Ghid pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA

Dermato-Venerice
08 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
ghid pentru persoanele infectate cu hivsida

Ce este infecția HIV?

HIV (Human immunodeficiency virus/Virusul imunodeficienței umane) este un virus care atacă celulele sistemului imunitar, îngreunând capacitatea organismului de a combate infecțiile. Astfel, persoana infectată devine  mai vulnerabiă  la alte infecții și boli. HIV se transmite prin contactul cu anumite fluide/secreții ale persoanei infectate, cel mai frecvent în timpul actului sexual neprotejat (fără prezervativ) sau prin utilizarea în comun a seringilor.

Dacă nu este tratată, infecția cu HIV poate duce la SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite).

Ce este SIDA?

SIDA reprezintă ultimul stadiu al infecției HIV și apare atunci când sistemul imun al organismului este sever afectat de virus.

Cum aflu dacă am HIV?

Singura cale de a ști sigur dacă ești infectat cu HIV este testarea. Procedura de testare este relativ simplă. Consultă  medicul tău de familie, mergi la orice laborator de analize și solicită un test HIV. Multe clinici medicale private sau de stat, precum spitalele, în special cele de boli infecțioase, pun la dispoziție  aceste teste la cerere. Dacă testul este pozitiv, vei fi îndrumat către centrele specializate pentru a începe imediat tratamentul. 

Organismul uman nu poate elimina HIV și, la momentul de față, nu există un tratament eficient împotriva acestui virus. Prin urmare, odată contractat, acesta va fi prezent în organism pe tot parcursul vieții. Din fericire, în prezent, există un tratament medicamentos specific anti-HIV (denumit terapie antiretrovirală). Tratamentul urmat așa cum a fost prescris, poate să scadă cantitatea de virus din sânge (denumită încărcătură virală) la un nivel redus semnificativ. Acest fenomen se numește supresie virală. 

Supresia virală poate ajunge până la niveluri de încărcătură nedetectabile de testele de laborator. Persoanele infectate cu HIV, care își administrează tratamentul anti-HIV așa cum este prescris de medic, și care ating și mențin nivelul de încărcătură virală nedetectabilă, pot să aibă o viață lungă și sănătoasă, fără să transmită infecția HIV către parteneri, prin intermediul contactului sexual.

Viața cu HIV

Aflarea diagnosticului cu infecția HIV poate fi un eveniment șocant, chiar dacă cei infectați cu acest virus pot să ducă o viață lungă și sănătoasă datorită tratamentului antiretroviral.

Primirea rezultatului pozitiv

Rezultatul pozitiv va fi comunicat personal, conform celor agreate de solicitant cu laboratorul în cadrul căruia se realizează testarea. Orice rezultat pozitiv se completează apoi cu alt test de confirmare, evaluarea stării generale de sănătate și trimiterea către un centru specializat de tratament și monitorizare HIV. 

Tratamentul și monitorizarea

Tratamentul cu medicația antiretrovirală se începe într-un serviciu specializat și este coordonat de un medic infecționist. Urmarea cu rigurozitate a curei de tratament, prezentarea periodică la medicul curant și monitorizarea stării de sănătate și a reacțiilor adverse, asigură continuarea în condiții normale a vieții sociale, profesionale și sexuale. 

Aflat sub tratament, nu trebuie să îți faci griji în legătură cu răspândirea infecției către colegii de muncă, familie, prieteni. 

Pentru mai multe informații și suport, inclusiv psihologic, asociațiile persoanelor afectate de HIV/SIDA sunt disponibile în fiecare județ din România. Aceste asociații sunt reunite în Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA https://unopa.ro/).

Viața profesională cu HIV

Infecția HIV nu afectează colegii la locul de muncă sau activitatea profesională. Este important de știut că nici medicul de medicina muncii, nici medicul de familie sau medicul infecționist curant nu au dreptul sau obligația să informeze angajatorul că ai infecția HIV. Doar tu poți decide dacă aceasta este o informație pe care vrei să o împărtășești. Trebuie să ai totuși în vedere că anumite profesii nu pot fi exercitate având infecția HIV, situație în care medicul de medicina muncii va consemna în Fișa de Aptitudine decizia INAPT, fără a indica motivul.

Viața sexuală cu HIV

Dacă urmezi tratamentul așa cum este prescris și vizitele de monitorizare la medicul curant, infecția HIV nu afectează partenerul/partenerii sexuali. Deci nu vei transmite virusul HIV prin contact sexual partenerului/partenerilor. Este bine de știut, însă, că tratamentul anti-HIV nu protejează împotriva altor boli cu transmitere sexuală, motiv pentru care măsurile de protecție generale sau specifice trebuie urmate la fel de toată lumea.

Bibliografie

  1. https://www.hiv.gov/hiv-basics/overview/about-hiv-and-aids/what-are-hiv-and-aids
  2. https://www.nhs.uk/conditions/hiv-and-aids/coping-with-a-positive-hiv-test/
  3. https://unopa.ro/category/viata-cu-hiv-sida/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării