Publicat la: 
9/05/2017
Interventia chirurgicala minune care vindeca diabetul si obezitatea

Dr. Dejeu Danut si Dr. Dejeu Viorel

Dr. Dejeu Viorel si dr. Dejeu Danut, medici specialisti chirurgie generala au discutat in cadrul interviu acordat MedLive.ro despre eficienta bypass-ului gastric in tratamentul diabetului zaharat: Aceasta interventie chirurgicala este cel mai eficient tratament al diabetului si in acelasi timp si al obezitatii.

Este adevarat ca diabetul zaharat poate fi vindecat in urma unei interventii chirurgicale? Despre ce este vorba?

Intr-adevar, exista posibilitatea ca diabetul de tip 2 sa se vindece in urma unei interventii chirurgicale. Este vorba de una din interventiile chirurgicale care se adreseaza si obezitatii: bypass-ul gastric. La nivel international, in tarile dezvoltate, acest tip de interventii chirurgicale sunt acceptate deja ca standard in tratamentul diabetului.

Cui se adreseaza aceasta interventie chirurgicala si care este rata de succes?

Interventia se adreseaza in special pacientilor care sufera de diabet de tip 2 si sunt supraponderali sau obezi. In curand va fi disponibila si celor normoponderali, dar inca se mai asteapta rezultatele unor studii pe termen lung. Remisia diabetului apare la peste 80 % din pacienti, iar la restul de 20% intalnim o ameliorare semnificativa cu reducerea dozelor de tratament. Aceasta interventie chirurgicala este cel mai eficient tratament al diabetului si in acelasi timp si al obezitatii.

Este o noutate absoluta sau exista date stiintifice solide care sa sustina aceste rezultate?

Astfel de interventii chirurgicale se fac de peste 50 de ani la nivel mondial. Initial s-au adresat doar persoanelor suferinde de obezitate, pentru a le ajuta sa revina la greutatea normala. In timp s-au observat efectele asupra diabetului si acum exista multiple studii efectuate pe mii de pacienti operati. Dupa cum cred ca observati, mereu si mereu apar cure si tratamente minune, care promit rezultate fenomenale, dar se dovedesc a fi piste false. In aceasta situatie vorbim de rezultate si studii facute mai ales in ultimii 20-30 de ani, deci o baza stiintifica foarte solida.

Ne puteti da exemplul unui pacient operat recent de catre dumneavoastra si echipa pe care o conduceti?

Va dau exemplul unei paciente de 50 de ani, operata recent, care suferea de diabet zaharat de tip 2, dezechilibrat si foarte greu de controlat cu doze uriase de insulina (peste 100 de unitati pe zi), obezitate grad 1, hipertensiune arteriala severa si un accident vascular in antecedente. In urma interventiei chirurgicale de bypass gastric, la o luna de la interventie pacienta nu mai avea nevoie de nicio unitate de insulina si nici de medicatie impotriva hipertensiunii arteriale. Remisia diabetului se instaleaza foarte rapid, uneori in 2-3 zile dupa interventie.

Ce alte efecte benefice are aceasta interventie si cat de dificila este recuperarea?

Efectele benefice sunt multiple. Pe langa remisia diabetului avem si ameliorarea sau vindecarea problemelor cauzate de diabet si obezitate: hipertensiune, apnee de somn, dislipidemie. Bineinteles, revenirea la o greutate normala. Recuperarea este foarte rapida, avand in vedere ca este o procedura laparoscopica, minim invaziva. Internarea este de 3 nopti, urmata de un regim adecvat in primele saptamani dupa interventie. Pacientii isi fac prima plimbare la doua ore dupa interventie, fiind complet independenti.

Ce complicatii pot sa apara in urma unei astfel de interventii?

Ca orice interventie chirurgicala, exista un risc de complicatii. Daca interventia se efectueaza intr-un centru cu experienta in astfel de proceduri, rata de complicatii poate fi sub 1%. Este un procent foarte mic, avand in vedere complexitatea pacientilor operati. Sunt interventii sigure, dar doar in maini experimentate.

Este nevoie de un tratament pe termen lung cu vitamine din cate am inteles. Este adevarat?

Da, deoarece scurtcircuitam o parte din intestinul subtire, exista posibilitatea ca unele vitamine sa nu se absoarba la fel de bine ca inainte. Pacientii trebuie sa ia o tableta de multivitamine zilnic si o data la cateva luni poate fi necesara o injectie de vitamina B12. Totusi, este de preferat o tableta de vitamine zilnic, decat insulina si alte medicamente pentru hipertensiune etc. Stim ca diabetul chiar daca este bine tratat, evolueaza si afecteaza toate organele si sistemele organismului. Este un dusman silentios care ataca constant si iremediabil organismul.

Daca este un tratament atat de eficient, de ce astfel de interventii nu sunt acoperite de CAS in Romania?

Este o intrebare excelenta si justificata. Sunt studii care ne arata ca in 2-3 ani costurile unei astfel de interventii se amortizeaza. In alte cuvinte, e mai rentabil sa acoperi cheltuielile unei astfel de interventii decat sa asiguri tratament pe viata cu insulina, antihipertensive, hipolipemiante etc. In plus, complicatiile diabetului si obezitatii incarca sistemul de sanatate. Deocamdata Ministerul Sanatatii nu a luat nicio atitudine. E nevoie ca noi, cei care activam in acest domeniu sa popularizam mai mult aceste noutati, pana cand vor ajunge la urechile care trebuie. Genul acesta de interventie nu doar ca rezolva unele probleme de sanatate, dar si previne aparitia altora. Chirurgia bariatrica reduce incidenta infarctului miocardic cu 29 %, a accidentelor vasculare cu 34 %, a unor cancere la femei cu pana la 42 % (The Swedish Study- SOS). Amelioreaza semnificativ calitatea vietii si prelungeste durata ei.