Legumele crude pot reprezenta un risc pentru sanatate?

Specialistii de la Institutul Julius Kuhn au facut un studiu privind bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene, concentrandu-se pe rezistenta la transfer in cazul legumelor proaspete, potrivit eurekalert.org.
Salata este preparat cosumat adesea de oamenii care vor o dieta sanatoasa si echilibrata. Diferite tipuri de salata sunt preparate si ambalate, iar apoi oferite spre vanzare. Este cunoscut faptul ca aceste tipuri de produse proaspete pot fi contaminate cu bacterii. Specialistii au demonstrat ca pot exista si bacterii rezistente la antibiotice.
”Bacteriile rezistente la antibiotice sunt cel mai frecvent intalnite in balegar, in namol, in sol si in apa. Ingrijorator este faptul ca aceste bacterii au fost gasite si pe plante, ceea ce ar putea fi un risc pentru sanatatea consumatorilor”, spune Andreas Hensel, presedintele Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor.
Pentru acest studiu, specialistii au cumparat diferite sortimente de salate mixte care se gasesc in supermarket. Au fost luate probe si au fost analizate pentru a determina cantitatea totala a genelor cu rezistenta antimicrobiana transferabila. Expertii s-au concentrat pe bacteriile ”escherichia coli”, care sunt rezistente la substanta activa numita tetraciclina. Acest lucru se datoreaza faptului ca antibioticele de tetraciclina sunt utilizate in cresterea animalelor, astfel ca pot favoriza dezvoltarea si inmultirea bacteriilor rezistente in organe, cum ar fi intestinul. Aceste bacterii, precum si o parte dintre antibiotice, sunt excretate, iar apoi ajung pe campuri prin ingrasaminte, cum ar fi balegarul.
”Rezultatele arata ca au fost gasite multe astfel de bacterii transferabile, cu gene de rezistenta din E.coli, in produsele proaspete. Fiecare astfel de bacterie provoaca rezistenta la multe tipuri de antibiotice. De asemenea, bacteria E.coli a fost gasita in produsele testate”, spune Smalla.
Daca aceste bacterii se dezvolta pe alimentele vegetale, ele pot ajunge foarte usor in intestinul uman. Mai apoi, ele isi pot transmite proprietatile catre alte bacterii aflate deja in organism. Acest lucru este cunoscut sub numele de transfer de gene orizontale. In natura, transferul genelor orizontale permite bacteriile sa se adapteze rapid la schimbarile mediului. Daca un pacient este tratat cu antibiotice, aceste bacterii rezistente sunt o piedica deoarece se inmultesc foarte repede. Totusi, nu exista inca foarte multe dovezi care sa demonstreze in ce masura bolile sunt cauzate de astfel de bacterii.
Consumatorii ar trebui sa spele intotdeauna legumele crude cu apa potabila inainte de a le consuma pentru a diminua riscul de a intra in contact cu agentii patogeni sau cu bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene.
Anumite segmente ale populatiei ar trebui sa nu consume deloc salate deja preparate si ambalate. Specialistii atentioneaza in mod special:
- Femeile gravide
- Varstnicii cu un sistem imunitar slabit
- Oamenii cu un sistem imunitar slabit din cauza unor afectiuni deja existente
- Persoanele care urmeaza un tratament pe baza de antibiotice
Cu toate acestea, spalarea legumelor nu este suficienta pentru a elimina in totalitate bacteriile si agentii patogeni. Persoanele care au un sistem imunitar scazut ar trebui sa incalzeasca legumele minim doua minute, la 70°C, inainte de consum.
Sursa: www.eurekalert.org
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...