Publicat la: 
31/12/2018

bauturi indulcite cu zahar

Consumul de bauturi indulcite, indiferent ca este vorba de suc cu fructe, de suc cu acid, sau de apa, a fost asociat cu un risc mai mare de boli ale rinichilor, potrivit sciencedaily.com.

Anumite bauturi pot afecta sanatatea rinichilor, dar rezultatele studiului au fost inconsecvente. Pentru a clarifica lucrurile, specialistii au studiat 3003 de barbati afro-americani, cu functii renale normale, care au fost inscrisi in studiul ”Heart Jackson”.

”In orice magazin exista o gama larga de bauturi pe care le putem cumpara, dar ne confruntam cu o lipsa mare de informatii legate de posibilele efecte negative ale acestor bauturi asupra sanatatii, in special in privinta bolilor renale”, explica Rebholz.

Consumul de bauturi a fost evaluat printr-un chesionar de frecventa alimentara, completat la inceputul studiului, intre anii 2000-2004, in functie de anul la care a aderat fiecare, participantii fiind urmariti pana in 2009-2013.

Dintre cei 3003 de participanti, 185, adica 6%, au dezvoltat insuficienta renala in perioada medie de urmarire de opt ani. Acestia au consumat sucuri cu acid, sucuri de fructe si apa, toate fiind indulcite cu zahar.

 Barbatii care beau in mod constant astfel de bauturi indulcite au un risc cu 61% mai mare de a dezvolta insuficienta renala.

Initial, oamenii de stiinta au fost surprinsi sa observe ca si apa a fost asociata cu un risc ridicat de insuficienta renala. Totusi, participantii la studiu au raportat un consum mare de apa indulcita, cu diferite arome.

”Rezultatele ar trebui sa influenteze sanatatea publica. Cateva orase din Statele Unite ale Americii au redus consumul de bauturi indulcite cu zahar prin impozitare, dar ramane o problema la nivel global”, declara Holly Kramer, de la Universitatea Loyola, Chicago.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Nefrologie

Medic Primar
Medic Specialist
Verzan Mihaela-Dana,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist

Articole similare

Oamenii de stiinta de la Universitatea Limerick, Irlanda, au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacientii diagnosticati cu guta au un risc crescut de boala renala cronica si insuficienta renala. In cea mai mare si mai detaliata cercetare de pana acum, voluntarii recrutati cu un diagnostic de guta au avut un risc de doua ori mai mare de a...
Pentru a combate obezitatea și cariile dentare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat miercuri scăderea consumului de zaharuri, inclusiv a celor din băuturile gazoase sau din sosuri precum ketchup-ul, din alimentația copiilor și adulților, relatează AFP. OMS consideră că aceste zaharuri ar trebui să reprezinte doar 10% din...
In nutritie, zaharul se refera la carbohidrati simpli constand din una sau doua unitati bazice de carbohidrati, cum ar fi glucoza, fructoza si galactoza. Consumatorii folosesc adesea "zahar" pentru a descrie carbohidratii simpli care au un gust dulce, dar nu toate zaharurile sunt dulci, conform theconversation.com. Exista tipuri diferite de...
Consumul de bauturi indulcite, indiferent ca este vorba de suc cu fructe, de suc cu acid, sau de apa, a fost asociat cu un risc mai mare de boli ale rinichilor, potrivit sciencedaily.com. Anumite bauturi pot afecta sanatatea rinichilor, dar rezultatele studiului au fost inconsecvente. Pentru a clarifica lucrurile, specialistii au studiat 3003 de...
Consumul de bauturi indulcite, indiferent ca este vorba de suc cu fructe, de suc cu acid, sau de apa, a fost asociat cu un risc mai mare de boli ale rinichilor, potrivit sciencedaily.com. Anumite bauturi pot afecta sanatatea rinichilor, dar rezultatele studiului au fost inconsecvente. Pentru a clarifica lucrurile, specialistii au studiat 3003 de...