Inaltimea si greutatea pot influenta durata de viata a femeilor?

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com.
O alta constatare a cercetatorilor a fost ca 60 de minute de activitate zilnica au fost asociate cu sanse ridicate pentru femei de a ajunge la 90 de ani. Activitatea fizica este asociata cu durata de viata mai lunga pentru ambele sexe, dar se pare ca barbatii sunt, oricum, mai activi in viata de zi cu zi. Recomandarea pentru femei este de 60 de minute de sport zilnic.
Speranta de viata a crescut de-a lungul ultimelor decenii, dar a inceput sa stagneze in unele tari unde nivelul de obezitate si cel de sedentarism sunt crescute.
Studiile anterioare au analizat legatura dintre greutate, activitatea fizica si varsta inaintata, dar majoritatea fie au combinat ambele sexe, fie s-au concentrat doar pe barbati.
Femeile si barbatii au o durata de viata diferita, ce poate fi influentata de factori precum hormoni, gene si stil de viata. Pentru a explora aceste diferente, oamenii de stiinta au analizat datele dintr-un studiu olandez, care a inclus 120.00 de barbati si de femei, cu varsta cuprinsa intre 55 si 69 de ani.
Scopul a fost sa descopere legaturi intre inaltimea, greutatea si activitatea fizica si probabilitatea atingerii varstei de 90 de ani. In plus, au fost urmarite diferentele dintre femei si barbati. 7807 de participanti (3646 de barbati si 4161 de femei) au furnizat informatii referitoare la inaltime, activitate fizica in timpul liber, greutate la momentul respectiv si greutate la varsta de 20 de ani. Datele au fost preluate in anul 1986.
Activitatile fizice au inclus gradinaritul, plimbatul cainelui, mersul pe jos, sau cu bicicleta si diverse sporturi, fiind mai apoi grupati in categorii, in functie de durata zilnica de miscare, astfel:
- Mai putin de 30 de minute
- 30-60 de minute
- 90 de minute sau mai mult
Participantii au fost mai apoi monitorizati pana la moarte, sau pana la varsta de 90 de ani, depinde care a fost prima.
Cercetatorii au considerat ca si alti factori au putut influenta, cum ar fi daca participantii au fost fumatori, cantitatea de alcool pe care o consumau, nivelul de educatie si consumul obisnuit de energie.
433 de barbati (16,7%) si 944 de femei (34,4%) au supravietuit pana la varsta de 90 de ani.
Femeile care au atins aceasta varsta au fost mai inalte si au cantarit mai putin atat la inceputul studiului, cat si la 20 de ani, comparativ cu cele mai scunde si mai plinute.
In plus, femeile care au avut o inaltime mai mare de 1,70 m au avut sanse cu 31% mai mare de a ajunge la 90 de ani, comparativ cu cele cu inaltimea sub 1,60 m.
Printre barbati nu au fost sesizate astfel de asocieri. Totusi, barbatii care au facut miscare peste 90 de minute pe zi au avut sanse cu 39% mai mari sa ajunga la 90 de ani, comparativ cu cei din categoria mai putin de 30 de minute. Fiecare 30 de minut extra de activitate fizica zilnica au fost asociate cu o crestere a sanselor de a ajunge la 90 de ani de 5%.
In cazul femeilor, cele care au fost sport intre 30 si 60 de minute pe zi au avut sanse cu 21% mai mari de a ajunge la varsta de 90 de ani, comparativ cu cele care au facut mai putin de 30 de minute.
Se pare, totusi, ca exista un prag optim pentru femei, de aproximativ 60 de minute de sport pe zi.
Sursa: www.sciencedaily.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Consumul de oua creste riscul de boli cardiovasculare
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol a...

De ce cancerul se raspandeste cel mai frecvent la ficat?
De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza. Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in cen...

Vaccinati copiii datorita medicului, prietenilor sau internetului? Normele sociale influenteaza decizia de vaccinare - studiu
Raspunsul nostru la presiunile sociale cu privire la vaccinare are un efect direct asupra raspandirii bolilor infectioase pediatrice in zonele in care vaccinarea nu este obligatorie, conform unei cercetari publicate in Proceedings of the Royal Society B. Prin incorporarea normelor sociale in ...