Publicat la: 
3/06/2011

prof. dr. Leon Zagrean / Foto: MedLive.ro

Fascinatia pentru creier capata tot mai mult sens in lumina  ultimelor descoperiri. Personificat, creierul ar putea fi numit deopotriva "altruist" si "egoist". Pe de o parte el ia deciziile cele mai importante pentru sanatatea noastra si are grija ca intreg organismul sa fie viu. Pe de alta parte creierul este in asa fel construit, incat sa dirijeze pana in ultimul moment fluxul de sange spre el, fiind ultima frontiera de lupta cu moartea. Prof. dr. Leon Zagrean, Presedintele Societatii Romane de Neurostiinte, explica in interviul de fata de ce nu exista doua creiere umane identice si care este rolul divinitatii in tot acest angrenaj.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Cristina Bobe: Sustineti ca nu exista doua creiere umane identice, fiecare dintre acestea fiind un “unicat”.

Prof. dr. Leon Zagrean: Nu exista doua fiinte umane identice, nici macar gemenii intre ei nu sunt la fel. Creierul nu are o replica aidoma. Creierele nu se pot suprapune pentru un alt cariotip, alta harta genetica sau alt genom dupa cum se spune acum. De asemenea creierul are probabil cea mai mare posibilitate de diversificare pentru ca, in momentul in care ne nastem, noi avem intiparite niste reflexe, fiind vorba despre asa-zisele reflexe inascute. Creierul invata cum arata un lucru si apoi invata cuvantul corespunzator acelui obiect. Prin urmare el se diferentiaza tocmai prin cantitatea de informatii care este receptionata si asimilata.

C.B.: Puteti oferi un exemplu?

Prof. dr. Leon Zagrean: Sigur, noi invatam facand tot timpul o paralela intre stimulii din mediul extern si ceea ce reprezinta contextul. Daca unui copil i s-ar spune ca o nuanta de culoare, sa zicem rosie ar fi de fapt verde si n-ar primi aceasta informatie decat dintr-o singura sursa, el ar defini culoarea rosie drept verde si invers. Sau sunt situatii in care pot rosti cuvantul “da”, insa prin tonul si fizionomia care insotesc acest raspuns intelegeti ca de fapt raspunsul este “nu”. Fiecare creier invata ca realitatea este intr-o continua miscare. Din acest motiv se spune ca nu putem intra intr-un rau de doua ori. Chiar daca intram in apa din acelasi loc, ea va fi totusi alta. Realitatea este ca si curgerea unui rau. De fiecare data, creierul poate invata chiar acelasi cuvant dar cu un alt sens, pozitionat intr-un alt context. Iata diferenta!

C.B.: De ce este creierul cel mai egoist dintre organele corpului uman? Corpul este cel care lucreaza pentru a asigura functionalitatea creierului sau creierul este acela care “se zbate” pentru a face ca tot restul corpului sa aiba viata?

Prof. dr. Leon Zagrean: Pentru ca el controleaza functia tuturor componentelor organismului (ficatul are o functie, inima are o functie etc.) in raport cu interesul organismului si o face dupa un stimul primordial, care este viata. Organismul, creierul sunt setate in asa fel incat sa poata proteja viata. Un creier sanatos are grija ca tot organismul sa traiasca, sa fie viu. Spre exemplu, daca in timp ce constatati ca ati pierdut un obiect, vine un caine furios catre dumneavoastra, nu mai stati sa va ganditi la obiectul respectiv. O luati la goana sau incercati sa va aparati. Creierul ia decizia cea mai importanta pentru noi.

C.B.: Pana in acest moment creierul pare sa fie chiar altruist.

Prof. dr. Leon Zagrean: Da, dar pentru a-si indeplini functia, orice organ are nevoie de doua conditii principale: sa primeasca resurse energetice care vin din mediul extern(alimentatia) si sa aiba un proces metabolic corespunzator pentru a produce reactiile metabolice respective. Noi am facut niste experimente legate de activitatea creierului in conditiile in care se modifica aportul de sange sau irigatia. Am constat ca desi raspunde foarte repede la lipsa de sange sau de oxigen, ultimul organ care este mentinut in irigatie, in detrimentul tuturor celorlalte, este creierul. El este ultimul organ pentru care se asigura fluxul de sange. De aceea se spune despre creier ca este ultima frontiera de lupta cu moartea, din perspectiva celor doi factori principali. Creierul este in asa fel construit incat sa dirijeze pana in ultimul moment fluxul de sange spre el, din acest motiv am spus ca este atat de egoist.

C.B.: Inteleg ca pentru studierea creierului colaboreaza stiinte precum fizica, biochimia, logica, psihologia, cibernetica, informatica, matematica, dar chiar si filosofia. Care este rolul filosofiei in demersurile de cercetare a creierului?

Prof. Dr. Leon Zagrean: In ceea ce priveste termenul de neurostiinte, acesta ar cuprinde toate stiintele care sunt implicate in domeniul cunoasterii creierului. Creierul, la randul lui, poate fi abordat pe doua niveluri: nivelul strict material, unde intra biochimia, structura morfologica, conexiunile dintre diferitele lui parti, iar cel de-al doilea nivel este acela al functiei creierului. Pe langa faptul ca acest sistem coordoneaza organismul si il integreaza in mediul in care traieste are si o functie conceptuala, de elaborare a conceptelor. A elabora un concept este o creatie, iar aici intervine si filosofia.

C.B.: Constiinta ar putea fi o preocupare comuna atat pentru filosofie, cat si pentru domeniul neurostiintelor. Exista pana la urma un raspuns legat de existenta constiintei? Este ea o dimensiune a creierului uman sau se afla cumva in afara noastra?

Prof. Dr. Leon Zagrean: In momentul de fata cred ca nimeni nu poate raspunde la aceasta intrebare. Nu exista un raspuns care sa fie acceptat de toata lumea, adica deopotriva de oamenii de stiinta, de filosofii si de reprezentantii diferitelor religii. Dealtfel noi inca nu avem o definitie a doua elemente foarte importante pe Terra: viata si constiinta. Sigur ca ele sunt interdependente, dar eu inca nu cunosc o definitie nici pentru viata, nici pentru constiinta, mai ales in sensul constiintei de sine. Eu as spune ca acest fenomen numit constiinta este dependent de doi factori: de factorul genetic si de cunoastere/educatie, deoarece pana si visele noastre sunt influentate de cunoastere. Nu ma refer aici la educatia insititutionalizata. Creierul este sistemul cu ajutorul caruia noi ne integram in mediul in care traim, dar uneori depasim timpul existentei noastre prin cunostintele pe care le dobandim.

C.B.: Cum ati defini dumneavoastra constiinta?

Prof. Dr. Leon Zagrean: Am mai spus acest lucru despre creier, faptul ca el este carausul constiintei. La randul ei constiinta este dependenta in mod cert de nivelul de cultura, iar societatea ar trebui sa fie atenta la acest aspect. Constiinta are nevoie de creier, din punct de vedere stiintific nu pot accepta alta varianta. Din punctul de vedere al teoriilor aflate la granita dintre stiinta si spiritualitate nu este exclusa o componenta universala a constiintei, dar care in mod cert nu se poate actualiza decat prin creier.

C.B.: Ati mentionat despre cultura si cunoastere ca sunt extrem de importante si ca societatea ar trebui sa tina seama de ele. Puteti justifica aceasta afirmatie?

Prof. dr. Leon Zagrean: Cultura este factorul care da consistenta societatii, pentru ca societatea este ca un fel de retea de noduri in care fiecare nod reprezinta un om. Daca nu i se acorda omului statutul de nod in retea, reteaua risca sa se distruga. Acest lucru este periculos in momentul de fata: nerespectarea individului chiar de catre individul de alaturi si apoi de catre institutii. Asta inseamna iubirea. Iubirea este chiar o necesitate cosmica. Studentilor mei le-am aratat doua celule nervoase luate de la un organism tanar si am observat cu totii cum incercau si isi indreptau prelungirile una spre cealalta. Deci comunicarea este o lege universala, este o lege dumnezeiasca. Daca nu o respectam, daca nu se tine cont de fiecare nod din retea inseamna ca ne autocondamnam.

C.B.: Din ceea ce spuneti inteleg ca mai exista un loc si pentru Dumnezeu in neurostiinte.

Prof. Dr. Leon Zagrean: Acesta este un subiect care imi place foarte mult. Este aproape paradoxal. S-a creat aceasta dihotomie intre stiinta si religie, dar cred ca aceste elemente sunt ca doua trunchiuri care se impletesc. Cred ca exista loc in mintea omului si in constiinta societatii atat pentru religie, cat si pentru si stiinta. Am fost intrebat si de catre studentii mei daca mai exista loc pentru Dumnezeu in stiinta despre creier. Eu le-am raspuns dupa cum am crezut, deoarece aceasta este o chestiune de supozitie. Prin urmare cred ca cele doua componente pot fi combinate sub notiunea de Dumnezeu ca fiind un summum de legi universale, care nu au exceptie. In acest sens as putea sa accept notiunea de Dumnezeu. Cred ca omenirea isi va putea urma cursul normal numai daca va cunoaste aceste legi si le va respecta, pentru ca aceste legi actioneaza tot timpul si in orice loc, asupra tuturor. Ca orice lege, daca nu este respectata se plateste. De altfel exista carti scrise de oameni de stiinta de prima mana (“Cum ne schimba Dumnezeu creierul”) si care au constatat ca un anumit tip de meditatie modifica structura creierului.

