MEDICINA GENERALA

01 Aprilie 2019

Urinarea frecventa pe timpul noptii, asociata cu hipertensiunea arteriala

Oamenii de stiinta de la Spitalul Tohoku Rosai, din Japonia, au descoperit, printr-un nou studiu, ca oamenii care urineaza de foarte multe ori noaptea ar putea avea fie tensiunea arteriala crescuta, fie exces de lichid in corp.

Aceasta nevoie de a merge des la baie noaptea a fost numita de catre specialisti ”nocturie”. Cercetarile anterioare din Japonia au demonstrat ca aportul ridicat de sare este asociat cu nocturia. Comparativ cu tarile occidentale, oamenii din Japonia consuma mai multa sare, ceea ce inseamna ca au o tensiune arteriala mai ridicata. Cu alte cuvinte, au un risc mai ridicat de a dezvolta hipertensiune arteriala.

Cercetatorii au analizat legatura dintre nocturie si hipertensiune. In studiu au fost inclusi 3749 de japonezi, care si-au facut o verificare anuala a starii de sanatate in anul 2017. Li s-a masurat tensiunea arteriala, iar informatiile legate de nocturie au fost furnizate cu ajutorul unui chestionar.

 Participanti cu o tensiune arteriala de 140/90 mmHg, sau mai mare, sau care luau medicamente antihipertensive, au fost considerati hipertensivi.

Nevoia de a urina frecvent pe parcursul noptii a fost semnificativ asociata cu hipertensiunea arteriala. Mai mult, riscul hipertensiunii arteriale a crescut semnificativ pe masura ce a crescut si numarul vizitelor la baie pe parcursul noptii.

”Am constatat ca oamenii care urineaza frecvent pe timpul noptii au un risc cu 40% mai mare de hipertensiune arteriala. Cu cat un om merge de mai multe ori la toaleta, cu atat mai mare este riscul”, spune doctorul Satoshi Konno.

Din numarul total de participanti care au raspuns la chestionar, adica 1882, 1295 (69%) au avut nocturie. Totusi, specialistii atrag atentia asupra faptului ca, din moment ce toti participantii au fost japonezi, care consuma mai multa sare decat occidentalii, este posibil ca relatia dintre nocturie si hipertensiunea arteriala sa nu se aplice si altor populatii. De asemenea, relatia poate fi influentata si de alti factori, cum ar fi stilul de viata, etnia, sau originile genetice.

”Hipertensiunea arteriala este o boala nationala in Japonia. Aportul mediu de sare in Japonia este de aproximativ 10 grame pe zi, adica mai mult decat dublu fata de aportul mediu de sare la nivel mondial, care este de 4 grame pe zi. Acest aport excesiv de sare are legatura cu preferintele lor pentru alimentele pe baza de fructe de mare si de sos de soia. Detectarea precoce a hipertensiunii arteriale este foarte importanta pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Este important ca oamenii sa stie ca urinarea frecventa pe timpul noptii nu este cauzata numai de probleme ale organelor de urinare, ci poate fi vorba si de boli sistemice, cum ar fi hipertensiunea arteriala”, declara Mutsuo Harada, cercetator.

”Mai mult de un miliard de oameni au hipertensiune arteriala la nivel mondial. Aceasta afectiune este principala cauza a mortii premature, tot la nivel global, cu zece milioane de decese numai in anul 2015. Recomandarile actuale se axeaza pe administrarea medicatiei pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral si de boli de inima. De asemenea, este recomandat un stil de viata sanatos, restrictii de sare, alcool moderat, mancare sanatoasa, sport regulat, controlul greutatii si renuntarea la fumat”, concluzioneaza Barbara Casadei, presedinte ESC.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Cardiologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.