MEDICINA GENERALA

09 Mai 2011

INTERVIU Chirurgul Victor Radu: "Pacientul nu este o piesa pe un banc de lucru. Trebuie sa stabilesti o legatura umana cu el."

scris de

Radu Victor

Dr. Victor Radu / Foto: MedLife

Chirurgia seamana tot mai mult cu proiectiile science fiction. Medicii vorbesc despre "spatiul virtual al cavitatii abdominale” si privesc in monitoarele conectate la o serie de camere video minuscule, introduse in corpul pacientului. Pe masa se gasesc cateva instrumente manuite asemenea unui joystick. Refresh! Chirurgia inseamna mai mult. De la capatul unui instrument asemanator joystick-ului, dr. Victor Radu vorbeste despre legatura dintre chirurg si pacient si despre cum se strecoara afectivitatea in aceasta relatie.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Dr. Victor Radu este medic primar chirurgie generala si laparoscopica in cadrul Life Memorial Hospital.

MedLive: Care a fost cea mai dificila operatie pe care ati realizat-o pana in acest moment? Dr. Victor Radu: Cea mai dificila operatie a fost prima rezectie laparoscopica de colon sau de intestin gros, operatie pe care am realizat-o pentru un cancer de colon drept.

MedLive: De ce a fost aceasta cea mai dificila operatie pe care ati facut-o? Dr. Victor Radu: A fost o spargere a ghetii, in sensul ca am trecut la o alta etapa a chirurgiei laparoscopice. Fiind inarmati cu antrenamentul si abilitatile dobandite de-a lungul anilor, impreuna cu echipa ne-am luat inima in dinti  si am trecut la o alta etapa de dificultate a operatiei. De atunci am constatat ca lucrurile ne sunt la indemana.

MedLive: Cum s-a desfasurat operatia? Dr. Victor Radu: Ca la toate operatiile laparoscopice primul pas consta in crearea unei camere de lucru si insuflarea de dioxid de carbon, ca si cum am umfla un balon. Astfel abdomenul se umfla si dispunem de spatiu pentru introducerea instrumentelor, realizata prin intermediul unor trocare. In felul acesta putem trata orice organ al cavitatii abdominale, insa fara avantajul de a pipai. Simtul tactil in laparoscopie nu exista, iar vederea nu este directa, nici tridimensionala, ci este una bidemensionala. Imaginea captata din interiorul cavitatii abdominale este transmisa pe un monitor. Avem un contact vizual cu interiorul cavitatii abdominale prin intermediul unei camere video. Apoi se introduc pensele specifice fiecarei interventii chirurgicale, foarfece, la fel ca si in chirurgia deschisa, doar ca nu avem un contact direct cu organele.

MedLive: Ce inseamna in chirurgie o camera de lucru? Dr. Victor Radu: Tot ceea ce inseamna cavitate, in mintea noastra, este de fapt un spatiu virtual, adica organele cavitare au peretii lipiti. Ele pot deveni cavitati reale daca sunt umflate.  Stomacul este un organ cavitar, in care intra alimentele pe care le ingeram. Stomacul gol nu trebuie sa vi-l imaginati ca pe un balon. Peretii stomacului sunt lipiti. Alt exemplu: cavitatea abdominala. Este o cavitate in sensul ca are un continut. Cavitatea abdominala contine organele interne, intestinele, stomacul, dar spatiile dintre aceste organe sunt spatii virtuale. Organele sunt lipite unele de altele. Orice operatie laparoscopica nu se poate realiza intr-o camera virtuala, ci intr-o camera reala, umfland aceste cavitati cu dioxid de carbon. MedLive: Cum deosebiti o operatie usoara de una dificila? Dr. Victor Radu: Nicio operatie nu trebuie subestimata. In momentul in care un chirurg subestimeaza o operatie are de-a face cu incidente si complicatii. Orice operatie trebuie plasata acolo unde ii este locul din punctul de vedere al dificultatii. Trebuie sa fii intotdeauna foarte bine pregatit pentru ceea ce urmeaza sa faci, iar pasii operatiei trebuie sa iti fie clar conturati in minte, astfel incat sa fie evitate cat mai mult surprizele intraoperatorii.

