Anticorpii ar putea fi solutia pentru bolile de sange si pentru tulburarile autoimune

Sănătate
12 Februarie 2019
Autor: Echipa medicală MedLife
anticorpii ar putea fi solutia pentru bolile de sange si pentru tulburarile autoimune

Cercetatorii de la Universitatea Standford au conceput un tratament bazat pe anticorpi care poate elimina cu usurinta celulele stem afectate ce formeaza sangele in maduva oaselor, fiind astfel pregatit transplantul unor noi celule stem sanatoase.

Specialistii considera ca acest tratament ar putea inlocui chimioterapia severa si radiatiile care pun viata oamenilor in pericol.

”Exista multe afectiuni ale sangelui si ale sistemului imunitar care ar putea fi vindecate prin transplantul de celule stem sanatoase. Totusi, tratamentele prealabile, necesare inainte de transplant astfel incat celulele stem sa fie transferate in mod eficient, sunt atat de toxice incat nu toti pacientii pot beneficia de aceasta optiune. Un tratament care vizeaza doar celulele stem ce formeaza sangele ne-ar permite sa vindecam tulburarile autoimune sau de sange”, explica Judith Shizuru, cercetator la Standford.

Rezultatele sugereaza ca un anticorp care vizeaza proteina CD117, aflata pe suprafata celulelor din sange, numite si celule hematopoietice, poate fi eficient in eliminarea celulelor stem deteriorate, inainte de transplant. CD117 este o proteina care regleaza cresterea si activitatea anticorpului, numit SR1, care se prinde de proteina si previne functia sa.

Rezultatele acestui studiu, care a fost facut pe soareci, au pus bazele unei cercetari clinice axate pe o tulburare a sistemului imunitar, numita imunodeficienta combinata severa.

Celulele stem hematopoietice se gasesc in maduva osoasa. Ele dau nastere tuturor celulelor sangelui si sistemului imunitar. Cancerul de sange, de exemplu leucemia, apare atunci cand celulele stem incep sa se divizeze necontrolat, sau din cauza unor alte afectiuni genetice, precum anemia cu ceule in secera, sau talasemia, cand celulele stem hematopoietice produc celule rosii cu malformatii.

Cel mai bun remediu pentru aceste boli este eliminarea celulelor stem hematopoietice defecte si inlocuirea acestora cu celule stem sanatoase, de la un donator apropiat. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, pacientul trebuie sa faca fata tratamentului prealabil, cunoscut sub numele de conditionare. Aceasta consta intr-o combinatie de chimioterapie si radiatii in doze suficient de mari pentru a distruge celulele stem defecte din maduva.

Oamenii de stiinta au studiat o clasa de boli numite sindroame mielodisplaziace (MDS). Persoanele cu MDS nu au celule sanguine mature si functionale, iar singura modalitate de vindecare este transplantul de celule stem. Boala afecteaza in primul rand varstnicii, care au mai putine sanse sa reziste tratamentelor cu radiatii care se fac inainte de transplant deoarece apar foarte des complicatii.

”Multi dintre pacienti sunt in varsta si nu indeplinesc conditiile necesare unui transplant, dar alta cale de a trata MDS nu exista”, spune Pang.

Exista mai multe tipuri de MDS, deci pacientilor le sunt atribuite nivelurile de risc in functie de tipul bolii, de rezultatele testelor de sange si de prezenta sau absenta mutatiilor din celulele afectate. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pacientii cu MDS incadrati in clasa cu risc scazut au o rata medie de supravietuire de 5,5 ani, iar cei cu risc crescut au o rata medie de supravietuire de 2,2 ani.

Anticorpul SR1 recunoaste CD117 pe suprafata celulelor stem hematopoietice izolate atat la donatorii sanatosi, cat si la pacientii cu MDS. Se pare ca acest anticorp blocheaza cresterea celulelor stem, indiferent daca sunt sanatoase sau nu. Cercetatorii au investigat efectul tratamentului cu SR1 asupra soarecilor proiectati cu un sistem hibrid de sange, adica aveau si celule stem proprii si umane.

Oamenii de stiinta au descoperit ca SR1 a eliminat rapid si eficient atat celulele stem sanatoase, cat si pe cele izolate de la pacientii cu MDS, din categoria cu risc scazut. In cazul soarecilor injectati cu celule stem umane bolnave, tratamentul cu SR1 a imbunatatit semnificativ capacitatea celulelor stem hematopoietice sanatoase de a se incorpora dupa transplant.

Acesta este primul anticorp indreptat impotriva CD117 care functioneaza.

Totusi, se pare ca anumite celule bolnave au revenit chiar si dupa transplant, astfel ca ar trebui sa fie combinate tratamentul cu anticorpi cu alte terapii pentru eliminarea completa a celulelor bolnave.

Sursa: www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării