Primul ajutor în caz de fracturi, entorse și luxații

Specialități
17 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
primul ajutor in caz de fracturi entorse si luxatii

Orice accidentare sau lovitură din care rezultă entorse, luxații sau fracturi necesită acordarea primului ajutor, urmat de un diagnostic specializat și tratament adecvat pentru refacere. Dacă o fractură trebuie tratată urgent la spital, entorsele și luxațiile se pot vindeca și acasă.

Informații generale despre fracturi, entorse și luxații

Entorsele apar atunci când are loc întinderea sau ruperea unui mușchi. Luxațiile reprezintă ruperea parțială sau întinderea ligamentelor care conectează două oase. Fracturile înseamnă ruperi ale oaselor, cel mai des ca urmare a unor traumatisme, dar e posibil să apară și în urma unor afecțiuni, așa cum este osteoporoza.

Atât în cazul entorselor, cât și al luxațiilor la debut apare o durere acută, urmată de umflarea și învinețirea zonei afectate. Mobilitatea este limitată de durere, dar nu imposibilă. În cazul fracturilor, durerea este extrem de mare și necesită ajutor medical foarte urgent. O mână ruptă sau un picior rupt pot avea fracturi deschise, la vedere, atunci când pielea este perforată de os, sau fracturi închise, atunci când zona ruptă nu este vizibilă la exterior.

Semnele unei fracturi sunt similare cu cele ale entorselor și luxațiilor, dacă nu există o poziție nefirească a membrului afectat sau dacă nu este vizibilă ruperea osului și pielea perforată. Pentru a se stabili despre ce diagnostic este vorba, este nevoie de o radiografie, întrucât simptomele sunt adesea similare. Primul ajutor în caz de fracturi, entorse și luxații este în mare măsură același la oricare dintre cazuri. În plus, la fracturi, fie închise, fie deschise va fi necesară imobilizarea membrului afectat, înainte de deplasare sau până când ajunge ambulanța.

Entorsele și luxațiile pot fi tratate acasă. Medicul specialist trebuie să stabilească un diagnostic și să recomande tratamentul potrivit, dar spitalizarea nu este neapărat necesară. În schimb, în cazul fracturilor este nevoie de asistență medicală de urgență. Ele sunt extrem de dureroase, iar zonele care sunt afectate nu pot fi mișcate și nici nu trebuie să fie mișcate forțat.

Pentru a preveni accidentările, este de folos să existe un program de încălzire înainte de a începe efectuarea unor exerciții fizice dificile. Deasemenea, în cazul persoanelor care fac sport în aer liber, folosind biciclete sau trotinete, sunt necesare căști, cotiere, genunchiere și alte tipuri de echipamente destinate protecției zonelor sensibile în caz de accidente. 

În cazul zonelor alunecoase, cum sunt zonele cu gheață, zonele de lângă piscine sau zonele în care a plouat, persoanele care simt că își pierd echilibrul pot încerca să se țină de balustrade, dacă există, sau să solicite ajutorul cuiva pentru deplasarea în siguranță.

Primul ajutor în caz de fracturi

În cazul fracturilor, mai ales dacă este vorba despre fracturi deschise, în care osul trece prin piele, este nevoie ca pacientul să nu fie sub nicio formă mișcat. Se solicită urgent ajutor, sunând la 112, iar până la sosirea ambulanței se pot acorda măsuri de prim ajutor în caz de fracturi. Corpul trebuie imobilizat, deoarece orice mișcare poate cauza leziuni ale nervilor. 

Dacă este necesară neapărat mutarea persoanei accidentate, se solicită ajutorul altor persoane pentru ca aceasta să fie ridicată cu totul dintr-o mișcare, având capul gâtul și corpul aliniate. Această manevră este recomandată în cazul în care există leziuni sau semne de rănire ale gâtului și coloanei.

Pentru fracturile de la nivelul membrelor, acestea trebuie de asemenea imobilizate, cu ajutorul unor atele confecționate din obiecte tari și rezistente. Atelele trebuie să fie suficient de lungi încât să depășească fractura în ambele capete.

În cazul în care există sângerări, zona nu trebuie curățată la locul accidentului, ci trebuie legată, în cazul brațelor sau picioarelor, sau se pune presiune deasupra, cu ajutorul unui material curat, dacă nu există la îndemână comprese sterile. Nu se încearcă sub nicio formă redresarea membrului fracturat și nici împingerea osului care iese prin piele.

primul ajutor in caz de fracturi entorse si luxatii

Primul ajutor în caz de entorse

Entorsele pot apărea la glezne, genunchi, încheieturi sau degete. În caz de entorse, primul ajutor, ca și tratamentul ulterior, constă în așa numită metodă RICE, nume provenit prin folosirea inițialelor cuvintelor Repaus (repaus și în română), Ice (gheață), Compression (compresie) și Elevation (ridicare) în limba engleză. 

