Publicat la: 
22/03/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au descoperit, printr-un nou studiu, ca stresul oxidativ provoaca somn. Stresul oxidativ este, de asemenea, considerat unul dintre factorii care favorizeaza imbatranirea si bolile degenerative. Pe baza acestor constatari, s-ar putea gasi noi perspective privind tratamentele pentru insomnie.

Descoperirea faciliteaza intelegerea functiei somnului si ofera sperante privind tratarea tulburarilor de somn. De asemenea, poate explica de ce, dupa cum se suspecta deja, lipsa cronica de somn scurteaza viata.

”Nu intamplator rezervoarele de oxigen au etichete pe care scrie pericol de explozie, arderea necontrolata este periculoasa. Animalele si oamenii se confrunta cu un risc similar atunci cand folosesc oxigenul pe care il inspira pentru a transforma alimentele in energie. Arderea imperfecta a rezidurilor duce la aparitia stresului oxidativ in celule. Aceasta este considerata a fi o cauza a imbatranirii si a bolilor degenerative. Noile cercetari demonstreaza ca stresul oxidativ activeaza neuronii care controleaza somnul”, explica Gero Miesenbock, de la Universitatea Oxford.

Echipa de cercetare a studiat reglementarea somnului la mustele de fructe, insectele care au asigurat si prima perspectiva asupra ceasului circadian cu aproape 50 de ani in urma. Fiecare musca are un set special de neuroni de control al somnului, celule care se gasesc si la oameni. Acesti neuroni de control al somnului actioneaza ca un intrerupator: daca neuronii sunt activi din punct de vedere electriv, musca adoarme, daca nu, este treaza.

”Am decis sa cautam semnalele care activeaza neuronii de control al somnulu. Intr-o lucrare anterioara, am descoperit ca principala diferenta intre perioada de somn si cea in care suntem trezi este cantitatea de curent electric care trece prin doua canale ionice, numite Shaker si Sandman. In timpul somnului, cea mai mare parte a curentului trece prin Shaker”, adauga Seoho Song, autorul studiului.

Canalele de ioni genereaza si controleaza impulsurile electrice prin care comunica celulele creierului.

Astfel, intrebarea generala, adica ”de ce dormim?”, a fost transformata in ”ce cauzeaza scurgerea curentului eletric prin Shaker?”.

Echipa a gasit raspunsul intr-o componenta a canalului Shaker.

”Sub portiunea prin care trece curentul electric in canalul Shaker, exista o alta parte. O molecula mica, numita NADPH, se roteste inainte si inapoi intre doua stari chimice, care regleaza curentul din canalul Shaker. Starea moleculei NADPH, la randul sau, reflecta gradul de stres oxidativ pe care o celula o experimenteaza. Insomnia cauzeaza stres oxidativ, iar acest lucru duce la conversia chimica”, spune Anissa Kempf, cercetator.

Potrivit specialistilor, s-ar putea face somnifere care sa aiba proprietatea de a modifica chimia moleculei NADPH.

”Tulburarile de somn sunt foarte frecvente, iar somniferele sunt printre cele mai prescrise medicamente. Totusi, acestea pot avea efecte secundare, precum confuzie, pierderi de memorie, sau dependenta. Noul mecanism pe care l-am descoperit ar putea duce la dezvoltarea unor noi somnifere, prin care sa fie evitate unele dintre efectele secundare mentionate anterior”, concluzioneaza Miesenbock.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Doctor
Medic Primar
Profesor Doctor
  •  
  • 1 of 12

Articole similare

Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au descoperit, printr-un nou studiu, ca stresul oxidativ provoaca somn. Stresul oxidativ este, de asemenea, considerat unul dintre factorii care favorizeaza imbatranirea si bolile degenerative. Pe baza acestor constatari, s-ar putea gasi noi perspective privind tratamentele pentru insomnie....