INTERVIU Ce trebuie sa facem imediat dupa ce realizam ca avem un infarct? Dr. Florina Pinte: Este important ca tinerii sub 40 de ani sa nu se considere a fi fara risc
In cazul infarctului miocardic acut timpul este esential, fiind extrem de important ca pacientul sau apropiatii acestuia sa stie pasii necesari pe care trebuie sa ii urmze. Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, a descris in cadrul unui interviu semnalele de alarma ale infarctului, factorii de risc, modalitatile de preventie si modul de diagnosticare. "Avand in vedere ca infarctul miocardic acut are manifestari destul de asemanatoare cu ale atacului de panica, la persoanele la care nu sunt cunoscute aceste atacuri de panica este bine sa se faca deosebirea de catre un medic specialist", a precizat Dr. Florina Pinte.
Care sunt semnalele de alarma pentru un infarct miocardic acut?
Dr. Florina Pinte: Orice persoana cu varsta peste 40 de ani, care prezinta o durere precordiala (zona anterioara a toracelui) profunda, ca o gheara uneori, care dureaza peste 30 de minute si iradiaza spre bratul stang, epigastru (zona stomacului), maxilar si gat, brate bilaterale si mai rar in spate, trebuie sa se prezinte de urgenta la medic sau la camera de garda a unui spital.
Aceasta durere poate fi insotita de anxietate, lipsa de aer, transpiratii, paloare, palpitatii, greata sau varsaturi.
La pacientii in varsta, peste 75 de ani, cu diabet zaharat, insuficienta renala cronica, dementa senila, aceste manifestari pot fi diminuate si sa nu ne putem da seama de la inceput ca este un infarct miocardic. Este de preferat ca toate persoanele cu dureri precordiale intense, prelungite si care sunt cunoscute sau nu cu cardiopatie ischemica sa sa prezinte sau sa roage pe cineva din familie sa cheme salvarea ca sa se poata prezenta la camera de garda a unui spital sau la cabinetul de consultatie a unui medic specialist cardiolog.
Este important ca tinerii sub 40 de ani sa nu se considere a fi fara risc pentru aceasta boala pentru ca pot prezenta dureri atipice aparute in stari de oboseala extrema, stres, marii fumatori (peste 20 de tigari pe zi), consumatorii de droguri, si de fapt sa aiba un infarct miocardic acut.
2. Care sunt factorii de risc pentru un infarct miocardic acut?
Dr. Florina Pinte:
- Sexul- Este cunoscut ca femeile pana la perioada menopauzei sunt mai putin predispuse la infarct miocardic acut datorita statusului hormonal.
- Varsta- Persoanele peste 65 de ani de ambele sexe pot prezenta mai frecvent infarct miocardic acut.
- Istoricul familial- Reprezinta predispozitia genetica pentru boli cardiovasculare.
- Obezitatea
- Fumatul
- Dislipidemia
- Hipertensiunea arteriala
- Diabetul zaharat
- Insuficienta renala cronica
Cum putem preveni un infarct miocardic acut?
Dr. Florina Pinte: Stilul de viata este foarte important, fiind reprezentat de factori care nu pot influentati (sexul, varsta, predispozitia genetica) si factori care pot fi influentati (fumatul, stresul, consumul de sare, grasimi si dulciuri).
Orice pacient cunoscut cu diagnosticul de cardiopatie ischemica (care este o boala deja foarte frecventa) trebuie sa se prezinte periodic la medic pentru a se determina evolutia bolii si pentru a urma un tratament medical continuu.
Pacientii deja cunoscuti cu cardiopatie ischemica trebuie sa efectueze o coronarografie pentru a se determina existenta leziunilor coronariene si, in functie de severitatea acestora, sa se determine tipul de tratament specific care trebuie urmat:
- medicamentos - in cazul in care stenozele coronariene nu sunt importante (sub 75%)
- dilatarea coronariana cu implantare de stent- inseamna refacerea lumenului vasului cu restabilirea curgerii normale a sangelui prin artera coronara, astfel muschiul este irigat normal cu sange si se preintampina un infarct miocardic acut.
- By-pass aorto-coronarian- S-au depistat multiple stenoze coronariene care nu pot fi abordate prin dilatare cu stent si chirurgical se pun pontaje care aduc suficient sange muschiului cardiac, nemaiexistand posibilitatea producerii unui infarct.
Ce trebuie sa facem in momentul in care realizam ca suferim un infarct miocardic acut?
Dr. Florina Pinte: Daca este o durere intensa precordiala, ca o gheara, cu durata de mai mult de 10 minute, trebuie ca pacientul:
- Sa sune la 112- exista din anul 2010 un program in care pacientii cu infarct miocardic acut sunt dusi direct in centre specializate care au in dotare laboratoare de angiografie in care se asigura dezobstructia vasului in infarct miocardic in primele ore, reprezentand un mare beneficiu pentru pacientii cu infarct miocardic in primele 12 ore.
