La câte săptămâni se poate vedea sexul copilului

Sarcină
21 Octombrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Femeie insarcinata tinand rezultatele ecografiei

Cum este stabilit sexul copilului

Sexul unui copil este determinat de combinația de cromozomi sexuali moștenită de la părinți. Oamenii au 23 de perechi de cromozomi, inclusiv o pereche de cromozomi sexuali (gonozomi) care joacă un rol definitiv în determinarea sexului unui copil.

Mama contribuie întotdeauna cu un cromozom X la descendenții săi deoarece are doi cromozomi X (XX). Tatăl poate contribui fie cu un cromozom X, fie cu un cromozom Y, deoarece are un cromozom X și un cromozom Y (XY).

Atunci când copilul moștenește un cromozom X atât de la mamă, cât și de la tată, combinația este XX, rezultând un copil de sex feminin. Atunci când copilul moștenește un cromozom X de la mamă și un cromozom Y de la tată, combinația este XY, rezultând un copil de sex masculin.

Află sexul copilului la ecograf

Ecografia este o metodă comună și fiabilă utilizată pentru a afla sexul unui copil în timpul sarcinii. Sexul bebelușului poate fi, de obicei, aflat prin ecografie între 18 și 22 de săptămâni de sarcină, în timpul scanării anatomice de la mijlocul sarcinii. Unele tehnici avansate de ecografie ar putea permite aflarea sexului copilului mai devreme, în jurul săptămânii 14 sau chiar 16, dar precizia se îmbunătățește odată cu vârsta gestațională.

Organele genitale ale fătului încep să se diferențieze la 12 săptămâni, dar sunt încă foarte mici și dificil de vizualizat clar, astfel că este puţin probabil ca sexul copilului să se poată vedea la ecograf.

Atunci când mama efectuează o ecografie, ea poate fi rugată să aibă vezica plină, ceea ce poate ajuta la obținerea unor imagini mai clare. Medicul aplică un gel pe abdomenul mamei și utilizează un transductor pentru a trimite unde sonore în uter, care se reflectă şi creează imagini ale bebelușului pe un monitor, iar astfel se poate determina la ecograf dacă este băiat sau fată.

Poziția bebelușului poate afecta foarte mult vizibilitatea zonei genitale. Dacă este într-o poziție care ascunde organele genitale, poate fi dificil ca sexul bebelușului să se vadă la ecograf.

Nivelurile adecvate de lichid amniotic ajută la obținerea unor imagini mai clare. De asemenea, tipul de corp al mamei și grosimea peretelui abdominal pot avea, şi ele, un impact asupra clarității imaginii. Atunci când este efectuată în condiții optime, precizia determinării sexului copilului prin ecografie este destul de ridicată, depășind adesea 95%.

Pentru vizualizarea detaliilor fătului, puteţi efectua o ecografie 3D (între săptămânile 24 și 32 de sarcină), când imagistica este optimă.

Cum poţi afla sexul bebeluşului după amniocenteză

Amniocenteza este o procedură de diagnostic prenatal care poate oferi informații definitive despre sexul copilului, printre alte detalii genetice. Procedura presupune extragerea unei cantități mici de lichid amniotic din sacul care înconjoară fătul. Acest lichid conține celule fetale și diverse substanțe chimice produse de copil.

Amniocenteza se efectuează, de regulă, între 15 și 20 de săptămâni de sarcină. Un ac subțire este introdus prin abdomenul și uterul mamei în sacul amniotic, sub ghidaj ecografic, pentru a evita rănirea copilului, şi se prelevează o mică mostră. Lichidul amniotic conține celule fetale care sunt eliminate de copil, iar acestea sunt examinate în funcție de conținutul lor cromozomial.

În plus față de analiza cromozomială, testele ADN pot oferi o confirmare suplimentară a sexului copilului prin identificarea unor markeri genetici specifici pe cromozomii sexuali.

Amniocenteza este extrem de precisă în determinarea sexului bebelușului deoarece examinează direct cromozomii acestuia. Spre deosebire de ultrasunete, care se bazează pe interpretarea vizuală, amniocenteza furnizează dovezi genetice, ceea ce o face aproape 100% fiabilă pentru determinarea sexului.

Procedura prezintă un risc scăzut de complicații, inclusiv avort spontan, infecții sau leziuni ale copilului, astfel încât este recomandată, de obicei, din motive medicale specifice, mai degrabă decât exclusiv pentru determinarea sexului.

Femeie insarcinata tinand in mana o ecografie de sarcina

Teste de sânge pentru a determina sexul copilului

Analizele de sânge pot determina, de asemenea, sexul copilului prin analizarea ADN-ului fetal găsit în sângele mamei. Această metodă este neinvazivă și poate fi efectuată mai devreme în sarcină în comparație cu alte tehnici precum ecografia sau amniocenteza.

Testarea prenatală neinvazivă este un test de sânge care analizează fragmente mici de ADN fetal care circulă în sângele mamei. Acest test este utilizat în principal pentru depistarea anomaliilor cromozomiale, dar poate determina și sexul copilului şi poate fi efectuat încă din a 10-a săptămână de sarcină.

Se prelevează o probă de sânge venos care este trimisă la un laborator unde este prelucrată pentru a extrage ADN-ul fetal fără celule. Fragmentele de ADN sunt apoi analizate pentru prezența cromozomilor sexuali.

Testarea prenatală neinvazivă are o precizie de peste 99% în determinarea sexului copilului şi poate determina sexul bebelușului mai devreme decât ecografia, adesea încă din primele 10 săptămâni de sarcină.

Află sexul copilui prin testare genetică înaintea realizării FIV

Testarea genetică înainte de fertilizarea in vitro (FIV) poate determina sexul embrionilor, un proces cunoscut sub numele de testare genetică preimplantare. Această metodă asigură implantarea numai a embrionilor de sex dorit.

Testarea genetică preimplantare este o tehnică utilizată pentru a depista condițiile genetice și anomaliile cromozomiale ale embrionilor înainte de implantare în timpul unui ciclu FIV. Poate determina, de asemenea, sexul embrionilor.

Femeia este supusă unor tratamente hormonale pentru a stimula ovarele să producă mai multe ovule. Acestea sunt recoltate din ovare printr-o procedură chirurgicală minoră şi fertilizate cu spermă în laborator, pentru a crea embrioni.

Embrionii sunt cultivați în laborator timp de aproximativ 5-6 zile până când ajung în stadiul de blastocist. Câteva celule sunt prelevate şi analizate pentru a depista anomalii cromozomiale și afecțiuni genetice. De asemenea, cromozomii sexuali (X și Y) sunt examinați pentru a determina sexul fiecărui embrion.

Rezultatele testelor genetice identifică embrionii care sunt de sex masculin (XY) și cei care sunt de sex feminin (XX). Pe baza analizei genetice, embrionii de sex dorit și fără anomalii genetice sunt selectați şi implantați în uterul femeii pentru a obține sarcina.

Testarea genetică preimplantare oferă rezultate extrem de precise pentru determinarea sexului embrionilor, cu o fiabilitate de aproape 100%. Sexul embrionilor este cunoscut înainte de implantare, ceea ce permite luarea unor decizii în cunoștință de cauză cu privire la embrionii care urmează să fie transferați.

Sfaturi pentru a avea fată/băiat

Deși există multe mituri și povești despre cum să influențăm sexul unui copil, dovezile științifice care susțin metodele specifice sunt limitate. Cu toate acestea, unele abordări au fost studiate cu diferite grade de succes.

Metoda Shettles sugerează că sincronizarea actului sexual în raport cu ovulația poate influența sexul copilului. Aceasta se bazează pe ideea că spermatozoizii Y (masculi) sunt mai rapizi, dar mai puțin rezistenți, în timp ce spermatozoizii X (feminini) sunt mai lenți, dar mai rezistenți.

Potrivit acestei metode, ca să concepeţi un băiat este indicat să aveți relații sexuale cât mai aproape posibil de ovulație deoarece spermatozoizii Y, mai rapizi, pot ajunge primii la ovul dacă actul sexual are loc când ovulul este deja prezent.

Pentru o fetiță, întrețineți relații sexuale cu 2-4 zile înainte de ovulație. Spermatozoizii X mai rezistenți au mai multe șanse să supraviețuiască și să fie prezenți în momentul ovulației, depășindu-i pe spermatozoizii Y.

Metoda Shettles are o susținere științifică mixtă, unele studii arătând o ușoară favorizare a sexului dorit, în timp ce altele nu susțin eficacitatea sa în mod concludent.

Tehnicile de sortare a spermei, cum ar fi metoda Ericsson, vizează separarea spermei X de sperma Y pentru a crește probabilitatea conceperii unui copil de sexul dorit. Această metodă implică prelucrarea probelor de spermă pentru a îmbogăți tipul dorit înainte de inseminarea intrauterină sau FIV. Rezultatele sunt variabile iar ratele de succes nu sunt garantate.

Bibliografie

  1. Marcin, Ashley . “When Can You Find out the Sex of Your Baby?” Healthline, 23 Jan. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/when-can-you-find-out-sex-of-baby
  2. “What to Know about Ultrasound to Learn Baby’s Sex.” WebMD, 17 July 2023, www.webmd.com/baby/what-to-know-ultrasound-babys-sex
  3. Villines, Zawn . “When Can You Find out the Sex of a Baby? Methods and Testing.” Www.medicalnewstoday.com, 26 Nov. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/when-can-you-find-out-the-sex-of-a-baby#summary
  4. Watson, Stephanie. “Predicting Your Baby’s Sex.” WebMD, 2 Apr. 2024, www.webmd.com/baby/features/predicting-your-babys-sex
  5. Colleen, de Bellefonds. “Fetal Development: Your Baby’s Sex.” What to Expect, WhattoExpect, 17 Feb. 2017, www.whattoexpect.com/pregnancy/fetal-development/fetal-sex-organs-reproductive-system/
  6. Bradley, Sarah . “Blood Test for Gender: Accuracy and How Early You Can Find Out.” Healthline, 21 Dec. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/blood-test-for-gender

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării