminare a secretiilor bronsice), antibiotice, medicamente care fluidizeaza secretiile la nivelul tractului respirator.

In SUA, a fost aprobat in 2012 de catre Food and Drugs Administration un medicament numit Kalydeco util in cazul pacientilor cu fibroza chistica determinata de mutatia G551D in gena CF. Aceasta mutatie este intalnita la aproximativ 4% dintre cazurile de mucoviscidoza.

Diagnosticul prenatal al fibrozei chistice
Datorita frecventei crescute a purtatorilor sanatosi (heterozigoti) se recomanda screeningul acestora preconceptional.
Sunt descrise, asa cum am mai amintit aproximativ 1600 de mutatii. Cel mai complex kit de screening testeaza 97 de mutatii, responsabile de 98% dintre cazurile de mucoviscidoza. Daca ambii parinti sunt purtatori sanatosi ai unei mutatii in gena CF, se recomanda apoi diagnosticul prenatal (din vilozitati coriale, lichid amniotic) pentru a certifica daca fatul este afectat sau nu.
Screeningul neonatal pentru fibroza chistica este obligatoriu in foarte multe tari- primul pas fiind testul pentru tripsinogenul imunoreactiv (IRT). Daca acesta prezinta un nivel ridicat, se realizeaza testul ADN care certifica prezenta sau absenta mutatiilor.
Diagnostic postnatal pentru pacientii cu obstructie intestinala precoce. In plus, aproximativ 80% dintre barbatii cu absenta congenitala bilaterala a vaselor deferente (manifestata clinic prin azoospermie) au mutatii in gena CF.

Managementul pacientilor cu fibroza chistica

Pacientii cu mucoviscidoza au nevoie de ingrijire realizata de o echipa multidisciplinara. Din momentul confirmarii diagnosticului, pacientul trebuie sa fie evaluat si apoi initiata terapia. In plus trebuie sa primeasca consiliere legata de insusirea tehnicilor de pastrare a unui clearance corespunzator al cailor respiratorii inclusive de instruire pentru folosirea dispozitivelor speciale care il vor ajuta sa realizeze acest lucru.
Monitorizarea pacientilor se va face la intervale regulate de aproximativ 2- 3 luni, daca nu apar complicatii ( in special deteriorarea functiei respiratorii).
Scopurile principale ale terapiei pacientilor cu fibroza chistica sunt :
- mentinerea functiei pulmonare cat mai aproape de normal posibil prin controlul infectiilor respiratorii si prin fluidificarea si eliminarea mucusului vascos ( clearance-ul cailor respiratorii).
- Terapie nutritionala ( suplimente enzimatice, multivitamine, suplimente minerale) pentru mentinerea unei stari de nutritie adecvate care sa asigure o crestere corepunzatoare.
- Managementul complicatiilor

Medicatia utilizata de pacientii cu fibroza chistica :
- suplimente enime pancreatice
- vitamine liposolubile
- mucolitice
- antibiotice ( administrate pe cale inhalatorie, orala, intravenous)
- bronhodilatatorii
- antiinflamatorii
- medicatie care corecteaza defectul genic- Kalydeco (ivacaftor) (doar pentru cei cu mutatia G551D). Utilizarea Ivacaftorului pentru alte mutatii decat G551D este in studiu.

Autor: Viorica Radoi, medic primar genetica medicala

Specialitate: 
Comentarii

Despre pacientii din Romania: Asociatia de fibroza chistica din Romania: http://afcr.ro/
17-18 noiembrie 2012 - Conferinta Anuala a Asociatiei de Fibroza Chistica din Romania, Bucuresti, Hotel Ibis Palatul Parlamentului.