MedLive: Apar des astfel de surprize? Ce provoaca aparitia lor? Dr. Victor Radu: Surprizele apar de foarte multe ori, pentru ca nu exista doi indivizi la fel. Noi reprezentam de fapt o statistica. Anatomia este asa cum am invatat-o, statistic vorbind, dar nu exista doi oameni la fel. Exista particularitati anatomice ale fiecaruia dintre noi. De asemenea exista si particularitati lezionale. Leziunea pentru care efectuam actul operator poate duce uneori la modificari ale anatomiei normale, iar pentru asa ceva trebuie sa fii pregatit.

MedLive: Cum reactionati in cazul unei surprize intraoperatorii? Dr. Victor Radu: Depinde. Putem intra inclusiv in domeniul accidentelor intraoperatorii. Poate avea loc un accident hemoragic, o leziune de organe interne. Problema nu este atat a producerii unui accident, cat a recunoasterii acestuia si a rezolvarii lui in acelasi timp operator. Nu putine sunt situatiile in care, in operatiile laparoscopice, poti avea accidente care pot fi rezolvate tot pe cale laparoscopica. E vorba de sangerari, de leziuni interne.  Este necesara o foarte buna pregatire teoretica si practica, dar si de o raportare permanenta la maestrii cu care ai crescut in profesie.

MedLive: Maestrii dumneavoastra cine sunt? Dr. Victor Radu: Pot spune ca mentorul meu este domnul profesor Traian Patrascu de la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti. El este cel care mi-a pus bisturiul in mana si care a avut grija sa cresc intr-un fel anume.

MedLive: Cum va pregatiti pentru o operatie? Dr. Victor Radu: Inainte de o operatie mai dificila, intotdeauna trec in revista principalii timpi operatori. Pentru operatiile noi sau pentru cele cu un grad de dificultate mai mare, cred ca orice chirurg trece printr-un atlas de chirurgie sau vizualizeaza o serie de publicatii online.

MedLive: Va odihniti mai mult inaintea unei operatii? Dr. Victor Radu: Inainte de operatiile dificile incerc sa imi fac un program cat mai ordonat, pentru ca este foarte important sa intri odihnit intr-o operatie de anvergura.

MedLive: Va simtiti tensionat in timp ce operati? Dr. Victor Radu: In general nu. Chiar daca sunt momente de incordare este bine sa iti stapanesti firea. Daca echipa te simte tensionat, poate chiar infricosat de un accident intraoperator, risti sa o pierzi si sa transmiti teama sau emotiile. Este nevoie de o foarte mare stapanire de sine pentru a face fata tuturor situatiilor nepregatite. Pregatirea te ajuta totusi sa reactionezi cat se poate de linistit in fata unui accident.

MedLive: V-ar placea sa se auda muzica in sala de operatii? Dr. Victor Radu: Mi-ar placea. Agreez aceasta idee.

MedLive: Nu v-ar distrage atentia de la operatie? Dr. Victor Radu: Muzica m-ar relaxa si este foarte important sa intri cat se poate de relaxat in sala de operatii.

MedLive: Ce melodii v-ar placea sa auziti in timp ce operati o hernie? Dr. Victor Radu: Aici nu poti sa tragi o linie, pentru ca fiecare avem alte gusturi muzicale. Cred ca fiecare chirurg ar trebui sa isi creeze o ambianta caracteristica stilului si personalitatii lui.

MedLive: Ce faceti dupa ce iesiti din operatie? Va relaxati? Dr. Victor Radu: Nu prea avem timp pentru relaxare. Programul operator este urmat de programul de consultatii. Cele mai multe operatii se desfasoara dimineata, iar dupa ce se finalizeaza programul de consultatii ajungem la o ora destul de avansata in dupa-amiaza si facem contra-vizita, deci urmarim in continuare pacientii.

MedLive: Cum s-a desfasurat prima dumneavoastra operatie? Dr. Victor Radu: Prima operatia, ca la majoritatea chirurgilor, a fost apendicectomia. Este printre operatiile de debut ale rezidentului in chirurgie. Cea de-a doua a fost o hernie inghinala. La ambele operatii am fost asistat de domnul profesor Traian Patrascu. Prima operatie este supravegheata de un chirurg experimentat. Urmeaza momentul in care esti aruncat ca pestele in apa si ti se spune sa inoti. In felul acesta te dezvolti. Nu poti sa te dezvolti fara acest gest de a sari din cuib si a incerca sa zbori de unul singur.

