Publicat la: 
7/04/2016
Functionarea creierului este influentata de anotimpuri

Alergii de primavara / Foto: Freerangestock.com

Se pare ca activitatea cerebrala variaza in functie de anotimpuri, nu numai in ceea ce priveste starea de spirit, ci si pe plan cognitiv, relateaza passionsante.be, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste starea de spirit, se stie ca unii oameni sunt foarte sensibili la scaderea luminozitatii toamna si iarna, care determina uneori depresii sezoniere. Planul cognitiv (memorie, gandire, atentie) a fost in schimb destul de putin explorat. O echipa belgiana de la Universitatea din Liege a desfasurat un studiu pentru a afla mai precis cum influenteaza anotimpurile functionarea creierului uman.

De cateva ori intr-un an, tineri adulti au stat cinci zile intr-un mediu neutru ("in laborator"), unde au fost supusi unor teste care implicau atentia (concentrarea) si memoria de lucru (pastrarea si prelucrarea informatiilor pe termen scurt). Reactia cerebrala a fost analizata prin rezonanta magnetica, iar cercetatorii au constatat diferente "uimitoare" in functie de perioada anului in care s-au desfasurat testele.

Atentia a atins nivelul maxim in preajma solstitiului de vara (la jumatatea lunii iunie) si minim spre solstitiul de iarna (jumatatea lunii decembrie).

Memoria a fost maxima in perioada echinoctiului de toamna (jumatatea lunii septembrie) si minima in cea a echinoctiului de primavara (jumatatea lui martie).

Autorii studiului au constatat prin urmare ca variatiile sezoniere influenteaza fiziologia cerebrala si implicit facultatile cognitive. In plan general, aceste fluctuatii nu sunt resimtite in activitatea zilnica, insa, in cazul persoanelor vulnerabile, ele ar putea compromite controlul emotional, arata cercetatorii.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Medic Primar
Doctor primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 12