Mancarurile gatite in tigaie sau la wok dupa metoda sote sunt mai sanatoase

Exista putine studii serioase privind efectele asupra sanatatii ale mancarurilor gatite la tigaie sau la wok. Ambele ustensile de bucatarie sunt la fel de potrivite pentru a prepara un sote. O mancare este sanatoasa in functie de tehnica folosita pentru prepararea ei, informeaza marti ziarul El Pais, citat de Agerpres.
Una dintre cele mai bune tehnici de preparare a alimentelor consta in pregatirea lor la tigaie sau wok sub forma de sote. Soteul este o metoda de preparare a alimentelor cu o cantitate mica de grasime si care utilizeaza o sursa mare de caldura. "Sauter" inseamna a sari in franceza si indica principalul proces in aceasta metoda de preparare: mentinerea in miscare a ingredientelor, similara procesului "stir fry".
In ce priveste mancarurile gatite la tigaie este fundamentala folosirea unei cantitati suficiente de ulei (daca se poate de masline este si mai bine) care creeaza un strat protector pentru a pastra proprietatile alimentelor.
Ceea ce trebuie evitat este insa folosirea in exces a gratarului pentru ca in doze mari, cand focul intra in contact direct cu grasimile din alimente (mai ales daca este vorba de carne sau de peste), se degaja o substanta denumita benzopiren (hidrocarbura policiclica aromatica) care este legata de aparitia cancerului.
Nu se recomanda consumul de alimente pregatite la gratar, fie pe aragaz fie in aer liber (barbecue), mai mult de o data pe saptamana, noteaza publicatia.
A.C.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...