Publicat la: 
8/04/2011

Dr. Anca Dragutescu / Foto: MedLife

Ne-am obisnuit sa asociem osteoporoza cu femeile, desi s-a dovedit ca aceasta boala nu "discrimineaza" barbatii. In momentul de fata, 30% din fracturile de sold apartin barbatilor, iar mortalitatea in aceste cazuri este mai mare decat la femei. Dupa varsta de 50 de ani, 1 din 8 pacienti va suferi o fractura prin traumatism minor.  Cu toate acestea osteoporoza este o problema pe care barbatii nu o constientizeaza inca.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

MedLive: Cum se manifesta osteoporoza in cazul barbatilor? Prin ce se caracterizeaza aceasta boala?

Dr. Anca Dragutescu: Desi considerata timp indelungat a fi apanajul femeilor, osteoporoza exista si la barbati. De fapt, o cincime din cazurile de osteoporoza si aproape o treime din fracturile de sold apar la barbati. Ca si la femei, osteoporoza consta in pierderea de masa minerala osoasa si modificarea microarhitecturii osoase, osul devenind mai poros, mai fragil si mai predispus la fracturi prin traumatisme minime. Spre deosebire de femeie, barbatul, datorita masei osoase mai mari pe care o acumuleaza in perioada de crestere, se prezinta cu fracturi la varste mai inaintate, cam cu 10 ani mai tarziu decat femeile. Inca o diferenta ar fi faptul ca la barbat cele mai multe cazuri de osteoporoza sunt secundare (50-70%), adica apar din cauza altor afectiuni, spre deosebire de femeie, la care majoritatea cazurilor de osteoporoza sunt primare (de varsta si postmenopauza).

MedLive: Prin ce se diferentiaza osteoporoza primara de cea secundara, in cazul barbatilor?

Dr. Anca Dragutescu: Osteoporoza secundara este cea care apare datorita unor cauze identificabile si unor afectiuni preexistente. Osteoporoza primara este cea care apare din cauza varstei inaintate, iar la femeie si datorita menopauzei. Printre diferentele existente in cazurile de osteoporoza secundara as aminti prevalenta mai mare, ca factori de risc la barbat, a fumatului si excesului cronic de alcool care pot favorita aparitia osteoporozei, dar si hipogonadismul acut la barbat produs de castrarea chirurgicala sau medicamentoasa, ca tratament al cancerului de prostata.

MedLive: Ce simptome prezinta osteoporoza la barbati?

Dr. Anca Dragutescu: Daca nu exista fractura, osteoporoza nu are simptome, nu doare. Reprezinta doar un risc crescut de fractura. Problemele apar din momentul aparitiei unei fracturi, dar simptomele sunt similare cu cele de la femeie. Fractura la nivelul coloanei vertebrale (tasarea vertebrala) duce la dureri cronice, reducerea mobilitatii, scadere in inaltime si aparitia cifozei (gibozitatii), cu impact major asupra calitatii vietii persoanei afectate. Lucrurile sunt si mai grave in cazul fracturii de sold, care se soldeaza nu numai cu dureri si imobilizare, dar poate prezenta un risc mare de deces prin complicatii, iar supravietuitorii se confrunta adesea cu restrangerea capacitatilor locomotorii, necesitand ajutor la mers permanent, dureri cronice (jumatate din pacienti mai au dureri la 6 luni dupa fractura), scaderea independentei, necesitatea modificarii dramatice a stilului de viata.

MedLive: Cum poate fi diagnosticata osteoporoza in cazul barbatilor?

Dr. Anca Dragutescu: La barbat, ca si la femeie, cel mai util test pentru diagnosticul osteoporozei este osteodensitometria DXA (absorbtiometrie duala cu raze X). Este o metoda rapida, foloseste o doza foarte mica de radiatie, nu necesita nicio pregatire prealabila si nu are efecte adverse. Se mai pot folosi pentru diagnostic metode ultrasonografice sau tomografie computerizata cantitativa, dar valoarea lor in urmarirea bolii este limitata. La barbat, dupa punerea diagnosticului de osteoporoza, datorita procentului ridicat de osteoporoze secundare, sunt obligatorii investigatiile suplimentare pentru evidentierea unor potentiale cauze (si constau in principal in teste de laborator din sange si urina).

MedLive: Incepand cu ce varsta devin barbatii mai expusi riscului de a suferi de osteoporoza?

Dr. Anca Dragutescu: In copilarie si adolescenta se acumuleaza cea mai mare parte a masei osoase. Barbatul acumuleaza o cantitate mai mare de masa minerala, pentru ca scheletul este mai mare. Pierderea de masa osoasa legata de varsta incepe si la barbat si la femeie pe la 50 de ani. Daca la femeie menopauza produce o lipsa acuta a hormonilor sexuali (estrogenii), care duce la o accelerare a ritmului de pierdere a masei osoase, la barbat acest lucru nu se intampla. E adevarat ca la varste inaintate nivelul hormonului sexual masculin (testosteronul) se diminueaza, dar aceasta scadere a fost mai putin legata de cresterea riscului de fractura. Asadar, barbatul se prezinta cu fracturi osteoporotice la varste mai inaintate decat  femeia.  Asta inseamna ca de la 70 ani, riscul de fractura creste foarte mult.

