Mit sau realitate: ar putea saritul peste micul dejun sa determine cresterea in greutate?

"Cand eram mica, mama mi-a spus ca, daca nu manac micul dejun, metabolismul meu va incetini, iar, in timp, acest obicei nesanatos ar putea declansa cresterea anormala in greutate, asociata cu o serie de probleme de sanatate. Este acest lucru adevarat?", intreaba o cititoare New York Times. Iata ce raspund specialistii americani in domeniul nutritiei.
Industria alimentara promoveaza aceasta idee de zeci de ani pentru a creste vanzarile la cereale, insa studiile stiintifice realizate pe aceasta tema nu au gasit dovezi pentru a sustine aceasta afirmatie.
Ideea ca un mic dejun consistent este bun pentru sanatate dateaza, mai exact, din anii 1920, cand Edward Bernays, consultant de succes in relatiile publice, a condus o campanie media la nivel national in Statele Unite ale Americii pentru a incuraja oamenii sa isi inceapa dimineata cu o portie de omleta cu sunca. Unul dintre clientii lui Edward Bernays, la vremea respectiva, era compania Beech-Nut, care comercializa sunca si alte produse din carne de porc.
In deceniile ce au urmat, zeci de studii de observatie conduse de oamenii de stiinta au aratat ca persoanele care obisnuiesc sa manance micul dejun tind sa fie mai slabe. Insa studiile nu au reusit sa aduca dovezile care sa ateste ca ar fi vorba despre o relatie de tip cauza-efect. Cu toate acestea, atat institutiile din domeniul sanatatii publice, cat si companiile de cercetare private, au sustinut ca ar exista dovezi ce demonstreaza ca luarea mesei de dimineata ne protejeaza impotriva tendintelor anormale de ingrasare.
Dar studiile experimentale randomizate, in cadrul carora participantilor le-a fost lasata optiunea de a lua masa de dimineata sau sari peste micul dejun, nu au ajuns la aceste concluzii.
Cel mai recent studiu efectuat pe aceasta tema si publicat recent in arhiva "The National Center for Biotechnology Information", a investigat rolul cauzal al mesei de dimineata asupra echilibrului, energiei si sanatatii pe plan fizic, aratand ca la adultii obezi servirea micului dejun le-a adus un nivel mai mare de energie si activitate fizica pe parcursul primei parti ale zilei, in timp persoanele care obisnuiau sa sara peste masa de dimineata consumau mai multe alimente in cea de-a doua parte a zilei. Cercetatorii au concluzionat, insa, ca nu au existat diferente la nivelul fluctuarii greutatii corporale in randul acestora.
"Fie ca obisnuim sa luam micul dejun in fiecare zi sau nu, acesta nu este un factor care sa influenteze in mod direct cresterea in greutate, a declarat James Betts, unul dintre autorii studiului, profesor de nutritie si metabolism in cadrul Universitatii din Bath, Marea Britanie.
"Spre deosebire de studiile randomizate, studiile de observatie ar putea fi inselatoare. Ele arata ca oamenii care obisnuiesc sa ia micul dejun in fiecare dimineata au si alte obiceiuri alimentare asociate cu un nivel de bunastare generala a organismului. Acestia tind sa consume mai putin alcool, sa fumeze mai putin, sa consume mai putin zahar sa manance mai multe fibre si sa faca mai multa miscare pe tot parcursul zilei. Tot ce stim din studiile de observatie este faptul ca persoanele care obisnuiesc sa manance dimineata sunt, in general, mai slabe. Exista, insa, o serie de alti factori care ar putea reprezenta cauza pentru care lucrurile stau asa," a mai adaugat autorul.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...