Prof. dr. Leon Zagrean este seful Catedrei de Fiziologie din cadrul UMF "Carol Davila" si Presedintele Societatii Romane de Neurostiinte.

Autor: Cristina Bobe

Specialitate: 
Comentarii

Foarte interesant. E datatoare de bucurie atitudinea onesta a D-lui Prof. Zagrean in ce priveste recunoasterea Lui Dumnezeu ca fiind atotputernic, omniscient si aflat deasupra stiintei. De ateii de stiinta care regurgiteaza placi politic-corecte, ne-am saturat demult.
Legile universale la care se refera dansul, sunt continute in Noul Testament si se pot rezuma in cuvintele fericitului Augustin: "Iubeste-L pe Dumnezeu si fa ce vrei".

Unde oi fi citit tu ceva de atotputernicie, omnisciență și deasupra științei, nu știu, că domnul Zagrean s-a referit la Dumnezeu ca un concept.

Să ceri teiștilor să gândească e ca și cum i-ai cere unui porc să zboare.

Da, atitudinea e onesta, mai ales cand aminteste ca e vorba de speculatii subiective si nu de fapte :)

Plina romania de intelectuali de doi bani proveniti din tarani adusi de comunisti la universitate, care mustesc de lene intelectuala. Deci, domnul profesor a admis ca aberatiile fara sustinere ale unor profeti de acum 25-30 de secole sunt adevarate si foarte valabile, chiar se impletesc cu stiinta domnule, de ce nu chiar si cu Alba ca Zapada. Care este diferenta intre un oracol din vremea romanilor si profetul Isaia?

Excelent interviu cu domnul Leon Zagrean. Dinsul reliefeaza simplu diferenta dintre constiinta individuala, cu siguranta dependenta de creier, si constiinta colectiva, dependenta de istoria civilizatiei pe TERRA. Fara indoiala, constiintele individuale sint totodata si produse culturale ale istoriei civilizatiei pe aceasta planeta, deci constiintele individuale sint cauze si efecte in constiinta colectiva, ce pare in mod paradoxal, mult mai putin, dar si mult mai mult decit constiinta individuala.

Pe de alta parte, nu putem ignora obsesia inefabila fata de coincidente, fata de numere, fata de frumusete, fata de rigurozitatea stiintifica, fata de simplitate, etc. Aceste obsesii isi gasesc uimitoare corespondente in simetriile Modelului Standard al fizicii subatomice. De exemplu sint uimitoare noile experientele reusite (la zeci de kilometri distanta) pentru relevarea fenomenului de "Quantum entanglement " (conexiuni) intre particule subatomice. Este imposibil sa nu iei in considerare existenta unei constiinte universale, termen utilizat de domnul Leon Zagrean.

D-le Zagrean .. JOS PALARIA

Sincer n-am mai citit de mult un interviu atit de interesant si plin de substanta.
Imi pare rau ca nu mai am virsta sa incep medicina ,dar as fi vrut sa-mi fiti profesor.
Sinteti o valoare a lumi romanesti contemporane.Va doresc sanatate maxima .

lasa ca l-am avut noi si nu ne-a impresionat asa de tare... afara e vopsit gardul si-nauntru leopardu'

Va multumim d-le profesor!Atita timp cit pe pamint exista oameni de stiinta ca dv,care nu-l exclud pe DUMNEZEU din cercetare ,avem speranta ca stiinta va ajunge intr-o zi sa descopere tainele acestei fiinte complexe numita OM,care este dupa chipul si asemanarea lui DUMNEZEU!Si una din trasaturile primordiale este IUBIREA!Mii de multumiri!Asteptam de mult timp aceasta confirmare!

Domnu' profesor - asta e interviu pentru neavizati, iar comentariile anterioare par la comanda. Valoarea stiintifica a celor de mai sus se apropie de 0 absolut, iar Dumnezeu exista si fara elucubratiile dumneavoastra si fara laboratorul de neurostiinte din UMF, plin de studentii care va scriu articolele. Putina decenta ...

Daca se poate sa ma informati si pe mine despre urmatoarele :
1.Cum a functionat creierul lui Lazar inaintea si dupa momentul invierii de catre Isus
2.Cum a circulat fluxul de energie in corp in momentele dinainte si dupa inviere.
3.Mai exact :cum a ajutat Isus la invierea lui Lazar in privinta functionarii creierului

Daca ma puteti lamuri ( stiintific exact si frumos ) cu privire la aceste aspecte apoi cred ca o sa inteleg si fenomenele de zombiere din Haiti si alte asemenea lucrari ...Doamne fereste si apara de materialismul feroce si orb...

"Cultura este factorul care da consistenta societatii, pentru ca societatea este ca un fel de retea de noduri in care fiecare nod reprezinta un om. Daca nu i se acorda omului statutul de nod in retea, reteaua risca sa se distruga."....Ce statut au calugarii sihastiri>? Ce fel de nod este asta? Se rupe reteaua prostitutiei , daca nu ma insel din cauza lipsei de noduri ? Cultura da "consistenta " societatii? In vremuri de razboaie ce fel de consistenta este asta?

"despre creier, faptul ca el este carausul constiintei. La randul ei constiinta este dependenta in mod cert de nivelul de cultura"..da? si unii copii mici care au spus ca au recunoscut locurile pe unde au fost in trecut si chiar au dat detalii. Despre ce caraus este vorba?

Suntem confuzi si dezgustati de atatea descoperiri stiintifice "palpabile" facute de "oamenii de stiinta" ( care stiinta? ) . Mai toate asa numitele descopiri stiintifice sunt utilizate in finaal pentru exterminarea oamenilor ( chiar daca in mod subtil) sub pretextul ca ii ajuta in toate felurile

"Cum ne schimba Dumnezeu creierul" e de fapt o carte de o calitate indoielnica,din punct de vedere al concluziilor pe care le ridica, desi unele observatii empirice sunt valide.

Ce omite autorul cartii sa aminteasca e ca exista foarte multe activitati care "schimba" creierul. Exista studii care amintesc de modificari, la nivelul creierului, in cazul sportivilor de performanta, al oamenilor de stiinta, al calugarilor tibetani sau al militarilor de cariera.

Activitatile indelungi si specializate, cu un anumit grad de repetitism (automatisme) duc inevitabil la o anumita specializare (si implicit modificare) a unor zone din creier (retele neuronale)

Cred ca va trebui sa reconsideram ceea ce stim despre creier- in urma descoperirii epocale ca bisinisencefalienii (cei cu 2 emisfere stangi) pot gandi rational chiar 50% din timp, fata de 1-10% pentru ceilalti.
Detalii pe blogul meu Ego Out- label; BISINIS(ENCEPHALIANS.

Nu sunt convins ca Dl Profesor e la curent.
Peter

Iata un om,de stiinta care vrand nevrand ii da partea lui Dumnezeu.Unii ajung pe calea aceasta la credintza,altii prin altele.Si totusi tin sa precizez ca nu creierul este ultima frontiera in lupta cu moartea, ci inima.Si aici ma refer la nenumarate cazuri de asa zisa "moarte cerebrala" (termen inventat ptr. ca nici astazi nu exista o explicatie ptr aceasta),din care oamenii s-au intors dupa la viata dupa zile,luni si exista cazuri de ani de zile.In toate aceste cazuri,inima a fost cea care a batut in continuare.De altfel inima este si cea care moare ultima in cazul unui deces in toata regula.Inima inca mai pompeaza sange dupa deces cateva minute bune.Din pacate asa zisa "moarte cerebrala" nu este decat un termen subtil inventat tocmai bun ptr. a putea prevala organe din persoane inca vii.Nimeni nu spune ca acele organe sunt inca vii prin simplul fapt ca persoana care se afla in "moarte cerebrala" inca traieste.Altfel,nu ar fi posibila recoltarea de organe,ele incepandu-si deteriorarea la nici 5 minute de la deces,asa ca nimeni nu vrea organe defecte.Asta este din pacate marea pacaleala cu aceasta "moarte cerebrala" atat de utila ptr industria "transplanturilor de organe".Declari morti niste persoane care inca traiesc si apoi ii ciopartesti de vii.Ar mai fii multe de spus,dar ma opresc aici,felicitari ptr. articol.

Domnu Gicu' sa avem iertare dar ce spuneti acolo sunt fabulatii.

De bolnavii carora li se face transplant de inima ce parere aveti? Sau de cei carora li se implanteaza un device mic, in locul inimii, care sa pompeze sange pana cand o inima va fi disponibila pentru transplant ? Sau de cei carora le explodeaza inima (consecinta a unei boli) si totusi mor abia cand creierul ramane fara oxigen ?

Toate astea va contrazic flagrant teoria cum ca inima moare ultima. Data viitoare mai documentati-va inainte de a comenta in totala nestiinta de cauza.

infinit mai valoroasa decat constiinta la care faceti referire
este constienta.
paradoxal, mintea saboteaza in marea majoritate a cazurilor
starea de constienta si o face prin mecanisme dobandite in sistemul educational cel mult slavit si anumite valori dobandite insa care nu au nimic in comun cu VALOAREA...
suna comic, nu ?
eu as lasa creierul intr-un plan secundar si as pune sufletul pe primul loc...

Sa ma iertati, dar comentariile dl. doctor mi se pare slabute fata de alte texte pe aceeasi tema. De pilda exista destule definitii si pentru Viata si pentru Constiinta.

Pe de alta parte, mi s-a parut caraghios ca unii comentatori s-au bucurat ca doctorul l-a recunoscut pe Dumnezeu. Numai ca n-au citit textul cu atentie:
- a spus ca AR PUTEA SA ACCEPTE UN DUMNEZEU CA SUMMUM DE LEGI UNIVERSALE - deci nu cel descris de Biblie (deci dl. doctor este cel mult AGNOSTIC);
- a afirmat ca nu poate exista CONSTIINTA fara CREIER, aici s-a departat definitiv de Biblie. Retineti, dragilor, afirma ca daca A MURIT CREIERUL A DISPARUT SI CONSTIINTA ! Firesc, nu-i asa ?

Nu puteti sa-l intelege-ti pe Prof.Zagrean pentru ca nu aveti un nivel inalt de evolutie spirituala.Obisnuim uneori sa-i facem pe unii prosti,............care dealtfel nu sunt prosti ci doar "tineri in evolutia spirituala."

D-l Profesor Zagrean este o somitate in domeniu, si o spun in cunostiinta de cauza. Am un respect deosebit pentru felul in care priveste viata in general si neurostiintele in particular. Sunt multi fosti studenti ai D-lui Profesor, actuali cercetatori de valoare in domeniul neurostiintelor, care lucreaza atat in tara, dar mai ales in strainatate. Un singur comentariu pot face, intr-o lume romaneasca lipsita de valori intelectuale, plina de falsuri, de plagiate, este de admirat si respectat un om de stiinta adevarat ca D-l Prof Zagrean. Recomand calduros celor care nu il cunosc sa nu mai emit pareri indoielnice.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Rezultatele mai multor studii studii mici sau pe termen scurt indica faptul ca valeriana - o planta erbacee perena - poate reduce timpul necesar pentru a adormi si te ajuta sa dormi mai bine. Cu toate acestea, nu toate studiile au aratat ca valeriana este eficienta si pot exista unele pericole, conform Mayo Clinic. Inainte de a decide sa...
In spitalele din Bucuresti, cel putin 50% din nasteri sunt prin cezariana, iar in Occident sunt spitale in care procentul maxim este de 5%, spune moasa Irina Popescu intr-un interviu pentru radio Itsy Bitsy. Diferenta este asa de mare in favoarea operatiei de cezariana, in Romania, din cauza spaimei, a panicii fata de nasterea normala. In...
Pe masura ce populatia lumii creste, ratele de fertilitate la nivel global au o crestere mai lenta decat era de asteptat si un studiu recent de la Universitatea din Missouri arata ca schimbarile economice au cel mai mare impact asupra reducerii marimii familiei (incetinirea cresterii populatiei), in comparatie cu alti factori. Intelegerea...
Multi dintre noi au parte foarte rar de un somn grozav. Ne tot miscam de pe o parte pe cealalta sau ne trezim in mod repetat, iar aceste lucruri au devenit, din pacate, parte din rutina noastra de somn. Pentru altii, in schimb, somnul vine usor si natural. Si mai sunt si cei care cred ca au parte de un somn decent noapte de noapte, dar in...
Localitatea Rosendahl din Germania doreste sa dea bani din bugetul local pentru a aduce in zona Holt Wick, care are aproximativ 3500 de locuitori, un medic de familie din Romania. Pentru a-l putea aduce in Germania pe doctorul roman, care s-a aratat interesat de propunere, comunitatea din Rosendahl trebuie sa plateasca agentiei de recrutare un...