Publicat la: 
16/07/2014

Mancarurile gatite in tigaie sau la wok dupa metoda sote sunt mai sanatoase

Exista putine studii serioase privind efectele asupra sanatatii ale mancarurilor gatite la tigaie sau la wok. Ambele ustensile de bucatarie sunt la fel de potrivite pentru a prepara un sote. O mancare este sanatoasa in functie de tehnica folosita pentru prepararea ei, informeaza marti ziarul El Pais, citat de Agerpres.

Una dintre cele mai bune tehnici de preparare a alimentelor consta in pregatirea lor la tigaie sau wok sub forma de sote. Soteul este o metoda de preparare a alimentelor cu o cantitate mica de grasime si care utilizeaza o sursa mare de caldura. "Sauter" inseamna a sari in franceza si indica principalul proces in aceasta metoda de preparare: mentinerea in miscare a ingredientelor, similara procesului "stir fry".

In ce priveste mancarurile gatite la tigaie este fundamentala folosirea unei cantitati suficiente de ulei (daca se poate de masline este si mai bine) care creeaza un strat protector pentru a pastra proprietatile alimentelor.

Ceea ce trebuie evitat este insa folosirea in exces a gratarului pentru ca in doze mari, cand focul intra in contact direct cu grasimile din alimente (mai ales daca este vorba de carne sau de peste), se degaja o substanta denumita benzopiren (hidrocarbura policiclica aromatica) care este legata de aparitia cancerului.

Nu se recomanda consumul de alimente pregatite la gratar, fie pe aragaz fie in aer liber (barbecue), mai mult de o data pe saptamana, noteaza publicatia.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Diata este o componenta a tratamentului pentru acnee / Foto: Photoxpress.com Pielea este oglinda organismului, iar, intr-o anumita masura, poate reflecta consecintele unei diete necorespunzatoare. Acneea nu este provocata numai de hormonii activati la varsta pubertatii, hipersecretia de sebum si infectia cu bacteria Propionibacterium acnes, ci,...
Toata lumea spera ca isi poate pastra pielea neteda si radianta, chiar si daca aceasta este supusa testului timpului. Stilul de viata, alaturi de anumite alimente, va poate ajuta sa va pastrati o stralucire naturala, cu un efort minim. Care sunt alimentele indicate pentru o piele radianta? Morcovi Morcovii contin, pe langa beta-caroten, nutrienti...
Alimentatia, alaturi de activitatea fizica constanta, joaca un rol important si influenteaza decisiv sanatatea. Desi uneori tentatiile culinare sunt puternice, este important sa stiti cum puteti recupera substantele nutritive de care organismul dumneavoastra are nevoie. Care sunt cele 5 alimente pe care ar trebui sa le consumati in fiecare zi?...
Atentie la ce inghite un copil!/ Foto: dreamstime.com Adesea, cand se joaca sau incearca sa gaseasca raspunsuri, copiii inghit sau isi introduc in nas diverse jucarii sau obiecte pe care le au la indemana. Obiectul se poate bloca, cauzand probleme de respiratie, inflamatii sau infectii. Cum putem evita acest lucru si ce facem atunci cand se-...
Nucile, benefice pentru memorie/ Foto: MorgueFile.com Alimentele bogate in antioxidanti sau acizi grasi pot fi extrem de benefice pentru sanatatea creierului si pentru memorie, spun expertii. Exista anumite fructe sau legume care ne pot imbunatati abilitatile cognitive, impiedicand in acelasi timp aparitia afectiunii Alzheimer. Ce alimente...