MedLive: Ce semnificatie are pentru tanar prima sa operatie? Dr. Victor Radu: E un mare pas inainte. Ti-ai dovedit ca poti.

MedLive: Care a fost, pentru dumneavoastra, momentul de parasire a cuibului? Dr. Victor Radu: Momentul in care am parasit cuibul a fost la sfarsitul rezidentiatului, cand am inceput sa fac garzi departe de casa, departe de Institutul Cantacuzino, in Spitalul Municipal. Profilul deja era altul. Spitalul Universitar era spital de urgenta. Am inceput sa fac garzi cu un alt gen de pacienti, neprogramati, cu afectiuni chirurgicale de urgenta. Cuvintele precum "invata chirurgia celor cronici si te vei descurca si in urgenta", pe care le-am considerat pana nu demult o imbarbatare, ca o mangaiere pe crestet,  s-au descoperit a fi adevarate pentru mine.

MedLive: Vi s-au parut dificile primele operatii? Dr. Victor Radu: Prima operatie trebuie privita ca o victorie, dar este recomandat sa fie bine garnisita cu un mare grad de atentie, pentru ca poti prinde aripi si te poti baga in lucruri care te depasesc. Lucrul acesta caracterizeaza, in general, pe cei putin pregatiti. Exista si o vorba: ca cineva are curajul celui slab pregatit. Este mare lucru sa stii de ce te apuci. Daca te apuci de lucruri pe care le stapanesti, succesul este garantat. Asta o spun cu mintea de acum.

MedLive: Aveati emotii? Dr. Victor Radu: Evident. La fiecare prima operatie ai emotii. Imi aduc aminte si de prima colecistectomie laparoscopica, de glumele si de ironiile pe care le faceau mai marii nostri cand aveam o spargere de gheata de genul acesta.

MedLive: Ce glume se faceau pe seama dumneavoastra? Dr. Victor Radu: Spre exemplu, in operatiile biliare, unul dintre accidentele care pot aparea sunt leziunile de cai biliare. Exteriorizarea de bila pe un tub de dren arata un accident intraoperator. Mi-aduc aminte ca dupa prima colecistectomie laparoscopica, a venit domnul profesor Corneliu Radu, care stiind ca eu am operat un anume caz s-a facut ca nu stie si l-a intrebat pe profesorul Patrascu: "Cine a operat pacienta cu colecistul de pe patul x, pentru ca ii vine ceva galben pe tubul de dren?". In momentul acela am sarit ca din arc sa ma duc sa vad ce s-a intamplat si din fericire nu se intamplase nimic.

MedLive: Astazi mai aveti emotii inaintea unei operatii? Dr. Victor Radu: Am emotii, dar de alt gen. Sigur ca de fiecare data esti la o linie de start si trebuie sa ajungi cu bine la final. Nu as vrea sa intelegeti prin asta ca este o competitie a timpului. Viteza in chirurgie vine prin experienta si nu trebuie sa fie o tinta a chirurgului. Tinta mea este acuratetea gestului chirurgical si dorinta de a nu avea complicatii, dorinta de a avea un pacient care sa se recupereze rapid. Am emotii inainte de operatiile dificile. Intotdeauna trec in revista, mental, principalii timpi operatori asa incat surprizele sa fie cat se poate de putine.

MedLive: Ce relatie aveti cu pacientii? Preferati sa ii cunoasteti inainte de operatie? Dr. Victor Radu: Intotdeauna. Stabilirea unui contact direct intre medic si pacient este foarte importanta. Pacientul nu trebuie privit ca pe o piesa pe un banc de lucru. Trebuie sa stabilesti o legatura umana cu el, pentru a-i insufla incredere. Trebuie sa gandesti ca mergi cu pacientul brat la brat si treceti impreuna un hop. Nu agreez ideea de a te intalni cu pacientul gata anesteziat in sala de operatii. Este foarte important sa informam pacientul cat se poate de corect si de exhaustiv asupra bolii, asupra operatiei, asupra posibilitatilor evolutive, asupra timpului de recuperare, asupra eventualelor complicatii. Un pacient foarte bine informat colaboreaza altfel, isi intelege boala, isi intelege suferinta, devine el insusi cooperant si ajuta extraordinar de mult in finalizarea favorabila a unui act chirurgical. MedLive: Dupa operatie mai pastrati legatura cu pacientii? Dr. Victor Radu: Da, intotdeauna. Ma contacteaza ei. De altfel disponibilitatea mea fata de ei este totala, in sensul ca le las posibilitatea de a coresponda prin e-mail, chiar si telefonic. Cele mai mari satisfactii pe care le-am avut au fost acelea cand am fost cautat de pacienti la un interval lung de timp, suficient de lung pentru a le uita numele, dar pentru a le retine figura. Stiam ca sunt pacientii mei. Ii intrebam pentru ce ma cauta, iar ei imi spuneau ca nu au niciun fel de problema medicala si ca au trecut doar sa ma salute si sa imi spuna ca se simt bine. Aceasta este satisfactia cea mai mare. O satisfactie asemanatoare am avut-o cand colegi de serviciu au apelat la mine. Aceea a fost principala recunoastere profesionala.