Sunt mama unui baietel de 4 ani si 10 luni care a fost diagnosticat cu CFin aprilie 2010 , dupa o serie de investigatii a venit si diagnosticul de CF cu mutatia DF508. Suntem din jud. Timis ,deci suntem luati in evidenta la CENTRUL NATIONAL DE MUCOVISCIDOZA din Timisoara. Suntem in grija doanmei dr. POPA si a d-lui prof. dr. .LIVIU POP carora le multumim din suflet pt ca au grija de noi si ne ajuta cu tratamentul si cu un sfat bun ori de cate ori apelam la dansii. Tratamentul nostru consta in 10 caps de kreon /zi , un aerosol cu pulmozyme /zi si vitamine, plus o alimentatie corespunzatoare si fizioterapie cu care ne ajuta si d-l dr.Bogdan .Este cumplit prin ce trebuie sa treaca copilasii acestea,dar si faptul ca nu poti sa le explici prea multe fiind prea mici sa inteleaga ce se intampla de fapt cu ei si ce este CF.Sper din tot sufletul sa se gaseasca un tratament si pt alte mutatii si pt DF508, sa se faca bine toti copilasii acestea care sufera de aceasta cumplita boala. Va multumim pt informatiile pe care le postati si multa sanatate .

Avand in vedere faptul ca terapia genica intampina greutati, este foarte importanta testarea femeilor insarcinate si a cuplurilor cu risc de a avea un copil cu fibroza chistica. Pentru detectarea mutatiilor, ADN genomic izolat din sange periferic sau lichid amniotic (diagnostic prenatal) este amplificat printr-o reactie multiplex de polimerizare in lant (PCR) A utilizand primeri fluorescenti specifici genei CFTR. Produsii obtinuti sunt analizati prin electroforeza capilara fiind reprezentati prin peak-uri de fluorescenta. Aceste teste permit detectarea a 32 de mutatii, fiind posibila de asemenea si discriminarea intre heterozigoti si homozigoti. In plus, sunt detectate si polimorfismele 5T-9TG, 5T-10TG, 5T-11TG, 5T-12TG, 5T-13TG, 7T si 9T. Variantele 5T-12TG si 5T-13TG sunt considerate a fi implicate in CBVAD (Congenital Bilateral Absence of the Vas Deferens - Absenta Bilaterala Congenitala a Vaselor Deferente) si in formele atipice de fibroza chistica. In cazul persoanelor cu simptome ce sugereaza diagnosticul de fibroza chistica dar la care testarea nu a detectat niciuna dintre cele 32 de mutatii considerate a fi printre cele mai frecvente in populatiaeste necesara secventierea genei CFTR pentru investigarea tuturor mutatiilor posibil implicate in fibroza chistica.

Echipa medicala MedLife - Genetica

Doctor in...
Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Rosiile ar putea combate bolile coronariene/ Foto: MorgueFile.com Rosiile sunt unele dintre cele mai consumate alimente din lume, insa cu siguranta exista numeroase lucruri pe care oamenii nu le cunosc despre acestea.  Oamenii credeau ca rosiile sunt otravitoare". In anii 1700, europenii se temeau sa consume rosii deoarece aristocratii se...
Sefa Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dr. Margaret Chan, a lansat un semnal serios de alarma privind un nou virus asemanator SRAS (Sindromului Respirator Acut Sever), care circula mai ales in Arabia Saudita, in incheierea adunarii anuale a delegatilor din OMS. "Cea mai mare ingrijorare a mea acum este noul coronavirus. Nu stim unde se ascunde...
Cum scapi de sughit? / Foto: Photoxpress.com O inhalare ascutita urmata de un "hac" enervant - acesta este, in linii mari, sughitul. Din pacate, cei mai multi dintre noi au sughitat macar o data in viata. Chiar daca pare amuzant din exterior, pentru cei care nu se pot opri din sughitat, acesta este de-a dreptul iritant. Comenteaza acest subiect...
Programul Williams ne scapa de durerile de spate / Foto: Vimeo Lombosacralgia (low back pain sau durere de mijloc) este o durere lombara inferioara de cauza mecanica si poate fi generata atat de suferinta tesuturilor moi lombare, cat si de afectarea structurilor vertebrale (disc, ligamente, pediculi vertebrali, articulatii vertebrale posterioare...
Catalin Belinski / Foto: HotNews.ro Atat barbatii, cat si femeile se pot confrunta cu disfunctii sexuale de-a lungul vietii. Scaderea apetitului, dureri si senzatii neplacute, boli cu transmitere sexuala, toate acestea vor afecta stabilitatea cuplului. De teama sau de rusine, vizita la doctor este ultima pe lista de prioritati ale celor care...