După cum arată și cuvintele respective, RICE constă în repaos, aplicare de gheață, bande de compresie și ridicare sau poziționare a membrului afectat la un nivel deasupra inimii.

Repausul este necesar timp de minimum 24 de ore sau până când se reduc durerea, edemul și echimoza. Gheața sau pungile de legume înghețate, după caz, se înfășoară într-un prosop și se aplică asupra zonei afectate timp de 10-15 minute, o dată la două ore.

Compresiile au loc cu ajutorul unor bandaje elastice special fabricate în acest scop, care vor contribui la grăbirea refacerii. Când există o entorsă la mână, la gleznă sau la genunchi, ridicarea poate fi făcută prin așezarea membrului afectat pe o pernă sau cu ajutorul unui dispozitiv special, pentru a se afla la un nivel deasupra inimii. Acest lucru favorizează circulația sângelui, contribuind la reducerea umflăturii.

Se vor administra medicamente împotriva durerii, ca antiinflamatorii și analgezice, dacă acestea au fost recomandate de către medicul care a pus diagnosticul.

Primul ajutor în caz de luxații

În cazul luxațiilor, primul ajutor este similar cu primul ajutor în caz de entorse. Regiunea afectată nu trebuie mișcată, pe cât posibil, până când durerea nu mai persistă la fel de mult.

Se vor aplica comprese reci sau pungi de gheață la intervale de aproximativ două ore. În acest scop pot fi folosite pungi speciale de plastic sau se vor înfășura pungi de gheață sau de legume congelate, înfășurate într-un prosop.

Se vor folosi bandaje elastice pentru compresie și membrul afectat va fi ridicat într-o poziție deasupra corpului, în timp ce pacientul este întins.

Dacă este cazul, medicul ortoped poate indica folosirea unei orteze pentru a asigura imobilizarea membrului pe durata necesară sau în unele cazuri chiar bandaj gipsat.

Când e recomandat să consulți un specialist

Este recomandat să fie consultat un specialist de urgență dacă membrul accidentat pare rupt sau stă într-o poziție ciudată. Durerile foarte mari sunt și ele un indiciu că este nevoie de un medic, la fel și sensibilitatea la atingere. Dacă membrul afectat nu poate fi folosit din cauza durerii, dacă se simt furnicături în zona dureroasă, dacă se produce edem și/sau hematom local, medicul specialist trebuie de asemenea consultat pentru investigații imagistice suplimentare care vor exclude o eventuală fractură nedeplasată. Tratamentul acasă în cazul luxațiilor și entorselor ar trebui să dea roade în aproximativ o săptămână. Dacă după aceea încă par a fi probleme, persoana afectată trebuie dusă din nou la medic pentru un nou consult.

Care sunt opțiunile de tratament pentru fracturi, entorse și luxații

Tratamentul pentru luxații și entorse include odihnă și ulterior terapie fizică. Metodele de prim ajutor RICE continuă și ca formulă de tratament până la vindecarea completă.

În cazul fracturilor, este nevoie de reașezarea oaselor din nou în contact, ceea ce se poate face manual sau prin intervenție chirurgicală, în funcție de gravitatea situației. Apoi, osul trebuie imobilizat, cu ghips sau tracțiune, sau cu anumite fixatoare speciale, în cazul unei operații. Ulterior, după vindecarea completă, vor fi necesare exerciții speciale de recuperare.

Acordarea primului ajutor în caz de fracturi, entorse și luxații poate face diferența între o recuperare lentă și una mai dificilă. Este important ca fiecare om să aibă astfel de noțiuni sau să ceară sfatul unui specialist înainte de a acționa. 

Atunci când este solicitată o ambulanță, se pot primi și soluții legate de manevrarea pacientului. Ulterior, după ce acesta a fost văzut de medicul specialist și există un diagnostic, se vor urma pașii necesari pentru vindecare și recuperare.

Bibliografie

  1. https://www.healthywa.wa.gov.au/Articles/F_I/First-aid-for-fractures-and-dislocations
  2. https://www.globalfirstaidcentre.org/fr/fractures-sprains-and-strains/
  3. https://www.webmd.com/first-aid/fractures-or-dislocations-treatment
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15461-sprains-of-the-ankle-knee-and-wrist
  5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sprains/symptoms-causes/syc-20377938

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării