MEDICINA GENERALA

07 Martie 2011

INTERVIU Dr. Margit Serban: Solutia nu este sa trimitem pacientii in strainatate ci sa aducem aici medicina moderna, incat toata lumea sa aiba acces nelimitat

INTERVIU Dr. Margit Serban: Solutia nu este sa trimitem pacientii in strainatate ci sa aducem aici medicina moderna, incat toata lumea sa aiba acces nelimitat

Dr. profesor Margit Serban / Foto: Agerpres

Pe masura ce campania de strangere de fonduri a Fundatiei Salveaza Vieti devine mai publica, tot mai multi romani afla de sectia de oncopediatrie a spitalului Louis Turcanu din Timisoara. Si pe masura ce aceasta sectie devine mai cunoscuta, tot mai multa lume afla cine o conduce: doamna doctor Margit Serban. Cronologia corecta este insa inversa: de zeci de ani dr. Serban si-a dedicat timpul, cunostintele si energia salvarii copiilor cu leucemie. Datorita dumneaei si a colectivului pe care il conduce, la Timisoara s-a ridicat de la zero sectia de oncopediatrie, cu fonduri obtinute din strainatate. In urma cu un an se forma Asociatia Salveaza Vieti iar odata cu ea incepea si lupta comuna pentru un obiectiv ambitios: crearea unui Centru de Excelenta in oncopediatrie ce ar putea creste sansele la viata ale multor copii. In prezent, media europeana de supravietuire a copiilor diagnosticati cu o forma de cancer este de peste 80%. In Romania este de 50%.

Comenteaza subiectul pe Forumul MedLive.

Despre situatia in care se afla domeniul oncopediatric roman am stat de vorba intr-un mini-interviu cu doamna doctor Margit Serban, profesor universitar si seful Centrului de Transplant Medular din Timisoara. Doamna doctor Serban este medicul ce a realizat primul transplant medular la un copil, in Romania. A primit Ordinul Serviciu Credincios in grad de Cavaler din partea presedentiei Romaniei si premiul Academiei Romane pentru carte medicala iar la finalul lunii februarie a acestui an a fost aleasa Femeia Anului 2011.

Doneaza 2 euro la 858 / Foto: salveazavieti.ro

MedLive.ro: Ce echipamente mai sunt necesare pentru definitivarea Centrului de Excelenta?

Dr. Margit Serban: Sunt foarte multe. In primul rand avem niste necesitati de rezolvare a spatiului, spatii care pot fi suficient de costisitoare pentru ca este vorba de hepafiltrare, presiuni pozitive, pregatirea incaperilor in care se instaleaza aceasta aparatura. In al doilea rand vorbim de aparatura in sine care este o tehnologie costisitoare pentru ca vizeaza biologia moleculara, explorarea de citogenetica, tot moleculara. In al treilea rand, este necesara completarea si avansarea aparaturii de flaucitometrie, centrifuga, secventializator. Sunt numeroase, iar adevarul este cel pe care nu contenesc sa-l spun: ca o medicina moderna, o medicina performanta, este intotdeauna o medicina scumpa, consumatoare de fonduri. Este, bineinteles, si problema de pregatire, de training adecvat al personalului care deserveste echipamentele.

In urmatorul rand, este vorba de o functionarea continua a intregului echipament care va fi la dispozitia tuturor celor care ni se adreseaza din tara, nu doar din Timisoara, nu numai din judetele mai mult sau mai putin arondate din punct de vedere metodologic. Adevarul este ca centrul nostru este unul mare de oncohematologie. Exista niste criterii care stabilesc care sunt centre de dimensiune mica, medie si mare. Plus ca este un centru la care se asociaza si departamentul de transplant de celule stem hematopoietice, deci necesitatile sunt multe. Si mai este un lucru: cu cat te indepartezi de Capitala, unde sunt factorii de decizie, cu atat alocarile bugetare pot sa devina mai mici.

Eu pornesc numai de la ideea a ceea ce am facut noi - am facut suficient de mult si este numai si numai urmare a efortului nostru, a angajamentului nostru, a perseverentei noastre si a solidaritatii nemaipomenite internationale cu care am reusit sa facem ce altii au facut practic cu bani romanesti. Ne bucura intr-un mod cu totul si cu totul deosebit faptul ca aceasta solidaritate interntionala a devenit, iata, mai mult decat contagioasa. Initiativele care au fost luate si actiunile care se desfasoara sunt absolut minunate, nu sunt suficiente cuvintele de apreciere pe care trebuie sa le spunem la adresa dansilor. Este un fenomen absolut obisnuit in toata lumea, in toata Europa de Vest, in asemenea centre medicale cu activitate foarte costisitoare. Chiar si acolo unde bugetul alocat sanatatii este mare, si acolo exista organizatii non-guvernamentale care sustin functionarea optima, care sustin cercetarea si practic sustin in mod direct sau indirect progresul in medicina, pentru ca avem nevoie.

