MEDICAL UPDATES

19 Noiembrie 2021

Mastectomia: tot ce trebuie sa stii despre indepartarea completa a sanilor

mastectomia

Ce este mastectomia si cand este recomandata aceasta operatie? In cele ce urmeaza va prezentam tot ceea ce este necesar sa cunoasteti in legatura cu mastectomia, operatia de indepartare a sanilor.

Ce este mastectomia?

Mastectomia reprezinta termenul medical pentru indepartarea chirurgicala a unuia sau ambilor sani, partial sau total, ca metoda de tratament local pentru cancerul de san. In cazuri rare, poate fi utilizata ca metoda preventiva pentru indepartarea sanilor la o persoana care prezinta un risc foarte mare de a dezvolta cancer in aceasta zona.

Mastectomia este considerata o metoda locala de tratament pentru cancerul de san impreuna cu radioterapia, deoarece vizeaza zona in care se afla tumora spre deosebire de metodele sistemice de tratament precum chimioterapia, terapia hormonala si imunoterapia.

Exista mai multe tipuri de mastectomie. In cazul unei paciente care sufera de cancer la san, tipul de mastectomie, ca tratament chirurgical, va fi stabilit in functie de o serie de mai multi factori:

 • stadiul si dimensiunea tumorii;
 • dimensiunea sanului;
 • afectarea sau lipsa afectarii ganglionilor limfatici.

Majoritatea femeilor care au suferit o astfel de interventie chirurgicala va opta pentru o alta operatie, de reconstructie a sanului. Aceasta poate fi facuta imediat dupa mastectomie, in cadrul aceleiasi operatii sau la o perioada de timp.

Tipuri de mastectomie

Exista 5 tipuri diferite de operatii pentru indepartarea sanului/sanilor. Acestea sunt reprezentate de:

 • mastectomia totala sau simpla;
 • mastectomia radicala;
 • mastectomia radicala modificata;
 • mastectomia partiala;
 • mastectomia subcutanata (cu prezervarea mamelonului).

Mastectomia totala sau simpla se concentreaza pe indepartarea tesutului mamar si presupune indepartarea completa a glandei mamare, fara indepartarea ganglionilor limfatici axilari (de la nivelul subratului) si fara indepartarea muschilor care se gasesc sub glanda mamara.

Mastectomia radicala reprezinta un tip de operatie ampla care, la momentul prezent, nu se mai practica datorita introducerii unor noi tehnologii care au optimizat acest proces.

Mastectomia radicala modificata presupune: indepartarea completa a glandei mamare, indepartarea partiala a ganglionilor limfatici axilari, dar fara indepartarea muschilor peretelui toracic aflati sub glanda mamara.

Mastectomia partiala este o operatie de extirpare a tumorilor mamare cu conservarea (prezervarea) sanului si presupune inlaturarea unei bucati de tesut din glanda mamara care contine tumora propriu-zisa si o parte din tesutul sanatos (considerata a fi o margine de eroare). Aceasta metoda este intotdeauna insotita de radioterapie.

Mastectomia subcutanata sau mastectomia cu prezervarea mamelonului presupune inlaturarea totala a glandei mamare cu pastrarea mamelonului.

Mastectomia cu prezervare cutanata este o tehnica de chirurgie care are scopul de a pastra cat mai multa piele de la nivelul sanului pentru a fi, mai apoi, folosita in interventiile de reconstructie. Poate fi utilizata in cadrul tipurilor de operatii precum mastectomia totala sau simpla si mastectomia radicala modificata.

Cand se recomanda mastectomia?

Conform Societatii Americane de Imagistica, grupa de risc mediu pentru dezvoltarea cancerului mamar are varsta cuprinsa intre 45-54 de ani, indicandu-se realizarea unei consultatii mamografice anuale. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 și 44 de ani au dreptul de a da startul mamografiei de screening in conditii particulare, pentru a controla riscul de aparitie sau dezvoltare a cancerului mamar.

 

Exista doua indicatii majore pentru mastectomie: cancerul mamar si prevenirea aparitiei cancerului mamar.

Prima este reprezentata de inlaturarea unei tumori maligne de la nivelul sanului, fiind, de asemenea, principala indicatie pentru mastectomie.

Mastectomia ca si metoda de tratament local in cancerul de san este recomandata in:

 • carcinom ductal in situ sau cancer mamar neinvaziv, stadiile I si II (localizate) de cancer mamar;
 • stadiul III (avansat) de cancer mamar dupa chimioterapie;
 • mastita carcinomatoasa–dupa chimioterapie;
 • boala Paget a sanului;
 • cancerul de san local recurent.