MedLive: Ati accepta sa operati si un membru al familiei dumneavoastra? Dr. Victor Radu: Da. Niciodata nu ma bag acolo unde simt ca lucrurile ma depasesc, dar daca ma simt stapan, am convingerea ca nimeni nu opereaza mai bine decat mine si pot sa va spun ca emotiile date de ideea ca mi-as opera copiii sau sotia sunt depasite de faptul ca ceea ce fac pentru pacientul meu si pentru copilul meu, fac bine. Ca si criteriu de multumire la finalul unui act operator, le recomand colegilor mai mici sa procedeze la fel cum ar face-o daca ar avea pe masa de operatie un frate sau orice membru al familiei. In felul acesta ai constiinta impacata ca ai facut un lucru bun.

MedLive: Dumneavoastra ati fost operat vreodata? Dr. Victor Radu: Da, lucru care cred ca a fost benefic din punctul de vedere al relatiei dintre medic si pacient, pentru ca am fost si de partea cealalta a baricadei.

MedLive: De partea cealalta a baricadei cum este? Dr. Victor Radu: A fost cu stres, cu emotii. Din fericire a fost si cu foarte multa intelegere din partea medicului.

MedLive: Va era cunoscut medicul, presupun. Dr. Victor Radu: Il cunosteam foarte bine si m-am lasat cu toata increderea in mana lui. Tocmai de aceea spuneam ca este foarte important sa stabilesti o legatura intre medic si pacient pentru ca a te lasa cu incredere este o partida castigata aproape din start. E foarte important. Eu am avut foarte multa incredere si pot sa va spun ca nu am avut emotii deosebite in momentul in care m-am dus in sala de operatii ca pacient.

MedLive: Simtiti ca ati devenit mai putin sensibil fata de suferinta oamenilor de cand practicati chirurgia? Dr. Victor Radu: Nu. Adevarul este ca ma impresioneaza suferinta, dar o percep numai atunci cand imi este povestit evenimentul prin care trece omul. In momentul in care am in fata leziunea, atunci latura aceasta afectiva dispare. Te impresioneaza cand auzi ca un tanar de 40 de ani are un cancer inoperabil si te gandesti ca, la randul tau, ai aceeasi varsta si uite ce se poate intampla. In momentul in care ai pacientul pe masa de operatie, nu te mai gandesti la lucrurile acestea. Te gandesti doar la ce poti sa faci ca sa rezolvi o situatie nedorita prin care trece pacientul, astfel incat sa iasa bine. Nu amestec lucrurile niciodata.

MedLive: Cum va pregateati ca student pentru chirurgie? Dr. Victor Radu: Nici macar nu mi-am pus problema sa fac altceva decat chirurgie. Nici nu stiu daca n-as fi reusit in rezidentiat sa obtin chirurgie, probabil ca nu faceam medicina. Mi-am dorit foarte mult sa fac chirurgie. Am facut nenumarate noduri pe clanta usii sau pe cotiera unui fotoliu, dar am avut avantajul de a depasi aceasta etapa inca din studentie.

