Publicat la: 
6/02/2019

imbatranirea creierului

Conform unui nou studiu, creierul femeilor este cu trei ani mai "tanar" decat al barbatilor, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp.

Cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca femeile par sa aiba creierul cu aproximativ trei ani mai tanar din punct de vedere metabolic decat cel al barbatilor cu aceeasi varsta cronologica. Rezultatele au fost publicate in ”Proceedings of the National Academy of Sciences” si pot explica de ce femeile isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp.

”Abia acum am inceput sa intelegem modul in care factorii legati de gen ar putea afecta traiectoria imbatranirii creierului. In acelasi timp, ar putea exista si o legatura cu vulnerabilitatea creierului la bolile neurodegenerative. Metabolismul creierului ne ajuta sa intelegem diferentele pe care le observam intre barbati si femei pe masura ce imbatranesc”, explica Manu Goyal, de la Institutul de Radiologie al Universitatii Mallinckrodt.

Creierul functioneaza pe baza de zahar

Bebelusii si copiii isi utilizeaza o mare parte din ”combustibilul creierului” intr-un proces numit glicoliza aeroba, care sustine dezvoltarea creierului si maturizarea. Restul zaharului este consumat prin sarcinile de zi cu zi, atat cele fizice cat si cele mentale. Si adolescentii si tinerii consuma o parte considerabila de zahar prin glicoliza aeroba, dar cantitatea scade pe masura ce inaintam in varsta, ajungand la un numar foarte mic in jurul varstei de 60 de ani.

Totusi, oamenii de stiinta nu stiau foarte multe despre cum difera metabolismul creierului in functie de gen. Pentru a afla, specialistii au analizat cum creierul a 205 de persoane foloseste zaharul.

La studiu au participat 121 de femei si 84 de barbati, cu varstele cuprinse intre 20 si 82 de ani. Acestora li s-au facut scanari pentru a masura fluxul de oxigen si glucoza din creier. Pentru fiecare participant, specialistii au determint procentul de zahar folosit in glicoliza aeroba in diferite regiuni ale creierului. Astfel, au conceput un algoritm pentru a gasi o relatie intre varsta si metabolismul creierului. Mai apoi, specialistii au introdus datele metabolismului creierului in algoritm si au calculat varsta creierului. Astfel, creierul femeilor a avut o varsta calculata cu 3,8 ani mai mica decat in cazul barbatilor, desi persoanele aveau aceeasi varsta cronologica. Pana si in cazul celor mai tineri participanti, in varsta de 20 de ani, au existat aceleasi rezultate.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Hertea Cristina,Doctor
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Persoanele diagnosticate cu diabet la varsta mijlocie prezinta un risc mult mai mare de a suferi de probleme cognitive pe parcursul urmatorilor 20 de ani de viata, comparativ cu cele a caror glicemie este normala, potrivit unui studiu publicat recent, citat de Mediafax. Cercetatori de la facultatea de sanatate publica a Universitatii Johns...
Conform unui nou studiu, creierul femeilor este cu trei ani mai "tanar" decat al barbatilor, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp. Cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca femeile par sa aiba creierul cu aproximativ trei ani mai tanar din punct de vedere metabolic decat...