MedLive.ro: Colectivul sectiei de oncopediatrie din Timisoara este deosebit de inimos si dedicat. Insa, dupa ce veti obtine fondurile necesare pentru echipamente, va fi suficient personal?

Dr. Margit Serban: Aceasta este o intrebare foarte sensibilia deoarece este un fenomen general si preocupant pentru toata asistenta medicala din Romania. Tinand cont de platile salariale, tineretul nostru absolvent, dar si cei care au ajuns la o anumita maturitate - specialistii - pleaca abandonand tara si sistemul nostru. Astfel, poti spera astazi sa fie bine si dupa o saptamana sa ti se spuna "eu am plecat", asa cum mi s-a intamplat nu o data, nu de doua ori, nu de trei ori, ca sa fiu cinstita. Este un fenomen intalnita in tota tara, nu stiu daca mai mult in partea de Vest, insa este un lucru absolut regretabil, o pierdere fantastica de minti, este pierderea intelectualitatii care este elita societatii. Si, nu in ultimul rand, este o pierdere bugetara, pentru ca in pregatirea acestora s-a investit enorm. Eu sper sa am fortele necesare, sa fie un personal dedicat, asa cum mi-am ales membrii colectivului meu, pe acest criteriu - sa fie angajati, muncitori, multumiti cu satistafactia rezultatelor muncii. Insa nimeni nu poate garanta ce va fi intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.

MedLive.ro: In momentul acesta medicii oncologi din Romania sunt nevoiti sa dea tratamente relativ aproximative pacientilor?

Dr. Margit Serban: Medicina moderna si-a adjudecat niste succese remarcabilei in ultimii 20 de ani. Sa poti vindeca 80% din cancerul copilului este o cifra impresionanta si trebuie acceptata deoarece este atestata de statisticile internationale. Ma refer aici la tarile dezvoltate, in care aceasta medicina moderna este accesibila. Medicina actuala este foarte costisitoare deoarece nu vorbim numai de tratament. Acesta reprezinta intotdeauna a doua etapa a actului medical. Prima este diagnosticul. Ori ca diagnostic, la ora actuala, nu mai este multumitor sa spui ca e leucemie. In al doilea rand, nu este suficient sa spui ca este leucemie limfoblastica si nici macar sa spui ca este leucemie limfoblastica L1.

Trebuie sa fii mai specific, iar asta se realizeaza prin aceste explorari pretentioase de care am vorbit si care reclama echipamente avansate. De toate acestea avem nevoie pentru ca tratamentul trebuie strict adaptat situatiei. Aceste date, obtinute prin explorare, ne spun ce protocol trebuie sa alegem, cand trebuie schimbat protocolul si ce schimbare trebuie facuta. Asa ca "aproximativul" nu trebuie vazut ca o nota peiorativa a muncii noastre pentru ca adevarul este ca, in toata tara, colectivele de medici din oncopediatrie sunt intr-adevar de mare competenta, sunt angajate, staruitoare, muncitoare. Insa daca nu ai date, presupui, iar presupunerea nu este o evidenta. Astfel, cuvantul acesta de "aproximativ" de aici deriva.

MedLive.ro: Problema este, asadar, alocarea deficitara de fonduri din partea Ministerului Sanatatii?

Dr. Margit Serban: As fi necinstita sa arunc vina pe Minister. Adevarul este ca anul acesta Ministerul chiar si-a dat seama ca acest capitol oncopediatria - este unul care merita toata atentia si a devenit o prioritate de plan national. Problema este ca avem din podusul intern brut un pic peste 4 procente in situatia in care Franta are 10% din PIB-ul sau, va dati seama ce diferenta mare de valori exista. In ciuda faptului ca este an de criza, Ministerul chiar a ales ca si prioritate oncohematologia pediatrica.

MedLive.ro: Ati facut incredibil de multe pentru sectia in care lucrati, pentru bolnavi si, in general, pentru oncopediatria romaneasca. In aceasta situatie, va vedeti vreodata nevoita sa le recomandati parintilor sa-si duca micutul in afara tarii pentru tratament ori operatie?

Dr. Margit Serban: Pot spune ca mi s-a intamplat rar. Pentru simplul motiv ca, in primul rand, imediat dupa 1989 eu am adus de afara toate protocoalele astfel incat sa am modelul de tratament exact asa cum se face in tarile din Vestul Europei. In al doilea rand, m-am bucurat de aceasta sustinere din afara tarii care in mod tintit a avut grija sa rezolve necesitatile pe care nu le puteam rezolva in sistemul nostru. Am facut acest lucru pentru ca este cel mai penibil pentru un medic ce are in fata un copil bolnav, de cele mai multe ori din familii deloc bogate, dupa ce ca este traumatizat de diagnostic si de spectrul posibilei evolutii, sa-i spui "Medicamentul asta nu exista, fara asta stiu ca tratamentul nu mai poate sa-si atinga obiectivele, daca puteti faceti rost", sa-i pun intr-o miscare cumplita, sa caute medicamente cine stie pe unde, care sa coste si sume mari.

In general ne-am straduit, si asta este un motiv pentru care si adresabilitatea la noi este mare. In al treilea rand, rezolvarea problemelor noastre sub nicio forma nu rezida din trimiterea bolnavilor afara. Pentru ca aceasta trimitere nu poate fi decat discriminatorie. Alegi 1-2-10% dintre cei pe care sa zicem ca nu ii putem trata la modul optim. Criteriile sunt foarte greu de stabilit, in ce mod si pe cine trimiti? O data, sa joci rolul de Dumnezeu in care sa stabilesti cine se duce si cine nu, este un rol care nu poate sa placa nimanui si mie sigur nu-mi place. Si mai rau este insa ca se duc banii sistemului nostru iar lucrul acesta nu este subliniat in destula masura.

Banii trebuie trimisi in afara tarii si nu sunt banii care s-ar consuma aici cu acelasi tratament. Sunt bani de 2-3-4 ori mai multi, pentru ca acolo forta de munca este realmente platita. Iar ziua de spitalizare, fara absolut nimic, fara medicamentatie sau explorare, poate sa coste 1000 euro sau mai mult. Noi, daca trimitem bolnavi de aici, nu facem decat sa finantam cu banii nostri putini sistemele din afara tarii noastre. Atunci, exista o alegere. Alegerea mea este ca banii sa ramana aici iar medicina moderna si de buna calitate s-0 aducem la noi in tara asa incat toata lumea, ca-i sarac, ca-i bogat, indiferent de etnie sau religie, sa aiba acces nelimitat la tot ceea ce poate sa ofere medicina la ora actuala.

MedLive.ro: Spuneati ca ministerul a inceput sa rezoneze, credeti ca autoritatile si-au dat seama ca acei bani pe care ii trimit in afara pentru tratamentul catorva pacienti ar putea face minuni pentru multi aici?

Dr. Margit Serban: Nu-mi dau seama. Dansii trebuie intrebati. Eu sper ca sunt lucruri intelese. De exemplu, in domeniul transplantului medular, noi, cei din Timisoara, am obtinut aceasta favoare ca urmare a relatiilor noastre si a increderii pe care o inspiram celor din afara granitelor, sa putem sa cautam donor de celule stem de la donatori neinruditi, lucru care nu se poate face la nivel de Romania. Este un lucru pe care l-am adus la cunostinta Ministerului Sanatatii si a Agentiei Nationale pentru ca este ceva nemaipomenit: cu 15-20.000 de euro putem rezolva acest lucru si inseamna ca bolnavii respectivi nu trebuie trimisi in strainatate unde s-ar plati 150-200.000 de euro pentru un transplant cu donor neinrudit. Asta ar insemna in cele din urma si sprijinirea si promovarea medicinii si ar contribui la dezvoltarea acesteia in tara noastra.

MedLive.ro: Cat de greu este sa lucrati cu micutii bolnavi de cancer stiind ca nu toti pot fi salvati si mai ales cat de greu este sa stiti ca s-ar putea face mai mult pentru ei daca ar fi fonduri pe masura nevoilor?

Dr. Margit Serban: Am toata convingerea ca este greu pentru toti medicii. Este o povara absolut coplesitoare sa te uiti in ochii unei mame, sa spui diagnosticul, si sa fii si sincer. Pentru ca indiferent ce cifra i-ai spune, n-ai cum sa o asiguri ca va face parte copilul din randul invingatorilor sau al celor care, practic, sunt sortiti pieirii. Toata activitatea in acest domeniu este o activitate cumplit de grea, este o incarcatura psiho-emotionala cu totul si cu totul particulara astfel incat si noi am avea parte de multe ori, asa cum se intampla in strainatate, de asistenta psihologica, pentru ca nu poti, oricat te-ai da de puternic, oricat ti-ai dori sa te detasezi, nu este usor sa vezi atata suferinta, sa vezi atata durere si atata jale. Asta este adevarul, daca ai o sectie de 50 de paturi in care aproape toti sunt cu patologie maligna iar in conditiile noastre numarul celor care decedeaza este mai mare decat in strainatate. Oricum, si cei care supravietuiesc trec prin situatii care sunt cumplit de grele, vecine de multe ori cu moartea. Este nemaipomenit de greu.

Autor: A.C.

Citeste pe SmartWoman.ro : VIDEO Boala nu sta sa astepte ca autoritatile sa-si faca treaba. Cand afli diagnosticul pus copilului tau simti ca-ti pica cerul in capEchipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.