Publicat la: 
16/07/2014

Mancarurile gatite in tigaie sau la wok dupa metoda sote sunt mai sanatoase

Exista putine studii serioase privind efectele asupra sanatatii ale mancarurilor gatite la tigaie sau la wok. Ambele ustensile de bucatarie sunt la fel de potrivite pentru a prepara un sote. O mancare este sanatoasa in functie de tehnica folosita pentru prepararea ei, informeaza marti ziarul El Pais, citat de Agerpres.

Una dintre cele mai bune tehnici de preparare a alimentelor consta in pregatirea lor la tigaie sau wok sub forma de sote. Soteul este o metoda de preparare a alimentelor cu o cantitate mica de grasime si care utilizeaza o sursa mare de caldura. "Sauter" inseamna a sari in franceza si indica principalul proces in aceasta metoda de preparare: mentinerea in miscare a ingredientelor, similara procesului "stir fry".

In ce priveste mancarurile gatite la tigaie este fundamentala folosirea unei cantitati suficiente de ulei (daca se poate de masline este si mai bine) care creeaza un strat protector pentru a pastra proprietatile alimentelor.

Ceea ce trebuie evitat este insa folosirea in exces a gratarului pentru ca in doze mari, cand focul intra in contact direct cu grasimile din alimente (mai ales daca este vorba de carne sau de peste), se degaja o substanta denumita benzopiren (hidrocarbura policiclica aromatica) care este legata de aparitia cancerului.

Nu se recomanda consumul de alimente pregatite la gratar, fie pe aragaz fie in aer liber (barbecue), mai mult de o data pe saptamana, noteaza publicatia.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Articole similare

Un nivel ridicat de stres, dar si starea de conectare permanenta cauzata de telefonul mobil, tableta si laptopul mereu pornite duc in mod sigur la aparitia problemelor cu somnul, iar lipsa acestuia poate duce la pierderi de memorie, obezitate, hipertensiune si depresie. Pe de alta parte, beneficiile unui somn sanatos includ scaderea in...
Avocado/ Foto: MorgueFile.com In aceste luni de vara caniculare este mai greu sa ne mentinem mereu hidratati. De multe ori, uitam sa bem apa sau poate nu avem timp, ceea ce duce la o reducere a energiei si a eficientei, noteaza Agerpres. Care sunt alimentele care ne ajuta sa ramanem hidratati? 1. Orez fiert O singura ceasca de orez fiert...
Dr. Rodica Cibea / Foto: MedLive.ro Stim ca meniurile savuroase si pline de calorii ne vor da peste cap ritmul alimentar si ca vom ceda tuturor ispitelor culinare, aduse de sarbatori, ca doar o data-n an e Craciunul! Tocmai din acest motiv, dr. Rodica Cibea, specialist in nutritie, diabet si boli metabolice, a raspuns intrebarilor cititorilor...
Fosforul poate fi luat si din nuci/ Foto: Dreamstime.com Este vital pentru oase, pentru dinti, pentru ARN si ADN, avand rol in functionarea normala a creierului. Din ce alimente luam fosforul si ce efecte negative au cantitatile prea mari asupra organismului? Comenteaza pe Forum MedLive.ro Fosforul este necesar in formarea fosfolipidelor (...
Cercetarile neurologice si de nutritie arata ca persoanele care consuma alimente procesate si-au crescut nivelul de depresie, anxietate, hiperactivitate si o varietate de alte probleme mentale si emotionale. O modalitate de a combate efectele negative ale unui regim alimentar procesat este sa incepeti, cat mai rapid, o dieta cu alimente...