- Sa se aseze pe un pat sau un scaun
- Sa stea linistit
- Daca are nitroglicerina se poate pune un comprimat sub limba, care trebuie sa isi faca efectul in maxim 3 minute (se produce vasodilatatia vaselor lasand o cantitate mica de sange sa mai treaca in distalitatea arterei).
- Se administreaza o aspirina
- Daca este stare de voma sau lesin se poate tusi cand pacientul are senzatia de pierdere a cunostintei.
- Daca pulsul este foarte slab denota o scadere a tensiuniisi atunci se poate bea un pahar de apa cu putina sare.
- Daca pacientul isi pierde cunostinta si nu se simte puls, cei din familie trebuie sa instituie manevrele de prim-ajutor de resuscitare cardiaca si respiratorii.
Infarctul miocardic vs atacul de panica. Cum le diferentiem?
Dr. Florina Pinte: Atacul de panica, in ultimul timp, s-a constatat ca este foarte frecvent reprezentand o suferinta psihologica care poate duce pana la afectarea calitatii vietii zilnice a persoanei (restrictionarea vietii cotidiene)
Este cunoscut si ca teama de moarte iminenta, pacientul prezentand senzatia de pierdere a controlului situatiei, fiind insotita de dureri precordiale, senzatie de strangulare, sufocare, palpitatii, transpiratii, tremur, greata, ameteala, senzatie de lesin, parestezii (furnicaturi), valuri de caldura, detasare de realitate si de sine.
De obicei dureaza 5-20 de minute si pot fi foarte puternice si necesita linistirea pacientului pe cat posibil prin discutii si gesturi.
Atacurile de panica pot aparea in contextul unor tulburari psihice (anxietatea, stres post-traumatic, fobii), consum de droguri sau alcool, cat si in cadrul unor cauze medicale (cardiace, respiratorii, gastro-intestinale).
Daca pacientul a mai avut atacuri de panica, va sti cu aproximatie ce le determina sau daca apar spontan este cazul sa sune la salvare daca nu se linisteste in 10-15 minute, in asa fel incat sa ajunga in cabinetul unui medic cardiolog care sa excluda cauzele unei boli cardiace sau respiratorii certe.
Avand in vedere ca infarctul miocardic acut are manifestari destul de asemanatoare cu ale atacului de panica, la persoanele la care nu sunt cunoscute aceste atacuri de panica este bine sa se faca deosebirea de catre un medic specialist.
Cum se poate diagnostica un infarct miocardic acut?
Dr. Florina Pinte: La cabinetul medical se efectueaza:
- EKG de repaus, care poate arata infarct transmural (pe toata grosimea peretelui cu supradenivelare de ST) sau infarct subendocardic (sub denivelare de ST- afecteaza numai o parte din grosimea peretelui), localizarea acestuia si timpul cu aproximatie trecut de la astuparea vasului pana la prezentarea la medic. Mare atentie la blocurile de ramura stanga nou aparute, care pot ascunde un infarct miocardic acut.
- Toti pacientii care prezinta dureri precordiale la efort sau in repaus, cu crize frecvente, ar trebui sa efectueze un test de efort, care este mult mai specific decat EKG-ul de repaus.
- Analize de sange, care evidentiaza marker de necroza miocardica (troponina si creatinkinaza)
- Ecocardiografia, care arata miscarea muschiului cardiac (in cazul unui infarct miocardic acut, muschiul nu se mai misca). Se mai vede situatia valvei mitrale care poate deveni insuficienta (inchidere incompleta) din cauza muschiului papilar care poate fi cuprins in zona de infarct.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Interviu Dr. Munteanu Iuri – medic primar chirurgie generală specialist chirurgie plastică si reconstructivă, doctor in medicină, Director Medical la Spital Lotus, despre avantajele incontestabile ale chirurgiei laparoscopice
Medic chirurg în cadrul Spitalului LOTUS, specializat în chirurgia laparoscopică, colonoscopie și endoscopie, dar și în chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie oncologică și Management sanitar, realizează la Spitalul Lotus intervenții de o mare complexitate, din sfera chirurgiei. ...
Interviu cu Dr. Tudor Mihaela – medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă la Spital Lotus, despre riscuri și frica de anestezie
1. Doamna doctor, ce v-a determinat să alegeți această specialitate, anestezie și terapie intensivă? Complexitatea acestei specialități m-a determinat să fac alegerea. Este cu totul aparte, extrem de tehnologizată și presupune cunoștințe medicale aprofundate, iar upgrade-urile se petr...
Tratamentul cu laser CO2 pentru leziuni cutanate benigne, explicat de dr. Mihaela Radu, medic specialist dermatologie | VIDEO
Laserul cu dioxid de carbon este folosit in chirurgia dermatologica de mai bine de 30 de ani, fiind considerat standardul de aur pentru vaporizarea tesuturilor moi. In clinica DermaLife Constanta, pacientii pot beneficia de o serie larga de tratamente ce pot fi efecuate pentru diverse afectiuni, pri...