In cazul persoanelor care prezinta cancer de san, mastectomia totala poate fi recomandata in detrimentul mastectomiei partiale (operatia cu prezervarea sanului) + radioterapie in urmatoarele situatii:

 

 • daca exista doua sau mai multe tumori in segmente diferite ale sanului;
 • daca exista depozite de microcalcificari la nivelul sanului care prezinta tumora;
 • daca pacienta a mai efectuat radioterapie la nivelul sanului si cancerul a recidivat;
 • in cazul pacientelor insarcinate care nu pot efectua radioterapie (este daunatoare pentru fat);
 • in urma unei mastectomii partiale care nu a inlaturat pe deplin tumora canceroasa;
 • in cazul unei paciente care prezinta un material genetic riscant in a dezvolta o a doua tumoare la un san deja operat;
 • in cazul pacientelor care prezinta o tumoare de dimensiuni prea mari in raport cu dimensiunea sanului;
 • in cazul pacientelor care prezinta boli ale tesutului conjunctiv (lupus sau sclerodermie) si nu pot tolera tratamentul cu radioterapie.

A doua indicatie pentru mastectomieーablatia sanilorーeste in cazul prevenirii aparitiei cancerului de san. Acest lucru este recomandat insa doar pacientelor care prezinta un risc extrem de ridicat de a dezvolta o tumoare maligna la nivelul sanilor. Este o metoda profilactica si presupune inlaturarea ambilor sani.

Persoanele eligibile pentru o mastectomie profilactica sunt cele care prezinta un puternic istoric familial de cancer de san sau prezinta anumite mutatii ale genelor care cresc exponential riscul de a face cancer de san—mutatii la nivelul genelor BRCA-1 si BRCA-2.

Ce presupune procedura?

Mastectomia este un termen umbrela care acopera o varietate de tehnici chirurgicale, descrise pe scurt in randurile de mai sus.

Mastectomia fara reconstructia sanului este o operatie care dureaza intre una si trei ore. In acest caz, operatia necesita spitalizare de zi si majoritatea persoanelor afectate revine acasa in ziua in care a avut loc operatia.

In cazul unei operatii de inlaturare a ambilor sani, durata interventiei va fi ceva mai mare si, cel mai probabil, persoana afectata va sta o noapte in plus in spital.

Daca mastectomia este urmata de o operatie de reconstructie a sanului, intreaga procedura va dura mai mult timp, iar persoana va avea nevoie de cateva zile de spitalizare.

O mastectomie se efectueaza cu pacienta aflata sub anestezie generala. Medicul chirurg va incepe procedura cu efectuarea unei incizii sub forma de elipsa in jurul sanului. Tesutul mamar este indepartat si, in functie de tipul de procedura abordat, pot fi indepartate si alte structuri din jurul glandei mamare. Indiferent de tipul de mastectomie efectuat, tesutul mamar si ganglionii limfatici indepartati vor fi trimisi la un laborator pentru analiza anatomopatologica.

Daca va fi efectuata si operatia de reconstructie mamara dupa mastectomie, medicul plastician se va coordona cu medicul chirurg care efectueaza mastectomia pentru a fi disponibil in orice moment al interventiei. Atunci cand operatia va fi finalizata, incizia va fi inchisa cu suturi care fie se vor dizolva, fie vor fi indepartate ulterior. Este posibil sa fie puse doua tuburi mici de plastic in locul in care a fost efectuata operatia. Tuburile vor drena si scurge orice lichid care se acumuleaza dupa operatie. Capetele tuburilor vor fi atasate la o punga de drenaj.

Atentie! Informatiile prezentate au caracter strict informativ.

 

Pentru o recuperare cat mai adecvata sunt recomandate urmatoarele:

 • odihna suficienta necesara pentru ca organismul sa isi revina dupa interventia chirurgicala;
 • respectarea tratamentului medical prescris pentru durere;
 • ingrijirea adecvata a tuburilor de drenaj postmastecomie;
 • purtarea unui sutien special postmastectomie;
 • fizioterapie;
 • suport in viata de cuplu din partea partenerului, in viata sociala, din partea familiei, a celor din jur si a persoanelor care au trecut prin situatii asemanatoare;
 • reluarea treptata a activitatilor de zi cu zi.

Concluzii

Mastectomia este o operatie complexa efectuata pentru tratarea cancerului la san sau cu un caracter profilactic. In cazul in care va confruntati cu aceasta boala, adresati-va medicului pentru a urma cea mai adecvata formula de tratament. Daca persoane din familia dumneavostra sufera de aceasta boala, acordati-le sprijinul necesar.

Referinte suplimentare:Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.