Publicat la: 
6/01/2011

Medicii tineri vor avea posibilitatea de a se angaja intr-o unitate sanitara, chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat - proiect in dezbatere publica

Medicii tineri isi vor putea exercita meseria pentru care s-au pregatit, pana la urmatorul concurs de Rezidentiat, fara a pierde cunostintele acumulate in timpul facultatii / Foto: Reuters

Tinerii absolventi ai facultatilor de medicina vor putea fi incadrati in unitatile sanitare publice sau private, inclusiv in cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenta medicala din aceste unitati. In acest sens, Ministerul Sanatatii a inaintat in dezbatere publica, pe site-ul institutiei, proiectul de Ordonanta de modificare si completare a Ordonantei nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea Rezidentiatului. Conform proiectului de act normativ, absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat.

Noile reglementari ar trebui sa aduca beneficii atat unitatilor sanitare care vor putea angaja personal calificat, cat si viitorilor specialisti care isi vor exercita meseria pentru care s-au pregatit, pana la urmatorul concurs de Rezidentiat, fara a pierde cunostintele acumulate in timpul facultatii.

Descarca aici textul Ordonantei Guvernului pentru modificarea si completarea OG nr. 18 din 29 2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului (in format pdf)

Proiectul de act normativ mai prevede ca, incepand cu anul III de pregatire in specialitate, rezidentii sa fie inclusi in linia de garda (alta decat linia I de garda), in afara programului normal de lucru. De asemenea, incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, acestia vor putea trece in linia I de garda, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se afla de garda la domiciliu.

In acest fel, Ministerul Sanatatii urmareste responsabilizarea medicilor rezidenti si formarea lor prin pregatire practica.

Din cuprinsul proiectului de act normativ:

1. Articolul 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art.22

(1) Incepand cu promotia 2005 de absolventi licentiati ai facultatilor de medicina, dobandirea dreptului de libera practica se face numai dupa promovarea examenului de medic specialist.

(2) Medicii promotia 2005 si ulterioare care nu au fost confirmati rezidenti beneficiaza de competente limitate si pot fi incadrati in unitati sanitare publice si private, precum si in cabinetele medicilor de familie, in functia de medic. Incadrarea si salarizarea se face in conditiile legii.

(3) Medicii cu competente limitate nu pot fi incadrati in serviciile de ambulanta si nu pot intra in relatie contractuala directa cu casele de asigurari de sanatate.

(4) Activitatile medicului cu drept de practica limitata se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii in colaborare cu Colegiul Medicilor din Romania si se aproba prin ordin al ministrului sanatatii.

3.Dupa articolul 22 se introduc doua noi articole, art. 221 si 222 care vor avea urmatorul cuprins:

Art. 22

(1) Medicii rezidenti pot exercita activitatile medicale din domeniul specialitatii de confirmare cu respectarea limitelor de competenta prevazute prin Fisa postului rezidentului pentru anul de pregatire in care se afla. Depasirea limitelor de competenta se sanctioneaza conform legii.

(2) Incepand cu anul III de pregatire in specialitate, rezidentii pot fi inclusi in linia de garda, cu exceptia liniei I de garda, in afara programului normal de lucru.

(3) Incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, rezidentii pot fi inclusi in linia I de garda, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se afla de garda la domiciliu, acesta fiind desemnat de catre seful de sectie.

(4)Coordonatorul de rezidentiat, respectiv directorul de program, precum si indrumatorul de rezidentiat pot desemna medici rezidenti titulari in linia de garda, la solicitarea unitatii sanitare unde se efectueaza garda in afara timpului normal de lucru.

(5) Rezidentii care efectueaza garzi in afara programului normal de lucru sunt salarizati pentru aceasta activitate de catre unitatea sanitara unde efectueaza garda, cu respectarea prevederilor legale.

Art. 22sup2;

(1) Medicii rezidenti care nu finalizeaza stagiul de rezidentiat in specialitatea obtinuta prin concurs pot continua pregatirea in specialitatea medicina de familie. Prezentarea la examenul de medic specialist se face, dupa caz, la finele completarii pregatirii in specialitatea medicina de familie sau dupa parcurgerea integrala a curriculumului de pregatire in aceasta specialitate.

(2) Medicii confirmati specialisti in alta specialitate decat specialitatea medicina de familie, aflati in situatie de reconversie profesionala, pot obtine certificatul de medic specialist medicina de familie dupa efectuarea unui stagiu de pregatire de minimum 6 luni in unitati sanitare acreditate pentru pregatirea in rezidentiatul de medicina de familie si dupa promovarea examenului de medic specialist organizat de Ministerul Sanatatii.

(3) In vederea aplicarii prevederilor alin. (3), Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor din Romania analizeaza in ce masura formarea de specialist, precum si experienta profesionala insusita pot inlocui formarea prin rezidentiat in specialitatea medicina de familie si stabilesc durata stagiului de pregatire in specialitatea medicina de familie care urmeaza a fi efectuat.

(4 ) Durata si continutul pregatirii in specialitatea medicina de familie, prevazute la alin. (2) - (3), se stabilesc potrivit prevederilor art. 10 alin. (3). Prezentarea la examenul de medic specialist se aproba de catre Ministerul Sanatatii.

In prezent, medicul care finalizeaza cursurile universitare nu poate fi angajat in sistemul sanitar, decat cel mult de catre una dintre firmele care activeaza in industrie, in vederea promovarii produselor medicale. "Atentia noastra se indreapta catre medicii tineri si cautam diverse solutii pentru a-i aduce mai repede in sistem si pentru a-i pastra aici. Propunerea noastra va da posibilitatea absolventilor de medicina sa lucreze, sub indrumare, fara drept de parafa sau semnatura, in anumite sectii, la UPU sau cabinetele medicilor de familie", a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a zecea zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.

Citeste si:

Emma Olaru, Redactia MedLive.ro

Comentarii

parerea mea proprie si personala e ca cel mai bine era varianta cu un an la tara la dispensar.in momentul in care proaspatul absolvent ar fi trimis sa se ocupe de o comunitate atunci s-ar rezolva mai multe probleme.ar fi acoperite mai multe zone cu medici, ar responsabiliza proaspatul medic in asa fel in care atunci cand vine rezident in spital ar avea un alt mod mai bun de a privi pacientul.lasare fara drept de libera practica si tutela profesorului de pe clinica nu face decat sa frustreze si sa aleneze rezidentul care la sfarsitul rezidentiatului va vedea la un pacient doar felia lui de specialitate si va stii sa faca foi de observatie.la facultate ni s-a tot explicat sa tratam bonlavi nu boli ;fara o baza generala care nu se acumuleaza in facultate, facultatea de medicina aducand doar un amalgam pseudostructurat de informatii medicale fara a avea in centru pacientul,"obiectul " meseriei noastre .
plus daca intra in vigoare proiectul de lege respectiv va salariza medicii respectivi sub nivelul unei infirmiere , cam cat are un rezident acum , ceea ce va spori frustrarea tanarului medic.

da' domnu'ministru s-ar lasa tratat intr-un serviciu de urgentza de cei mai putin bine pregatitzi medici?(ca daca erau mai bine pregatitzi,intrau la examenul de rezidentziat).atunci ce e mai rentabil?1.dai un ban la privat si esti tratat ca un rege,sau 2.dai coplata la spital si esti tratat de un ratat?eu nu prea stau sa ma gindesc daca trebuie sa aleg!si aceasta prevedere legala e facuta doar pentru ca niste beizadele - fii de potentatzi,sa poata ocupa un loc in bucuresti sau alt oras mare!!!desi nu s-au ocupat de pregatirea personala si nu au fost in stare sa ia examenul profesional;cine poate avea interes,daca nu ei,pentru ca cei bine pregatiti sa poata pleca in lumea larga iar putorile sa ramina in locul lor,cu riscul de-a pune in pericol sanatatea prostimii?

Cred ca ar fi o mare eroare. Dupa parerea mea nu ar fi prima din mandatul domnului ministru al sanatatii. Sper sa gresesc eu.

Nu este o eroare, ci este o solutie cat se poate de buna.
Trebuia de mult sa se implementeze un aemenea sistem.

Stimabile, am impresia ca esti pus doar pe critica.
Hotararea MS este cat se poate de avenita si coprespunde practicilor germane, pentru ca si celelalte principii organizatoric ale asistentei medicale au aceiasi sorginte.
Dupa cum constati. libertatea de a-ti alege medicul si institutia unde sa fii tratat iti este garantata. Ce vrei mai mult?
Recomandabil este sa ne spunem parerea in domeniile in care avem competenta necesara. Pentu a ne face credibili trebuie sa abandonam insa negativismul.

Mi se pare o idee buna, avand in vedere sistemul de invatamant romanesc orientat foarte mult spre teorie.
O vad ca pe o posibilitate pentru absolventi de a-si face ucenicia undeva, sa traiasca pe viu ce invata la scoala, iar pentru perioada actuala o accelerare a intrarii tinerilor in sistem.
Nu-mi dau seama de implicatii, nu sunt din sistem. In sensul ca n-am idee cum ajungeai rezident (nu prea cred ca doar prin concurs), n-am idee cum ajungeai sa treci de rezidentiat, cine cum te lua sub tutela.

Oricum, decat sa fiu "tratat" de o asistenta prefer sa fiu luat in primire de un medic debutant, atunci cand evident medicul specialist nu e prezent.

Orice numai salarii decente la medici nu...
Credeti ca medicii din Burkina Faso vor veni sa lucreze aici dea-cum la le dam noi voie....?

Daca vrei ca medicii sa primeasca salarii "decente" trebuie sa cotizezi D-ta mai substantial la asigurarea de sanatate.
Nimeni nu te impiedica. Sunt convins ca CAS a dumitale nu va avea nimic impotriva. Fa-o!
Rezolvarea problemei sta deci in mana fiecarui asigurat.
Daca guvernantii ar legifera o asemena creste a cotizartia de asigurare de sanatate cum ar reactiona asiguratii?

In sfarsit o hotarare demna de toata lauda, ce ar fi trebuit luata de mult.
Sa speram ca incet-incet ne apropiem de practicile europene.
Felicitari munstrului !

Cum ramane cu garda la rezidenti.Pe mine in anul 1 ma obliga din prima luna sa am 4 garzi ca daca nu suport consecinte si cica sa invat!!!

Dacă se merge în ritmul acesta cu modul de abordare a medicinei și a pacienților se va ajunge ca pacienții să fie tratați chiar și de femeia de servici. Că, deh, dacă lucrează în spital, însemnă că poate și știe și ea să trateze

Articole similare

Raed Arafat subliniaza, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca nu doar banii sunt cei care-i imping pe medicii romani sa emigreze, dar mai ales lipsa oportunitatilor profesionale oferite acestora acasa. Raed Arafat raspunde si acuzatiilor de conflict de interese care i-au fost aduse in presa centrala si vorbeste despre structura de integritate...
Medicii tineri isi vor putea exercita meseria pentru care s-au pregatit, pana la urmatorul concurs de Rezidentiat, fara a pierde cunostintele acumulate in timpul facultatii / Foto: Reuters Tinerii absolventi ai facultatilor de medicina vor putea fi incadrati in unitatile sanitare publice sau private, inclusiv in cabinetele medicilor de...
Practica limitata, fara drept de semnatura sau parafa / Foto Agerpres Tinerii absolventi ai facultatilor de medicina vor putea fi angajati imediat dupa ce termina facultatea ca ajutoare in anumite sectii, la UPU* sau cabinetele medicilor de familie. In acest fel, tinerii vor putea fi responsabilizati sa se pregateasca mai bine in...
Medicii tineri isi vor putea exercita meseria pentru care s-au pregatit, pana la urmatorul concurs de Rezidentiat, fara a pierde cunostintele acumulate in timpul facultatii / Foto: Reuters Tinerii absolventi ai facultatilor de medicina vor putea fi incadrati in unitatile sanitare publice sau private, inclusiv in cabinetele medicilor de...
Medicii tineri isi vor putea exercita meseria pentru care s-au pregatit, pana la urmatorul concurs de Rezidentiat, fara a pierde cunostintele acumulate in timpul facultatii / Foto: Reuters Tinerii absolventi ai facultatilor de medicina vor putea fi incadrati in unitatile sanitare publice sau private, inclusiv in cabinetele medicilor de...