Ce se intampla cand consumam micul dejun la ore tarzii?

Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip II au un indice de masa corporala crescut si cel mai adesea obisnuiesc sa consume micul dejun la ore tarzii, conform unui studiu publicat recent in "Diabetic Medicine," scrie today.uic.edu.
Legatura dintre obezitate si diabetul zaharat de tip II
Obezitatea este adesea intalnita in randul persoanelor cu diabet zaharat de tip II. De asemenea, se stie ca persoanele care obisnuiesc sa mearga la somn tarziu in noapte, se trezesc tarziu si consuma micul dejun la orele pranzului au un risc crescut pentru declansarea obezitatii, insa pana de curand niciun studiu de specialitate nu a reusit sa explice aceasta asociere in randul persoanelor cu diabet.
Diabetul zaharat si riscul pentru valori crescute ale indicelui de masa corporala
Pentru a explica aceasta asociere, cercetatorii au investigat daca preferinta pentru momentul in care persoanele ce sufera de diabet obisnuiesc sa consume micul dejun este asociata cu un indice crescut de masa corporala. De asemenea, autorii studiului si-au propus sa identifice care sunt factorii care duc la cresterea riscului pentru inregistrarea valorilor crescute ale indicelui de masa corporala.
Pentru a realiza acest studiu, Dr. Sirimon Reutrakul, profesoara de endocrinologie, diabet si boli metabolice in cadrul Universitatii din Illinois, a recrutat 210 persoane ce sufereau de diabet zaharat de tip II.
Preferinta pentru momentul consumului micului dejun a fost evaluata prin intermediul unui sondaj de opinie ale carui intrebari cautau sa identifice programul de somn si ora de trezire a participantilor, programul de activitate fizica, cel de activitate intelectuala, precum si ora primei mese din zi.
Raspunsurile la intrebari au fost notate de la 13, pentru cei ce obisnuiau sa mearga la somn tarziu un noapte, la 55, pentru cei ce obisnuiau sa fie matinali.
Participantii ce obisnuiau sa mearga tarziu la somn au inregistrat un scor mai mic de 45 de puncte, in timp ce persoanele matinale au inregistrat un scor de peste 45 de puncte in cadrul chestionarelor.
Ulterior, voluntarii la studiu au fost intervievati cu privire la orele de mese de pe parcursul zilei, precum si aportul caloric al meselor.
Oamenii de stiinta au realizat apoi investigatii privind aceasta asociere prin compararea datelor colectate prin intermediul chestionarelor, impreuna cu durata odihnei de noapte, greutatea si indicele de masa corporala ale fiecarui participant.
Durata medie de somn in randul participantilor a fost de 5,5 ore pe noapte, in timp ce consumul mediu caloric a fost de 1.103 calorii pe zi, iar valoarea medie a indicelui de masa corporala a fost de 28,4 kg/m2. 113 participanti erau matinali, in timp ce 97 obisnuiau sa consume micul dejun la ore mai tarzii din zi.
Participantii matinali obisnuiau sa consume micul dejun intre orele 7:00 si 8:30, in timp ce restul consumau micul dejun in jurul orelor 9:00.
Cei dintai obisnuiau, de asemenea, sa consume fiecare masa din zi mai devreme, inclusiv cina, arata raportul cercetatorilor.
Care sunt concluziile investigatiei privind legatura dintre obezitate si diabetul zaharat de tip II
Cercetatorii au descoperit ca persoanele ce preferau sa consume micul dejun la ore mai tarzii aveau, de asemenea, un indice de masa corporala crescut. In mod suprinzator, aportul caloric si orele consumului mesei de pranz si a cinei nu au fost asociate cu un indice de masa corporala crescut.
In schimb, persoanele matinale au avut un indice corporal mai mic cu 0,37 kg/m2.
Consumul micului dejun la ore mai tarzii din zi poate deregla ceasul biologic ce joaca un rol central in reglarea ritmului circardian. Mai mult, dereglarea ritmului circardian poate duce la dereglari are metabolismului, explica autorii studiului.
"Ora consumului micului dejun reprezinta un factor de risc pentru cresterea indicelui de masa corporala in special in randul persoanelor ce sufera de diabet zaharat de tip II. In continuare ramane sa investigam daca, in caz contrar, schimbarea orei micului dejun ar putea ajuta persoanele ce sufera de diabet sa ajunga la un valorile optime ale indicelui de masa corporala," conchid acestia.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...