MedLive: Care sunt factorii de risc ai osteoporozei la barbati? Difera de factorii de risc existenti in cazul femeilor?

Printre cei mai importanti factori de risc ai osteoporozei la barbat se numara:

  • Tratamentul indelungat cu anumite medicamente, cum ar fi prednison sau alti glucocorticoizi, anticonvulsivante (mai ales fenitoina si fenobarbital)
  • Hipogonadismul, adica nivelul scazut al testosteronului, care daca apare la barbatul tanar conduce la acumularea deficitarea de masa osoasa, iar la adult duce la cresterea ratei de demineralizare osoasa la magnitudini similare cu cele la femeie postmenopauza. Ma refer aici la hipogonadismul acut, care se instaleaza abrupt, cum ar fi dupa castrarea chirurgicala sau medicamentoasa ca tratament al cancerului de prostata.
  • Varsta avansata (peste 70)
  • Istoricul de fractura nontraumatica
  • Fumatul si consumul in exces de alcool, cu prevalenta mai mare in randul barbatilor, care pe langa efectul toxic direct asupra osului, contribuie la aparitia osteoporozei prin inducerea unei nutritii deficitare, scaderea absorbtiei calciului, scaderea niveluliui activitatii fizice. Trebuie mentionat ca un consum moderat de alcool nu are efecte nocive asupra osului, dar pentru a putea preciza care este cantitatea de alcool care se poate consuma in siguranta ne trebuie studii suplimentare
  • Alte afectiuni care se insotesc de osteoporoza : afectiuni ale tiroidei si paratiroidelor, mielomul multiplu, limfomul,artrita reumatoida, afectiunile cronice ale ficatului si rinichiului, bolile cu malabsorbtie(boli inflamatorii intestinale, rezectia gastrica etc) si altele
  • Greutatea corporala scazuta sau o scadere recenta in greutate cu peste 10%
  • Istoricul familial de osteoporoza

In mare parte factorii de risc sunt similari la femeie si barbat. Diferentele la femeie ar fi o varsta mai tanara ca factor de risc si menopauza, unul dintre cei mai importanti factori de risc.

MedLive: Ce regiuni ale corpului sunt predispuse la fracturile osteoporotice, in cazul barbatilor?

Dr. Anca Dragutescu: Fracturile osteoporotice la barbat sunt, ca si la femeie, in principal la nivelul coloanei vertebrale (tasarile vertebrale), soldului si antebratului.

MedLive: Care este riscul de deces in cazul unui barbat aflat in primul an dupa o fractura de sold?

Dr. Anca Dragutescu: Din pacate mare. Mortalitatea la un an dupa fractura de sold este la barbat de aproximativ 30%, de aproape doua ori mai mare ca la femeie. O posibila explicatie ar fi faptul ca barbatul se prezinta cu fractura de sold la o varsta mai inaintata si cu mai multe comorbiditati (afectiuni concomitente).

MedLive: Cat de importanta este diagnosticarea precoce a osteopozei la barbati pentru prevenirea fracturilor si a complicatiilor sale?

Dr. Anca Dragutescu: Foarte importanta. Pana la aparitia fracturilor, osteoporoza este silentioasa, nu da simptome, iar dupa ce fractura s-a produs, complicatiile si mortalitatea sunt mari. Din pacate, diagnosticul de osteoporoza la barbat se pune tardiv, de cele mai multe ori dupa producerea fracturii, pe cand la femeie se diagnosticheaza adesea inainte de fractura. Asta deoarece campaniile din ultimii ani din mass-media au sensibilizat femeile la aceasta afectiune, devenita adevarata problema de sanatate publica mondiala, si in consecinta femeile se prezinta mult mai des la testul DXA dupa instalarea menopauzei.

MedLive: La ce varsta ar trebui sa inceapa barbatii investigatiile in acest sens?

Dr. Anca Dragutescu: Ar trebui ca si barbatii sa se prezinte la testul de osteoporoza incepand cu 70 ani, unii autori sustin chiar si de la 60-65 de ani. Mai ales cei care au o greutate corporala subnormala, care au remarcat o scadere in inaltime sau care au istoric familial de osteoporoza. Nu mai vorbim de cei care au deja o fractura prin traumatism minim ( de exemplu prin cadere de la propria inaltime) sau prezinta alti factori de risc pentru osteoporoza, deja amintiti. Este posibil ca, pe masura ce tot mai multi barbati se prezinta pentru investigatii, sa remarcam ca procentul celor afectati este mult mai mare. Parerea generala este ca osteoporoza este subestimata si subdiagnosticata la barbat. Deja se estimeaza ca peste o treime din barbatii peste 50 de ani au masa osoasa scazuta si 1 din 8 barbati peste 50 de ani vor suferi in timpul vietii o fractura osteoporotica.

MedLive: In ce consta tratamentul pentru osteoporoza la barbati?

