Publicat la: 
28/02/2017

Influenteaza consumul de lactate productia de mucus din organism?

Convingerea ca laptele ar putea creste productia de mucus in organism este foarte veche si se dovedeste a fi un mit.

"Dovezile sunt foarte limitate pentru a sprijini ideea ca mucusul si, in special, astmul bronsic este corelat consumului de lactate," declara Dr. Sonali Bose, profesor de medicina pulmonara in cadrul Icahn School of Medicine din New York, conform nytimes.com.

In cadrul unui studiu, realizat de un grup de cercetatori americani si publicat in jurnalul "American Review of Respiratory Diseas", oamenii de stiinta au infectat 60 de persoane cu virusul unei raceli comune si apoi i-au izolat timp de 10 zile. Participantii la studiu au notat intr-un jurnal personal aportul de produse lactate din perioada de studiu si au colectat servetelele folosite in saci sigilati pentru a putea fi cantariti la finalul experimentului.

In urma acestui studiu cercetatorii nu au reusit sa gaseasca o relatie intre aportul de produse lactate si greutatea sacilor de secretii nazale.

Intr-adevar, un lucru care face aceasta relatie greu de studiat este faptul ca asteptarile participantilor influenteaza rezultatele cercetarii.

Un alt studiu randomizat a incercat sa testeze efectul "nocebo" - al puterii autosugestiei - impotriva opiniei comune conform careia lactatele ar determina productia de mucus in exces. Astfel ca 125 de persoane participante la studiu au primit fie lapte din soia, fie lapte de vaca, bauturile fiind imposibil de distins datorita aromei puternice de ciocolata cu menta.

In urma experimentului, participantii au declarat ca ambele bauturi le-au ingrosat textura salivei, avand senzatia de mucus pronuntat in gat, insa in realitate niciuna dintre bauturile servite nu au afectat simptomele de tuse, congestie nazala si dificultati de respiratie, constata cercetatorii.

Alte studii mai restranse au aratat ca nu exista o legatura semnificativa intre consumul de lapte si functiile pulmonare in cazul persoanelor cu astm, insa in cazul acestor studii izolate rezultatele nu sunt concludente, este de parere Dr. Bose, care adauga ca fiecare persoana poate decide pentru sine daca excluderea produselor lactate din dieta este benefica atunci cand sunt raciti.

Cu toate acestea, in cazul copiilor ce sufera de astm, eliminarea lactatelor din dieta prezinta un risc de deficit nutritional si nu aduce, in schimb, niciun beneficiu. "Excluderea laptelui din dieta poate expune copiii la problemele cauzate de nivelul scazut de calciu din organism, ce le afecteaza cresterea specifica varstei," declara Dr. Ran Goldman, profesor de pediatrie la Universitatea din Columbia Britanica.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Lector...
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar