MEDICINA GENERALA

13 Martie 2019

La un pas de aparitia lentilelor de contact cu hidrogel pentru tratarea bolilor oculare grave

tratament boli de ochi

Cercetatorii de la Universitatea New Hampshire au creat un hidrogel care, in viitor, ar putea fi transformat in lentile de contact pentru tratarea eficienta a topirii corneei, o afectiune care este o cauza semnificativa a orbirii la nivel mondial.

Bolile oculare incurabile pot fi provocate de o serie de cauze diferite, cum ar fi bolile autoimune (artrita reumatoida, lupus, sindromul Stevens-Johnson), arsurile chimice si chiar unele proceduri chirurgicale. Corneea pacientului se topeste din cauza producerii necontrolate a anumitor enzime dependente de zinc, numite ”metaloproteinaze metrice” (MMP), de catre celulele imune ale pacientului din cornee. Pentru a preveni acest lucru, cercetatorii au dezvoltat un hidrogel nou, care dezactiveaza acele enzime prin indepartarea ionilor de zinc.

”Majoritatea inhibitorilor MMP, utilizati pentru tratarea acestei afectiuni, actioneaza prin atasarea de ionii de zinc. Cu toate acestea, dupa ce au fost injectati in organism, inhibitorii MMP se deplaseaza prin fluxul sanguin, prin intregul corp, si pot provoca efecte secundare severe pentru ca se lipesc si de alti ioni de zinc din alte tesuturi si ii dezactiveaza. Hidrogelul nostru functioneaza complet diferit deoarece este localizat doar in ochi si elimina numai ionii de zinc din cornee. Cu ajutorul lentilelor de contact ar fi mult mai simplu deoarece, daca exista probleme, pacientul poate, pur si simplu, sa le dea jos”, explica Kyung Jae Jeong, profesor de inginerie chimica.

Cum a decurs studiul?

In studiul lor, publicat in revista ”ACS Biomaterials Science & Engineering”, cercetatorii au conturat modul in care hidrogelul dezactiveaza MMP-1, MMP-2 si MMP-9 (factorii majori in topirea corneei). Cercetarea a fost efectuata in vitro si ex vitro (pe tesutul de cornee extras) si sugereaza ca noul hidrogel ar putea fi o optiune terapeutica eficienta in tratarea topirii corneei.

Scopul final este de a transforma hidrogelul in lentile de contact, care sa permita un tratament administrat strict la nivelul ochiului pentru evitarea efectelor secundare in restul corpului.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Oftalmologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.