MEDICINA GENERALA

31 Octombrie 2010

Inapoi la ora astronomica. Cum ne afecteaza “ora de iarna”

Inapoi la ora astronomica. Cum ne afecteaza

Inapoi la ora de iarna / Foto: Agerpres

Ca in fiecare ultima duminica din luna octombrie, orarul nostru s-a modificat - ora 4=ora 3. Mai intai, privim avantajele: ce bine, azi dorm o ora in plus! Inca o ora de lumina dimineata - ne vom trezi mai usor. La ora 5 dupa amiaza insa, e deja intuneric. Matinalii, se spune, vor fi derutati la trezirea conforma cu ritmul biologic format de-a lungul verii: "M-am trezit mai devreme cu o ora..." Ceilalti, oamenii care se desprind cu greu de asternuturile calde, ar trebui sa aiba un avantaj, cel putin la inceputul perioadei. Si totusi: "Reusesc sa ma trezesc in prima zi la 7, vechea ora 8, si sa ajung la cursuri, insa cine ma convinge sa adorm seara la ora 11, vechea ora 12?", cugeta Leonard, student. In tari precum Marea Britanie sau Rusia, este promovata ideea extinderii orei de vara pe tot parcursul anului: mai putine depresii de toamna, mai multa vitamina D, mai mult timp pentru miscare in aer liber.

  • Comenteaza si tu: Aduce ora de vara beneficii sanatatii noastre? Vezi in articol cateva pareri.

Bioritm

In mod normal, schimbarea orei nu va afecta in mod deosebit o persoana cu un program echilibrat de somn, de 7-8 ore pe noapte. Ciclul somn-trezire se deregleaza mai des in cazul celor care nu respecta aceasta conditie, fapt ce duce la stari de somnolenta si de scadere a puterii de concentrare de-a lungul zilei.

"Eu cred ca astenia asta de toamna ni se trage de la ora asta in plus si de la lipsa luminii", spune Rodica Niculae, pensionara. "In fiecare toamna, ma loveste depresia, ma cert mai des cu parintii, sunt mai irascibila", ne povesteste si Ana, 17 ani. O "depresie de toamna" exista: soarele este un vizitator ocazional, ne trezim anevoie dimineata, suntem mai nervosi, tensiunea creste. Revenirea la ora astronomica legala ar trebui sa dureze, potrivit specialistilor, in jur de o saptamana insa. Organismul are nevoie de timp sa se acomodeze, ca si in cazul diferentelor de fus orar.

"Schimbarea orei nu ma afecteaza biologic, dar ma trezesc pe la magazine dupa ce inchid sau inainte sa se deschida...", ne ofera Silviu, cititor MedLive.ro, o alta parere.

Fanii orei de vara

"Ora de iarna (ora reala, astronomica - n.red.) are efecte negative asupra sanatatii, pe langa risipa de energie si cresterea poluarii, iar zonele nordice ar obtine avantaje importante pentru mediu si sanatate" daca ar extinde ora de vara la 12 luni pe an, relateaza Reuters vineri, intr-un articol pe aceasta tema. Energia pe care organismul nostru o consuma pentru a compensa lipsa luminii si limitarea activitatilor in aer liber sunt argumentele fanilor extinderii orei de vara pe toata durata anului. O ora de lumina in plus dupa amiaza ar creste nivelul de asimilare a vitaminei D si ar incuraja populatia sa faca mai multa miscare, sustin ei.

In Marea Britanie si Rusia, politicienii sunt deja rugati sa ia in considerare faptul ca "e timpul pentru o schimbare" in abordarea orei de vara (daylight saving time). Mai mult pe aceasta tema, aici.

Pro si contra, pe Huffington Post

"Argumentul vitamina D e jalnic. Se stie ca si oamenii care traiesc in medii insorite au niveluri reduse de vitamina D. Problema e ca stau toata ziua la birou, in masina, in casa. La birou, geamurile sunt facute sa blocheze vitamina D, adica radiatiile ultraviolete care ar strica mobila, tapiterii samd. Luati o pastila!", scrie fusionfan, intr-un comentariu postat pe Huffington Post. MJinCanada, un alt cititor, rezident in Saskatchewan, scrie: "Aici, ora de vara e permanenta. Cu toate acestea, in mijlocul iernii, soarele rasare abia cand copiii sunt deja la scoala si apune cam la o ora dupa ce ei se intorc acasa. Cel mai frig este chiar inaintea rasaritului, ceea ce inseamna ca oamenii merg la serviciu si la scoala in cel mai friguros moment al zilei. Desigur, perioada se intinde pe doar cateva saptamani insa, oricum am seta ceasurile, intunericul stapaneste o jumatate din ziua de munca. In plus, e prea frig sa iti expui pielea pentru a produce o cantitate oricat de mica de vitamina D."

Citeste si aici un articol pe aceeasi tema.

Ora de vara, ora astronomica

Romania a adoptat pentru prima oara ora oficiala de iarna si de vara in anul 1932, schimbarile avand loc in prima zi de duminica din aprilie si prima din octombrie. Masura a fost abandonata in 1941 si a fost reintrodusa in 1979. In urmatorii 18 ani, ora de vara era introdusa la sfarsitul lunii martie, iar cea de iarna la sfarsitul lui septembrie.

Noul program, care face modificarile in ultima duminica din martie si in ultima din octombrie, a fost adoptat in 1997, odata cu statele Uniunii Europene si cu alte state din Europa care sunt parte a acestei intelegeri. In prezent, programul cu ora de vara si de iarna este folosit in marea majoritate a statelor din emisfera nordica, printre ele numarandu-se toate statele europene. Marea majoritate a statelor din emisfera sudica au renuntat la aceasta masura.

Emma Olaru, Redactia MedLive.ro



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.