Publicat la: 
29/10/2018

Legatura dintre ceea ce vedem si modul in care ne amintim se slabeste pe masura ce imbatranim

Cercetatorii au facut un nou studiu, numit ”The Baycrest”, publicat in revista ”Neuropsychologia”, prin care au descoperit ca in cazul varstnicilor exista o relatie mult mai slaba intre ceea ce vad ochii si activitatea creierului, potrivit eurekalert.org.

Uitarea si pierderea memoriei sunt comune printre vartnici, dar nu se stie inca ce provoaca aceste schimbari. Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Rotman au facut anumite descoperiri in acest domeniu, iar acestea ar putea contribui la identificarea semnelor de dementa mai devreme.

”Miscarile ochilor sunt importante pentru colectarea informatiilor, iar centrul de memorie al creierului, adica hipocampul, este important pentru a conecta aceste date ca sa formeze o amintire despre ceea ce vedem in fata ochilor. Totusi, am descoperit ca varstnicii nu isi construiesc amintirea in acelasi mod ca si tinerii. Ceva se destrama de-a lungul procesului de colectare a informatiilor vizuale si de stocare”, spun Jennifer Ryan si Reva James, care au condus studiul.

Anterior, cercetatorii au identificat o legatura intre ceea ce vedem si modul in care ne amintim. In momentul in care ochii privesc si proceseaza mai multe detalii ale unui obiect aflat in fata lor, exista mai multa activitate a creierului in zona hipocampului. Atunci cand acelasi obiect este vazut de mai multe ori, exista o scadere progresiva a activitatii hipocampului, adica ceea ce vedem nu mai este o informatie noua. Se pare ca acest lucru nu se aplica si in cazul varstnicilor.

Cum a decurs studiul?

In cadrul ultimului studiu, oamenii de stiinta au observat ca varstnicii au miscari oculare mai mari, dar nu exista un model corespunzator in activitatea creierului.

”Se pare ca ochii si creierul primesc informatii din mediul inconjurator, dar procesul de creare a unei amintiri nu functioneaza corect. Cand amintirea nu este creata, obiectul continua sa ramana necunoscut unei persoane, chiar si atunci cand l-a vazut de mai multe ori”, spune Ryan, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto.

La studiu au participat 21 de adulti cu varsta cuprinsa intre 64 si 79 de ani si alti 20 de tineri, cu varsta cuprinsa intre 19 si 28 de ani. Participantilor li s-au afisat imagini pe un ecran, iar unele dintre acestea s-au repetat. In acest timp, le-au fost analizate miscarile ochilor si li s-au facut scanari cerebrale.

In urmatorii pasi, specialistii isi propun sa exploreze lucrurile care declanseaza miscarile oculare si activitatea creierului asociata. Astfel, ar putea prezice declinul cognitiv mai devreme in cazul bolii Alzheimer, sau in cazul altor tulburari legate de dementa.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”American Academy of Neurology”, ca barbatii care consuma verdeturi, portocale, legume rosii si fructe de padure au un risc mai scazut de pierdere a memoriei in timp, potrivit eurekalert.org. ”Acest studiu este foarte important deoarece am reusit sa urmarim un grup foarte mare...
Cercetatorii au facut un nou studiu, numit ”The Baycrest”, publicat in revista ”Neuropsychologia”, prin care au descoperit ca in cazul varstnicilor exista o relatie mult mai slaba intre ceea ce vad ochii si activitatea creierului, potrivit eurekalert.org. Uitarea si pierderea memoriei sunt comune printre vartnici, dar nu se stie inca ce provoaca...
Memoria are un mecanism de functionare interesant: colecteaza detalii de la evenimentele din copilarie, dar ne lasa sa ne intrebam unde am pus cheile. Exista mai multe tiprui de amintiri, iar creierul are un mod unic de a le uita pe fiecare in parte. Psihologii au clasificat diverse moduri prin care uitam, in timp ce biologii au studiat...
Cand stocheaza amintirile, creierul nostru ofera prioritate experientelor care ne-au adus cele mai multe satisfactii. Specialistii de la Universitatea Columbia au descoperit, printr-un nou studiu, ca peste noapte creierul pastreaza automat amintirile evenimentelor importante, iar pe restul le filtreaza. Astfel, acestia au dezvaluit noi...
Si memoria are nevoie de antrenament / Foto: DreamsTime Memoria este dulapiorul cu informatii pe care il caram permanent cu noi si ne ajuta sa ne descurcam in viata de zi ci zi. Odata cu trecerea anilor insa, memoria incepe sa slabeasca, ne vine din ce in ce mai greu sa ne amintim nume, numere de telefon sau adrese familiare. Expertii spun ca nu...