Obstretică

15 Februarie 2019

O noua perspectiva asupra cauzelor nasterilor premature

nastere prematura

Oamenii de stiinta de la Universitatea Medical Branch, Texas, au analizat un factor - cheie al travaliului si al nasterii, fiind astfel cu un pas mai aproape de prevenirea nasterilor premature.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 15 milioane de copii se nasc prematur in fiecare an. Complicatiile unei nasteri premature reprezinta principala cauza a decesului in randul copiilor sub cinci ani, adica aproximativ un milion de decese anual la nivel global.

In Statele Unite ale Americii, un copil din zece a fost nascut prematur in anul 2017.

Cand o femeie ajunge la sfarsitul sarcinii, procesul normal de nastere incepe atunci cand fatul elibereaza anumite substante chimice ce semnalizeaza ca organele sale au ajuns la maturitate. Aceasta eliberare chimica modifica nivelurile hormonale ale mamei, ceea ce sporeste inflamatia in uter, iar astfel incep travaliul si nasterea.

”Exista o alta componenta a ceasului biologic ce contribuie la momentul nasterii si anume un tip de comunicare intre celulele materne si celulele fetale, numita semnalizare paracrina. Se stiau foarte putine lucruri despre acest tip de semnalizare, astfel ca am investigat rolul semnalelor paracrime in timpul travaliului si nasterii”, explica Ramkumar Menon, autorul studiului.

Cum a decurs studiul?

Cercetatorii au colectat probe de plasma de sange de la soareci, mai exact de la femelele gravide, si au izolat exosomii. Exozomii, colectati fie la inceputul sarcinii, fie la final, au fost injectati intr-un grup separat de femele insarcinate in timpul echivalentului uman al inceputul celui de-al treilea trimestru.

Care au fost rezultatele studiului?

”Am demonstrat ca injectarea unei concentratii ridicate de exosomi, colectati la finalul sarcinii, a provocat modificari privind travaliul fara sa fie folositi alti declansatori hormonali chimici, folositi in mod normal in acest proces. In schimb, injectarea exosomilor colectati la inceputul sarcinii nu a avut nici un efect. Acest lucru demonstreaza ca exosomii joaca un rol foarte important in travaliu si in nastere, lucru care nu a fost niciodata observat inainte”, spune Menon.

Studiul a fost publicat in ”Scientific Reports”.

Sursa: www.eurekalert.org©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.