Îngrijirea tenului acneic în sezonul rece

Estetică medicală
22 Ianuarie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
ingrijirea tenului acneic in sezonul rece

Îngrijirea tenului acneic devine o provocare aparte, având în vedere condițiile climatice care pot exacerba simptomele acneei. Dr. Amalia Cheregi, medic specialist dermatovenerolog și medic coordonator DermaLife Oradea, ne povestește despre tehnologia de top din cadrul acestui centru de excelență în dermatologie din vestul țării și ne explică metodele prin care putem ajusta și dezvolta o rutină de îngrijire personalizată, pentru a ne menține pielea sănătoasă în această perioadă.

Codul îngrijirii, între tratamente și ritualuri zilnice

Rutina pacienților cu acnee cuprinde, în general, produse dermatocosmetice special destinate tenului gras, deoarece există o formă de acnee cosmetică, afecțiune care este provocată de produsele nepotrivite aplicate pe ten. În sezonul rece se acordă o atenție deosebită hidratării, chiar și a tenului acneic, cu atât mai mult cu cât tratamentele antiacneice au tendința de a usca pielea.

Frig și acnee: cele mai mari capcane

Din dorința de a compensa uscăciunea cutanată (din perspectiva vremii sau a tratamentului), se folosesc produse mult prea grase sau ocluzive, ceea ce poate agrava acneea. Omiterea factorului de protecție, deoarece acesta încă se aplică doar în anotimpul cald, constituie o altă greșeală frecventă. Expunerea la razele UV nu se oprește odată cu schimbarea sezonului, iar protecția solară este importantă pentru a menține sănătatea pielii și a preveni complicațiile legate de acnee.

Atenție la ingredientele produselor de îngrijire

Acțiunile preventive și terapeutice se realizează într-un mod echilibrat și personalizat, ținând cont de particularitățile tenului acneic. Astfel, un gel de curățare blând, formulat pentru a nu irita pielea, este alegerea potrivită pentru curățarea zilnică, în timp ce o cremă hidratantă, noncomedogenică, ajută la menținerea echilibrului hidric. Factorul de protecție solară rămâne esențial pentru a proteja pielea în fața radiațiilor UV, iar adăugarea de creme și serumuri  acizi și retinoizi (substanțe exfoliante aplicate pe durata nopții) ajută la controlul acneei și la stimularea regenerării celulare. În situația în care aceste produse nu sunt suficiente, medicul dermatolog poate recomanda suplimente sau chiar tratamente orale, care să gestioneze problemele cauzate de acnee în sezonul rece.

Calea personalizată pentru un ten sănătos

De cele mai multe ori, în funcție de gravitatea acneei, se decide dacă tratamentul este local sau/și oral. Răspunsul la tratament sau la procedurile necesare efectuate depinde de evoluția pielii. Dacă tenul se usucă foarte tare pe parcursul zilei, se optează pentru o cremă mai hidratantă și un gel de curățare mai blând. În cazul în care seboreea se menține peste zi, se aplică un ser, iar gelul de curățare poate fi mai exfoliant. Tratamentul se ajustează în funcție de nevoile și schimbările observate în timp, oferind pielii atenția și produsele potrivite pentru a menține un echilibru optim și a gestiona eficient problema acneei.

Cum putem preveni cicatricile sau petele post-acnee

Sfaturile sunt generale pentru întregul parcurs al anului, iar recomandarea este să se consulte medicul dermatolog cât mai devreme, pentru a primi îndrumare și tratament adecvat în funcție de tipul și severitatea acneei. O intervenție timpurie ajută nu doar la controlul acneei, ci și la prevenirea potențialelor consecințe pe termen lung, respectiv apariția leziunilor cicatriceale, care sunt puțin mai dificil de tratat. Tratamentul personalizat contribuie la menținerea sănătății pielii și la prevenirea complicațiilor asociate acestei afecțiuni dermatologice.

DERMALIFE ORADEA: excelență în dermatologie estetică

Pacienții beneficiază de expertiza unei echipe de medici cu vastă experiență și de cele mai avansate tehnologii pentru tratarea acneei și pentru corecția cicatricilor post-acnee.

  • Dispozitive medicale avansate

În Centrul DermaLife Oradea sunt abordate numeroase probleme ale pielii, de la pete pigmentare până la eritem și teleangiectazii faciale (cuperoză), utilizând dispozitive medicale de top. Tratarea cicatricilor post-acnee se adaptează în funcție de gravitatea lor - de la tratamente de curățare și microneedling la tehnici de umplere și folosire a laserului CO₂.

Evaluarea inițială se realizează cu ajutorul dispozitivului Visia, care efectuează o analiză independentă a tenului pacientului și identifică problemele specifice. În funcție de aceste informații și de preferințele pacientului, se alege cea mai potrivită metodă de tratament.

  • Cicatricile post-acnee, abordate cu ajutorul laserului

Tratamentele cu laser sunt concepute pentru a reduce inflamația și a controla acneea, precum și pentru a corecta petele pigmentare și post-acnee.
În cazul cicatricilor post-acnee, standardul este laserul cu CO₂, care oferă cel mai bun rezultat pe termen lung. Această tehnologie este recunoscută pentru stimularea intensivă a producției de colagen, oferind rezultate de durată. În multe cazuri, e posibilă eliminarea cicatricilor, inclusiv a celor care nu pot fi acoperite cu machiaj.

  • În cât timp apar rezultatele și cât durează efectele

Laserul CO₂Re Candela, disponibil în cadrul DermaLife Oradea, asigură un ten curat, luminos și uniform după doar 4 săptămâni. Procedura poate fi efectuată o dată pe an. Sinteza de colagen devine extrem de vizibilă la 3 luni, iar rezultatul final este evaluat undeva la 6 luni post-procedură. Pacienții preferă acest tratament, în pofida recuperării necesare, pentru că îmbunătățește textura pielii și reduce ridurile.

Pentru alte tehnici minim invazive, care necesită o recuperare mai scurtă, sunt necesare mai multe ședințe.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 109, ediția de iarnă 2023-2024.  

Acest material este realizat împreună cu dr. Amalia Cheregi, medic specialist dermatovenerolog, medic coordonator DermaLife Oradea.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării