Publicat la: 
16/08/2013

Ghid pentru o viata sanatoasa: ce alimente nu trebuie sa ne lipseasca din bucatarie

  • Conserve de ton
    Nicio camara nu este completa fara cateva cutii sau pungi de ton. Tonul ne ajuta sa adaugam grasimi omega-3 si proteine la o varietate de mancaruri, inclusiv salate, musaca, omlete sau sosuri vegetale.
  • Sosuri pentru paste. Atunci cand dorim sa pregatim o masa rapida este mult mai usor daca avem la indemana sosul de rosii. Legumele si pieptul de pui capata alta savoare atunci cand sunt acoperite cu sos. Acesta poate fi folosit si la briose, pizza sau friptura. Cititi etichetele pentru a afla numarul de calorii, grasimi si sodiu din sosul dumneavoastra.
  • Cartofi. Cartofii sunt o necesitate in bucataria fiecaruia dintre noi. Ei sunt bogati in fibre si minerale. In cazul cartofilor dulci puteti incerca sa ii asezonati cu scortisoara.
  • Fasole. Este foarte important sa aveti fasole in camara. Fie ca este vorba de fasole uscata sau conservata, aceasta este o alternativa ieftina la proteinele animale. Sunt, de asemenea, o sursa excelenta de fibre. Daca clatiti fasolea din conserve reduceti continutul de sodiu cu 40%.
  • Unt de arahide. Untul de arahide este o sursa buna de proteine si grasimi sanatoase. Pe langa sandvisuri, acesta poate fi intins pe mere, banane sau clatite.
  • Paste uscate. Pastele sunt un alt aliment care nu ar trebui sa ne lipseasca din casa. Sunt usor de pregatit si pot fi combinate cu orice tip de carne sau legume. Pentru a obtine mai multe fibre, alegeti pastele integrale.
  • Ulei de masline si de rapita. Uleiul de masline si cel de rapita este foarte util in "imbracarea"salatelor. De asemenea, acesta poate fi pus peste paste sau paine proaspata. Ambele uleiuri scad riscul anumitor boli si sunt mult mai sanatoase decat grasimile solide, precum untul.
  • Rosii conservate. Rosiile sunt o necesitate in bucatarie oricui. Acestea sunt bogate in licopen, vitamina A si vitamina C. Alegeti conservele care nu au adaos de sare.
  • Fructe. Bogate in substante nutritive, incarcate cu antioxidanti si fibre si sarace in calorii, fructele nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa. Fructele din conserve sunt la fel de hranitoare ca cele proaspete daca nu sunt conservate cu zahar sau siropuri.

Sursa: WebMd

    Specialitate: 
    Comentarii

    Hmmm... sa mai vedem si alte bube:

    Multe tipuri de ton sunt pesti mari, care au nevoie de ani sa se matureze, si la capatul lantului trofic oceanic, ceea ce inseamna ca in carne pot fi multe metale grele, in special mercur - cunoscut ca toxic neurologic. In Vest femeilor insarcinate nu li se recomanda sa consume carne de ton (sau alti pesti mari - spada, rechin, etc), iar celor care vor sa aibe copii sa limiteze consumul la o portie pe luna. Mai ales ca locul de unde provine sau tipul exact de ton nu e specificat pe marea majoritate a conservelor. In plus, datorita pescuitului intensiv si prin metode dure mediul acvatic sufera enorm.

    Sosurile pt paste sunt foarte comode dar multe contin zahar adaugat, folosit nu numai ca si conservant dar si pt a masca un gust fad datorita ingredientelor de proasta calitate. SI zaharul se adauga la cantitate zilnica consumata.

    Cartofii sunt o sursa buna de potasiu pt zilele caniculare cind se pierd multe minerale, dar cei care stau la lumina, depozitati necorespunzator, sau sunt mai vechi, au mai multa solanina , un toxic celular - ceea ce inseamna o povara suplimentara pentru activitatea ficatului, daca nu sunt preparati cum trebuie.

    Fasolea din conserve contine de multe ori si zahar (din nou) , iar daca se clateste pt eliminarea sarii se pierd si multe din proteine.
    O alternativa mai comoda la fasolea uscata e lintea , o alta leguminoasa bogata in proteine.

    Untul de arahide trebuie consumat cu masura datorita riscului ca unele arahide sa fi fost contaminate cu o specie de mucegai ce secreta aflatoxina, o substanta carcinogena. In plus unele marci de unt de arahide contin grasimi partial hidrogenate, precum cele din margarina, care cresc riscul cardio-vascular si de diabet.

    Pastele nu sunt toate la fel. Pentru a fi intr-adevar de folos trebuie sa fie de calitate - cantitatea de proteine sa fie mare (cele fara proteiene animale adaugate - oua) , iar dupa fierbere sa nu lase prea mult amidon.

    Uleiul de masline e sanatos cu conditia sa fie extravirgin si sa nu fie contrafacut, din alte ueliuri vegetale cu clorofila adaugata. Uleiul de rapita e benefic, dar unele tipuri de rapita pot fi bogate in substante care inhiba tiroida si, prin consum frecvent, precum si datorita susceptibilitatii individuale, se pot adauga altor substante din dieta care au acelasi efect.

    Rosiile nu sunt o necesitate, au un continut extrem de redus de fibre, si fiind atit de promovate, ajungem sa avem o dieta foarte putin variata (alaturi de frunzele de salata si castraveti). In plus sunt bogate in acid oxalic, unul din mineralele care formeaza pietrele la rinichi.

    Fructele din conserve nu sunt la fel de hranitoare ca cele proaspete - cantitatea de vitamine si enzime scade la jumatate. Iar daca nu e zahar , e un alt conservant, astfel ca e bine sa le consumam cu masura

    ... pe cind MedLife o sa sprijine o dieta mai variata , si nu pe cea oferita de rafturile supermarketurilor ?... nu de alta dar de la atitia fertilizatori si pesticide pt stimularea productiei globale de rosii , griu, masline sau zahar, vom creea niste super-monstri pentru generatiile viitoare de or sa le mai fie frica sa ne pomeneasca numele in viitor...

    Ce aiurea suna - conserva de ton si ulei de masline si rapita..bleah
    Gaina de tara , hrisca, grau incoltit, ulei de floarea soarelui, nuci poate ati vrut sa spuneti, mai animalelor

    cartofi cu scortisoara ..? Ciudat.

    Pagini

    Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

    Medic primar
    Mihai Bogdan,Medic Primar
    Medic Primar
    Medic Specialist
    Medic Specialist

    Articole similare

    Crema hidratanta, remediu pentru maini uscate / Foto: Dreamstime.com Supusa schimbarilor de temperatura, afectata cand de vant, cand de aerul cald din interiorul incaperilor, fara forta de a mai secreta sebum suficient, pielea de pe maini devine uscata, descuamata, provocand uneori mancarimi sau inflamatii. Cum o tratam? Comenteaza pe Forum...
    Un studiu al asociatiei "Salvati Copiii" confirma un fenomen devenit larg raspandit in ultimii ani: copiii romani petrec din ce in ce mai mult timp pe Internet. 86% dintre ei aloca trei ore in fiecare zi navigarii pe Internet, iar in zilele fara scoala peste 4 ore. Studiul "Salvati Copiii" atrage atentia asupra expunerii copiilor la imaginile...
    Tehnica Dracula este o terapie de ultima ora de rejuvenare faciala, numele sau provenind de la faptul ca se bazeaza pe injectarea unui ser obtinut din sange. Se recolteaza o proba de sange care este centrifugata si trecuta printr-un sistem care separa factorii de crestere si stimulare din trombocitele pacientului. In ce consta aceasta tehnica? Ce...
    Autismul este rezultatul unor anomalii in procesul de formare a anumitor structuri cerebrale din perioada fetala, descoperire care poate duce la diagnosticarea mult mai precoce a acestui sindrom, conform unui studiu publicat de neurologi americani, transmite AFP, citat de Agerpres. Acest studiu identifica o anumita dezorganizare in arhitectura...
    Fie ca alegem sa cumparam fructe, carne sau branza, uneori calitatea alimentelor lasa de dorit. Dar, in viitor, un spectrometru ne va permite sa testam calitatea alimentelor inainte de cumparare. Dispozitivul este mai mic decat un cub de zahar, ieftin de produs si va putea fi instalat pe un smartphone. Para pe care ai cumparat-o e coapta? Sau...