MedLive: Cum priveati in facultate profesia de medic? Vi s-a mai schimbat perceptia intre timp? Dr. Victor Radu: Putin da. In perioada aceea, urmatoare revolutiei, statutul social al medicului era mult mai bun. Medicul era respectat. Treptat el a fost considerat cauza a ceea ce nu merge bine in tara. Marea coruptie era in buzunarul medicului. Medicul este prezentat ca un lucrator de drept comun, un spagar. Este obligat sa lucreze si sa fie la cheremul tuturor pentru ca de aceea este platit. Sigur ca esti medic 24 ore din 24, dar in conditiile in care in sistemul public ai un salariu de mizerie, este dificil sa mai tii cont si de pregatirea ta participand la congrese sau prin achizitionarea tratatelor de medicina. MedLive: Sotia dumneavoastra este tot medic? Va accepta programul de lucru? Dr. Victor Radu: Sotia mea este chirurg plastician si acesta este un lucru extraordinar pentru ca reusim sa colaboram foarte bine. Am intrat de foarte multe ori impreuna in sala de operatii, ne-am cerut de foarte multe ori ajutorul.

MedLive: Cum se desfaosara viata dumneavoastra de familie? Cat timp reusiti sa mai petreceti acasa? Dr. Victor Radu: Din pacate foarte putin. Imi doresc nespus ca tot timpul liber sa il acord familiei si in special copiilor, pe care mi i-am dorit extraordinar de mult. Am doi copii, un baiat si o fetita. Iubesc foarte mult copiii si imi pare nespus de rau ca atunci cand vin tarziu de la spital, obosit, ei ma asteapta si ma asteapta ca pe un tata viguros si odihnit. Dar ma straduiesc sa fac in asa fel incat sa simta ca au un tata nu numai ca prezenta fizica. Ceea ce eu am primit de la parintii mei imi doresc sa le dau inzecit.

MedLive: V-ati sfatui copiii sa urmeze medicina, poate chiar chirurgia? Dr. Victor Radu: E o intrebare foarte dificila pentru ca sistemul medical in Romania nu este ceea ce mi-as dori eu ca si apreciere, ca securitate sociala si financiara pentru copiii mei. Pot sa va spun absolut deschis ca nu am avut nicio pila. M-am luptat foarte mult cu sistemul acesta. De altfel am terminat primul rezidentiatul, cu cea mai mare nota din seria mea si cinci ani de zile nu am avut post, in conditiile in care posturile se dau in stanga si in dreapta asa cum se stie. Voi merge si pe mana lor, in sensul ca am sa le observ abilitatile si inclinatiile si ii voi indruma daca imi vor cere sfatul. Faptul ca lucrez intr-un sistem privat  reprezinta o incununare a eforturilor mele. Am muncit foarte mult, iar posibilitatea de a lucra intr-un sistem civilizat este o recompensa. Eram pregatiti sa plecam din tara.

MedLive: Va pare rau ca nu ati plecat totusi din tara? Dr. Victor Radu: Nu imi pare rau. Dar nu as sti cum sa ii sfatuiesc pe copiii mei in privinta aceasta. Baiatul meu are abilitati bune, personalitatea lui este una foarte umana. Cred ca s-ar potrivi pentru profesia de medic. Imi este frica sa il sfatuiesc sa faca medicina, dar nu este exclus. In orice caz, mi-ar placea foarte mult sa ajung sa lucrez cu fiul meu.

Autor: Cristina BobeMedici CHIRURGIE-GENERALA

CM
Constantin Mihnea-Ioan
Medic primar
Constantin Mihnea-Ioan
Medic primar

Vasile Serban
Vasile Serban
Medic Primar Chirurgie Generala
Vasile Serban
Medic Primar Chirurgie Generala

AOA
Andercou Octavian Aurel
Medic Primar
Andercou Octavian Aurel
Medic Primar

Pavel Adrian
Pavel Adrian
Medic Primar
Pavel Adrian
Medic Primar

MA
Miron Adrian
Medic Specialist
Miron Adrian
Medic Specialist

Stanescu Bogdan
Stanescu Bogdan
Medic Primar, Doctor in stiinte medicale, Sef lucr
Stanescu Bogdan
Medic Primar, Doctor in stiinte medicale, Sef lucr

Radu Victor
Radu Victor
Medic Primar Chirurgie Generala, Doctor in Stiinte Medicale, Supraspecializare Chirurgia Reconstructiva a Peretelui Abdominal, Competenta Chirurgie Laparoscopica Avansata
Radu Victor
Medic Primar Chirurgie Generala, Doctor in Stiinte Medicale, Supraspecializare Chirurgia Reconstructiva a Peretelui Abdominal, Competenta Chirurgie Laparoscopica Avansata

Marian Radu Corneliu
Marian Radu Corneliu
Medic Primar
Marian Radu Corneliu
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.