Dr. Anca Dragutescu: Tratamentul osteoporozei la barbat consta, ca si la femeie, in adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa includa o dieta echilibrata, din care sa nu lipseasca proteinele de calitate, lactatele, cruditatile, exercitii fizice regulate, mai ales din cele cu greutati pentru tonifierea musculaturii de sustinere a scheletului, evitarea fumatului si a alcoolului in exces. Este obligatorie suplimentarea calciului si vitaminei D astfel incat sa se asigure un aport adecvat (calciu 1000-1500 mg zilnic si vitamina D minim 800 UI zilnic). Exista medicamente antiosteoporotice care au fost aprobate pentru folosirea la barbat (unii bisfosfonati si teriparatidul). Nu trebuie neglijate masurile de preventie a caderilor, revizuirea medicatiei, in special antihipertensivele, pentru a evita hipotensiunea si ametelile ce pot creste riscul de cadere si fractura.

Autor: Cristina Bobe

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Am o durere de umar stang de cateva luni,foarte deranjanta.Radiaza in toata mana.Nu a trecut cu nimic .

Doamna doctor invitati pacientii prea repede la medicamente ca o completare si demonstrat factorii importanti ai osteoporozei sunt:
1. consum excesiv de proteine acesta duce la eliberare de calciu din oase pentru neturalizarea hiperaciditatii sangelui
2. dominanta estrogenului fata de progesteron
3, deficit de nutrienti - ca, mg, vit.d, vit.c, zn, fosfor, bot, siliciu.

oasele sunt alcatuite din proteina si colagen care aduna calciu, fosfor si magneziu iar capacitatea de a abosrbi calciu depinde de vit. D de altfel
Vif.C produce colagenul iar zincul este utilizat la crearea noilor celule osoase.

In societatea de astazi marea majoritate a oamenilor au un consum mic din aceste vit. fiindca alimentele procesate care sunt cumparate din supermarket folosesc procese de distrugere. oamenii au renuntat sa consume banalele nuci, seminte de dovleac, smochine, legume verzi.

Ca nu se gaseste doar in lapte s-a demonstrat prin studiu pe pacienti ca din contra un consum mai mare zilnic nu ajuta ci din contra. Triburile din Africa vs. echimosi, acestia din urma desi consuma mai mult Ca sufera mai mult de osteoporoza din cauza unui consum f. mare de proteine care acidifiaza. sarea este in cantitate mare este si ea un factor care contribuie la osteoporoza fiindca se gaseste in orice si mai se si consuma ca atare.

Buna ziua,

Am citit rezultatele unui studiu facut la Cluj, care preciza ca exista un risc crescut de osteoporoza in cazul suferinzilor de spondilita anchilozanta. mai mult, nu pare sa existe vreo diferenta daca boala este mai severa sau doar intr-o forma "usoara". Ce anume poate conduce la osteoporoza in cazul acestei boli si ce se poate face pentru a preveni instalarea ei? Dupa cat timp de activitate a spondilitei se poate astepta instalarea unei osteoporoze?

Multumesc,
Sorin

doresc sa stiu daca tratamentul indelungat cu fosamax si alfa D3 (5 ani) implica alte probleme medicale.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Dexa Osteodensitometrie, Ecografie 2D, Reumatologie

Medic specialist
Pena Mihaela,Medic Specialist
Medic Specialist
Sava Sorin Lucian,Doctor
Medic Primar,...
Szekely Zsolt,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Conturul buzelor (vermillon border) este o caracteristica speciala a oamenilor. Aceasta linie de tranzitie de la piele la partea rosie a buzelor se gaseste numai la om si nimeni nu stie de ce. Buzele par rosii din cauza vaselor de sange. Arterele si venele sunt conectate printr-o serie de vase de sange numite capilare. Capilarele sunt aproape de...
Salate pline de maioneza, carnati si carne cu multa grasime si cartofi prajiti imbibati de ulei sunt ingrediente de nelipsit pentru orice gratar estival care se respecta, scrie Agerpres. Este dificil in asemenea conditii sa poti manca dietetic si, totusi, nutritionistii ofera zece sfaturi pentru a pregati un gratar cat mai sanatos, relateaza...
Invatarea unei a doua limbi poate avea un efect pozitiv asupra creierului, chiar daca aceasta are loc la maturitate, sustine un studiu realizat de Universitatea din Edinburgh si preluat de BBC.In cadrul unui studiu care a inclus 262 de persoane din Edinburgh, cercetatorii au descoperit ca inteligenta, cititul si fluenta verbala s-au...
"Sindromul de apnee in somn este o afectiune cronica", a explicat dr. Alina Stanca, medic specialist pneumologie cu competenta in somnologie, pentru MedLive. De ce apare apneea de somn? Care sunt simptomele acesteia? Este sforaitul un risc de dezvoltare a apneei? Cum poate fi tratata? Dr. Alina Stanca, medic specialist pneumologie cu competenta in...
Metoda clasica a unei detoxifieri pentru persoanele dependente de zahar este o dieta de trei saptamani, care promite sa va scape de pofta de dulciuri. De obicei, scopul este pierderea kilogramelor in plus. Dar este, intr-adevar, util sa consumati cantitati mari de legume pentru a scapa de dependenta de zahar? Ce puteti face pentru a va reduce...