Interviu cu Dr. Tudor Mihaela – medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă la Spital Lotus, despre riscuri și frica de anestezie
1. Doamna doctor, ce v-a determinat să alegeți această specialitate, anestezie și terapie intensivă?
Complexitatea acestei specialități m-a determinat să fac alegerea. Este cu totul aparte, extrem de tehnologizată și presupune cunoștințe medicale aprofundate, iar upgrade-urile se petrec cu o viteză amețitoare.
2. Aveți o experiență vastă, ați lucrat în Franța și în Belgia. Există frica de anestezie acolo?
Frica de anestezie este prezentă peste tot, majoritatea pacienților experimentează acest sentiment. Totul pleacă de la o stare pe care nu o poți controla, viața ta este în mana altcuiva. Cu toții avem un grad de anxietate în fața unei situații noi, necunoscute. De aceea este foarte important consultul preanestezic, unde se realizează o legatură între pacient și medicul anestezist. Frica are la bază un fapt dar trebuie să fie explicată în context și în detaliu.
3. Cum privește un pacient anestezia?
Foarte mulți înteleg în ce constă procedeul, au încredere că totul va decurge bine și de obicei sunt optimiști. Gradul de anxietate se reduce considerabil dupa discuția preanestezică.
4. De cate tipuri poate fi anestezia?
Există mai multe feluri de anestezie:
generală – cel mai cunoscut tip de anestezie, presupune administrarea intravenoasă a unei combinații de medicamente pentru a te adormi și a reduce la minim durerea;
regională – în care sunt incluse anestezia spinală, blocurile de nervi periferici, cateterul epidural;
locală – utilizată pentru proceduri minore;
Sedarea – administrarea de doze mici de anestezic pentru a induce anxioliza, hipnoza și amnezie anterograde (pentru a fi relaxat și somnolent) -twilight sleep.
5. Cum se realizează pregatirea pentru anestezie?
Pregatirea pentru anestezie începe cu consultul preanestezic, cand se obțin date importante despre istoricul medical al pacientului cât și despre latura sa psihologică. Antecedentele medico-chirurgicale ale pacientului ajută anestezistul în a găsi cea mai bună variantă pentru a reduce la minim riscurile intra și post operatorii.
Important este ca pacientul să fie conștient și compliant la terapie și indicațiile medicului. Acest lucru se concretizează prin semnarea acordului informat pentru anestezie a pacientului.
6. Care sunt riscurile anesteziei?
Fiecare tip de anestezie comportă riscuri apreciate în contextul clinic al pacientului.
În cadrul examenului preanestezic se identifică și riscurile la care este supus sau nu pacientul: riscul operator, riscul anestezic, riscul de aspirație gastrică, riscul de ischemie perioperatorie, riscul de agravare a bolii de fond, riscul tromboembolic, riscul infecțios, riscul de sângerare, toate cum spuneam, judecate în context.
7. Prin ce este specială munca într-o secție de anestezie și terapie intensivă?
Munca într-o secție ATI este complexă. Ea îmbină cunoștințele medicale, manualitate în efectuarea tehnicilor, respectarea unor protocoale, promptitudine, implicare și asumare.
8. Cum simtiți că trebuie să fie o echipă în timpul unei intervenții? La Spital Lotus simtiți că faceți parte dintr-o echipă, cum colaborați cu ceilalti medici?
O echipă trebuie să fie unită. Este ca un joc de puzzle, unde orice piesă este importantă. La Spitalul Lotus suntem o echipa extraordinară, unită, omogenă. Colaborarea este una foarte bună, ce asigură corectitudinea unui diagnostic și a unei indicații chirurgicale, o evaluare preoperatorie exhaustivă, toate în beneficiul pacientului.
9. Dumneavoastră aveți parte de foarte multe emoții, cum reușiți să vă protejați?
Familia este cea care reușește să mă echilibreze emoțional, activitățile creative și cele în aer liber sunt un antidot în cazul meu. Sindromul burnout este frecvent întalnit în specialitatea noastră, de aceea este important să identificam și să găsim remedii. Cu stilul de viață pe care îl ducem, din ce în ce mai alert și mai indiferent față de nevoile personale, fiecare dintre noi riscă să ajungă la burnout.
10. Ce i-ați sfătui pe cei care din teama de anestezie renunță la a face intervenții chirurgicale care le pot salva viața?
Anestezia este una dintre cele mai înfricoșătoare părți ale unei operații. În realitate anestezia este una dintre cele mai sigure proceduri medicale, datorită progreselor realizate în domeniul tehnologiei și în procesul de dezvoltare al medicamentelor. Așadar, i-aș sfătui să-și înfrangă teama și să vină la o discuție cu medicul anestezist.
11. Cum putem să ne învingem teama? Ce ne sfătuiți?
În fața unei amenințări, oamenii dar și animalele au trei modalități de abordare a problemei: încremenești, fugi, lupți. Frica trebuie înfruntată. Curajul nu vine singur, dacă nu faci ceva în această privință. Încă o dată, este foarte importantă realizarea unui dialog medic-pacient, unde evaluăm situația, identificăm blocajele și încercăm să găsim resurse pentru a le depăși.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Interviu cu Dr. Claudiu Matei: „Suntem datori să dăm o speranță în cazurile cu prognostic sever”
Despre menirea de a da șansă la o nouă viață cu dr. Claudiu Matei, medic neurochirurg de excepție, coordonatorul echipei din secția de neurochirurgie a Spitalului MedLife Polisano Sibiu. Ce pot să spun e că n-am avut părinți medici, însă întotdeauna mi-a plăcut să lucrez c...
Interviu cu dr. Cristian Oană, medic specialist ortopedie pediatrică, despre importanța ecografiei de șold la bebeluși
1. Domnule doctor, ce înseamnă această specializare, ortopedie pediatrică și cât de necesară este aceasta? Este în primul rând o necesitate a pacientului de a beneficia de un consult specializat. Copilul nu este un adult în miniatură, ca atare pentru o bună înțelegere și practi...
Interviu Dr. Munteanu Iuri – medic primar chirurgie generală specialist chirurgie plastică si reconstructivă, doctor in medicină, Director Medical la Spital Lotus, despre avantajele incontestabile ale chirurgiei laparoscopice
Medic chirurg în cadrul Spitalului LOTUS, specializat în chirurgia laparoscopică, colonoscopie și endoscopie, dar și în chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie oncologică și Management sanitar, realizează la Spitalul Lotus intervenții de o mare complexitate, din sfera chirurgiei. ...