Medicii tineri vor avea posibilitatea de a se angaja intr-o unitate sanitara, chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat - proiect in dezbatere publica

Politici Medicale
06 Ianuarie 2011
Autor: Echipa medicală MedLife
medicii tineri vor avea posibilitatea de a se angaja intro unitate sanitara chiar daca nu au promovat concursul de rezidentia

Medicii tineri isi vor putea exercita meseria pentru care s-au pregatit, pana la urmatorul concurs de Rezidentiat, fara a pierde cunostintele acumulate in timpul facultatii / Foto: Reuters

Tinerii absolventi ai facultatilor de medicina vor putea fi incadrati in unitatile sanitare publice sau private, inclusiv in cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenta medicala din aceste unitati. In acest sens, Ministerul Sanatatii a inaintat in dezbatere publica, pe site-ul institutiei, proiectul de Ordonanta de modificare si completare a Ordonantei nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea Rezidentiatului. Conform proiectului de act normativ, absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat.

Noile reglementari ar trebui sa aduca beneficii atat unitatilor sanitare care vor putea angaja personal calificat, cat si viitorilor specialisti care isi vor exercita meseria pentru care s-au pregatit, pana la urmatorul concurs de Rezidentiat, fara a pierde cunostintele acumulate in timpul facultatii.

Descarca aici textul Ordonantei Guvernului pentru modificarea si completarea OG nr. 18 din 29 2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului (in format pdf)

Proiectul de act normativ mai prevede ca, incepand cu anul III de pregatire in specialitate, rezidentii sa fie inclusi in linia de garda (alta decat linia I de garda), in afara programului normal de lucru. De asemenea, incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, acestia vor putea trece in linia I de garda, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se afla de garda la domiciliu.

In acest fel, Ministerul Sanatatii urmareste responsabilizarea medicilor rezidenti si formarea lor prin pregatire practica.

Din cuprinsul proiectului de act normativ:

1. Articolul 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art.22

(1) Incepand cu promotia 2005 de absolventi licentiati ai facultatilor de medicina, dobandirea dreptului de libera practica se face numai dupa promovarea examenului de medic specialist.

(2) Medicii promotia 2005 si ulterioare care nu au fost confirmati rezidenti beneficiaza de competente limitate si pot fi incadrati in unitati sanitare publice si private, precum si in cabinetele medicilor de familie, in functia de medic. Incadrarea si salarizarea se face in conditiile legii.

(3) Medicii cu competente limitate nu pot fi incadrati in serviciile de ambulanta si nu pot intra in relatie contractuala directa cu casele de asigurari de sanatate.

(4) Activitatile medicului cu drept de practica limitata se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii in colaborare cu Colegiul Medicilor din Romania si se aproba prin ordin al ministrului sanatatii.

3.Dupa articolul 22 se introduc doua noi articole, art. 221 si 222 care vor avea urmatorul cuprins:

Art. 22

(1) Medicii rezidenti pot exercita activitatile medicale din domeniul specialitatii de confirmare cu respectarea limitelor de competenta prevazute prin Fisa postului rezidentului pentru anul de pregatire in care se afla. Depasirea limitelor de competenta se sanctioneaza conform legii.

(2) Incepand cu anul III de pregatire in specialitate, rezidentii pot fi inclusi in linia de garda, cu exceptia liniei I de garda, in afara programului normal de lucru.

(3) Incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, rezidentii pot fi inclusi in linia I de garda, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se afla de garda la domiciliu, acesta fiind desemnat de catre seful de sectie.

(4)Coordonatorul de rezidentiat, respectiv directorul de program, precum si indrumatorul de rezidentiat pot desemna medici rezidenti titulari in linia de garda, la solicitarea unitatii sanitare unde se efectueaza garda in afara timpului normal de lucru.

(5) Rezidentii care efectueaza garzi in afara programului normal de lucru sunt salarizati pentru aceasta activitate de catre unitatea sanitara unde efectueaza garda, cu respectarea prevederilor legale.

Art. 22sup2;

(1) Medicii rezidenti care nu finalizeaza stagiul de rezidentiat in specialitatea obtinuta prin concurs pot continua pregatirea in specialitatea medicina de familie. Prezentarea la examenul de medic specialist se face, dupa caz, la finele completarii pregatirii in specialitatea medicina de familie sau dupa parcurgerea integrala a curriculumului de pregatire in aceasta specialitate.

(2) Medicii confirmati specialisti in alta specialitate decat specialitatea medicina de familie, aflati in situatie de reconversie profesionala, pot obtine certificatul de medic specialist medicina de familie dupa efectuarea unui stagiu de pregatire de minimum 6 luni in unitati sanitare acreditate pentru pregatirea in rezidentiatul de medicina de familie si dupa promovarea examenului de medic specialist organizat de Ministerul Sanatatii.

(3) In vederea aplicarii prevederilor alin. (3), Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor din Romania analizeaza in ce masura formarea de specialist, precum si experienta profesionala insusita pot inlocui formarea prin rezidentiat in specialitatea medicina de familie si stabilesc durata stagiului de pregatire in specialitatea medicina de familie care urmeaza a fi efectuat.

(4 ) Durata si continutul pregatirii in specialitatea medicina de familie, prevazute la alin. (2) - (3), se stabilesc potrivit prevederilor art. 10 alin. (3). Prezentarea la examenul de medic specialist se aproba de catre Ministerul Sanatatii.

In prezent, medicul care finalizeaza cursurile universitare nu poate fi angajat in sistemul sanitar, decat cel mult de catre una dintre firmele care activeaza in industrie, in vederea promovarii produselor medicale. "Atentia noastra se indreapta catre medicii tineri si cautam diverse solutii pentru a-i aduce mai repede in sistem si pentru a-i pastra aici. Propunerea noastra va da posibilitatea absolventilor de medicina sa lucreze, sub indrumare, fara drept de parafa sau semnatura, in anumite sectii, la UPU sau cabinetele medicilor de familie", a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a zecea zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.

Citeste si:

Emma Olaru, Redactia MedLive.ro

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării