Publicat la: 
19/04/2018

mic dejun

Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip II au un indice de masa corporala crescut si cel mai adesea obisnuiesc sa consume micul dejun la ore tarzii, conform unui studiu publicat recent in "Diabetic Medicine," scrie today.uic.edu.

Legatura dintre obezitate si diabetul zaharat de tip II

Obezitatea este adesea intalnita in randul persoanelor cu diabet zaharat de tip II. De asemenea, se stie ca persoanele care obisnuiesc sa mearga la somn tarziu in noapte, se trezesc tarziu si consuma micul dejun la orele pranzului au un risc crescut pentru declansarea obezitatii, insa pana de curand niciun studiu de specialitate nu a reusit sa explice aceasta asociere in randul persoanelor cu diabet.

Diabetul zaharat si riscul pentru valori crescute ale indicelui de masa corporala

Pentru a explica aceasta asociere, cercetatorii au investigat daca preferinta pentru momentul in care persoanele ce sufera de diabet obisnuiesc sa consume micul dejun este asociata cu un indice crescut de masa corporala. De asemenea, autorii studiului si-au propus sa identifice care sunt factorii care duc la cresterea riscului pentru inregistrarea valorilor crescute ale indicelui de masa corporala.

Pentru a realiza acest studiu, Dr. Sirimon Reutrakul, profesoara de endocrinologie, diabet si boli metabolice in cadrul Universitatii din Illinois, a recrutat 210 persoane ce sufereau de diabet zaharat de tip II.

Preferinta pentru momentul consumului micului dejun a fost evaluata prin intermediul unui sondaj de opinie ale carui intrebari cautau sa identifice programul de somn si ora de trezire a participantilor, programul de activitate fizica, cel de activitate intelectuala, precum si ora primei mese din zi.

Raspunsurile la intrebari au fost notate de la 13, pentru cei ce obisnuiau sa mearga la somn tarziu un noapte, la 55, pentru cei ce obisnuiau sa fie matinali.

Participantii ce obisnuiau sa mearga tarziu la somn au inregistrat un scor mai mic de 45 de puncte, in timp ce persoanele matinale au inregistrat un scor de peste 45 de puncte in cadrul chestionarelor.

Ulterior, voluntarii la studiu au fost intervievati cu privire la orele de mese de pe parcursul zilei, precum si aportul caloric al meselor. 

Oamenii de stiinta au realizat apoi investigatii privind aceasta asociere prin compararea datelor colectate prin intermediul chestionarelor, impreuna cu durata odihnei de noapte, greutatea si indicele de masa corporala ale fiecarui participant.

Durata medie de somn in randul participantilor a fost de 5,5 ore pe noapte, in timp ce consumul mediu caloric a fost de 1.103 calorii pe zi, iar valoarea medie a indicelui de masa corporala a fost de 28,4 kg/m2. 113 participanti erau matinali, in timp ce 97 obisnuiau sa consume micul dejun la ore mai tarzii din zi. 

Participantii matinali obisnuiau sa consume micul dejun intre orele 7:00 si 8:30, in timp ce restul consumau micul dejun in jurul orelor 9:00. 

Cei dintai obisnuiau, de asemenea, sa consume fiecare masa din zi mai devreme, inclusiv cina, arata raportul cercetatorilor.

Care sunt concluziile investigatiei privind legatura dintre obezitate si diabetul zaharat de tip II

Cercetatorii au descoperit ca persoanele ce preferau sa consume micul dejun la ore mai tarzii aveau, de asemenea, un indice de masa corporala crescut. In mod suprinzator, aportul caloric si orele consumului mesei de pranz si a cinei nu au fost asociate cu un indice de masa corporala crescut.

In schimb, persoanele matinale au avut un indice corporal mai mic cu 0,37 kg/m2.

Consumul micului dejun la ore mai tarzii din zi poate deregla ceasul biologic ce joaca un rol central in reglarea ritmului circardian. Mai mult, dereglarea ritmului circardian poate duce la dereglari are metabolismului, explica autorii studiului.

"Ora consumului micului dejun reprezinta un factor de risc pentru cresterea indicelui de masa corporala in special in randul persoanelor ce sufera de diabet zaharat de tip II. In continuare ramane sa investigam daca, in caz contrar, schimbarea orei micului dejun ar putea ajuta persoanele ce sufera de diabet sa ajunga la un valorile optime ale indicelui de masa corporala," conchid acestia.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Lector...
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...

Articole similare

Creierul asociaza efectele insulinei cu lumina, astfel ca oamenii de stiinta si-au propus sa descopere modul in care sensibilitatea la insulina se modifica in functie de ciclul circadian. In centrul descoperirilor se afla neuronii nucleului hipotalamic ventromedial, o parte a creierul responsabila de acest echilibru. Aceste rezultate ar trebui sa...
Consumul de lapte la micul dejun scade nivelul de glucoza din sange pe parcursul zilei, conform eurekalert.org. O schimbare a meniului micului dejun poate avea beneficii pentru sanatate, in special in cazul oamenilor care sufera de diabet de tip 2, conform unui nou studiu, publicat in revista ”Dairy Science”. Studiul a fost coordonat de doctorul...
Incontinenta urinara, o problema stanjenitoare / Foto: EveryStock Incontinenta urinara termenul folosit pentru pierderea involuntara de urina, o problema stanjenitoare deloc rara, chiar daca se vorbeste destul de putin despre ea. Se poate intampla oricui sa treaca prin aceasta situatie, poate fi trecatoare sau cronica, dar afectiunea este mai...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca femeile care iau antidepresive in timpul sarcinii au un risc mare de a dezvolta diabet in timpul celor noua luni. Cel mai ridicat risc s-a inregistrat in randul femeilor care au luat Venlafaxina, un tip de medicament cunoscut sub numele de inhibitor al recaptarii serotoninei si...
Persoanele care sufera de diabet de tipul II prezinta riscuri mai mari de a suferi pierderi de memorie si un declin al functiei cognitive, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Scoala de medicina de la Universitatea Harvard, din SUA, si aparut in publicatia Neurology, scrie Mediafax. Motivul, spun autorii acestui studiu, este...