Afecțiuni dentare la copii: listă, recomandări

Pediatrie
17 Mai 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
afectiuni dentare la copii

Peste 75% dintre copiii României cu vârste între 5 și 13 ani prezintă carii pe dinții temporari, iar până la 40% au cel puțin un dinte permanent cariat. Pentru că, de cele mai multe ori, cariile incipiente pot fi observate doar de către medicul stomatolog, vizitele periodice la cabinet de cel puțin două ori pe an sunt esențiale pentru a preîntâmpina apariția acestora sau extinderea leziunilor preexistente.

Dantura copiilor, respectiv dentiția temporară, reprezintă o parte a aparatului dento-maxilar, cu rol în masticație, deglutiție, fonație și fizionomie. Sănătatea generală este influențată de cea dentară, deci o atenție sporită și o atitudine responsabilă cu privire la dinții copiilor joacă un rol important în formarea adultului care va zâmbi încrezător, va putea comunica articulând corect cuvintele și va avea o alimentație variată.

Caria ‒ cea mai frecventă afecțiune dentară

Caria dentară presupune afectarea țesutului dentar sub acțiunea acizilor produși de bacteriile din cavitatea orală. În absența unei igiene dentare riguroase, a unei alimentații sănătoase și a vizitei periodice la medicul stomatolog, bacteriile pot determina apariția cariilor, a afecțiunilor gingivale sau a unei reacții parodontale.

Printre cauzele apariției cariei dentare la bebeluși se numără hrănirea și adormirea copilului cu lichide îndulcite (inclusiv laptele de la sân poate fi dulce, dacă mama consumă preponderent carbohidrați), transferul bacteriilor orale de la părinte către copil prin folosirea în comun a tacâmurilor și a vaselor, lipsa unei igienizări a cavității orale sau prezența unui nivel crescut de bacterii cariogene.

Cariile nu se vindecă de la sine

Lăsate netratate, cariile pot avansa și pot avea drept consecință chiar și pierderea dintelui. O carie incipientă se manifestă prin demineralizare, respectiv schimbarea aspectului (culoare alb-cretoasă, pierderea luciului suprafeței afectate) și evoluează spre interiorul dintelui, provocând infecția pulpei dentare și, implicit, durere.

Toate procesele inflamatorii și infecțioase datorate cariilor netratate ale dinților temporari pot afecta mugurele dentar al viitorului dinte permanent, iar pierderea precoce a dintelui influențează poziția dentiției permanente, fiind nevoie mai târziu de aparate ortodontice sau chiar de intervenții chirurgicale pentru corectare.

Tratamentul cariei dentare

Tratamentul curativ al cariei se obține prin îndepărtarea țesutului afectat (dentar sau pulpar), dezinfecția cavității astfel obținute și obturarea cu materiale specifice. În tratamentul cariei dentare pe dinții temporari care afectează organul pulpar (popular – nervul) poate fi nevoie și de anestezie locală.

Printre metodele de prevenție ale cariei la copii se numără periajul dentar cu o pastă de dinți cu fluor adaptată vârstei (1000 ppm între 0-6 ani, 1450 ppm după vârsta de 6 ani/apariția dinților permanenți – conform Organizației Mondiale a Sănătății), folosirea aței dentare pentru igienizarea spațiilor interdentare și apa de gură sau dușul bucal doar la recomandarea medicului stomatolog.

Dentiția temporară și igiena orală

Există un cumul de factori care influențează atitudinea părinților referitoare la dentiția temporară. Principalul argument împotriva îngrijirii corespunzătoare a dinților copiilor este reprezentat de existența dentiției permanente care va înlocui dinții temporari (mai devreme sau mai târziu).

Astfel, părinții renunță deseori în a peria dinții copilului, observând că acesta poate ține singur periuța pe dinți. Igienizarea începe dinaintea erupției dentare (prin ștergerea gingiilor copilului după fiecare masă cu o compresă sterilă umezită în prealabil). Este un proces realizat de părinte și se continuă cu periajul (cu periuță și pastă) de la erupția primului dinte temporar cel puțin până la apariția dinților permanenți. Supravegherea continuă, până când copilul dobândește abilitatea de a spăla eficient toate suprafețele dentare.

Periajul nu trebuie efectuat în grabă sau agresiv; se realizează de minimum două ori pe zi, timp de 2-3 minute, și include spălarea dinților, igienizarea limbii și a obrajilor și masajul gingival.

afectiuni dentare la copii

Familiarizarea cu medicul stomatolog

Acest proces începe atunci când nu sunt probleme și se obține înțelegerea nevoii de adaptare în vederea realizării tratamentelor. Copiii au un alt nivel de înțelegere a vizitei la medic, o toleranță diferită pentru aparatura medicală, iar sprijinul părinților este esențial pentru succesul terapeutic.

Apariția durerii la nivelul dinților temporari coincide de multe ori cu prima vizită în cabinetul stomatologic. Din păcate, șansele ca un copil să coopereze pentru un tratament corespunzător la prima vizită pe un puseu dureros sunt scăzute. În acest caz, procesul de acomodare este personalizat și poate necesita consiliere psihologică sau utilizarea inhalosedării pentru realizarea tratamentului complex necesar.

Când trebuie să mergi la control

Este recomandat ca prima vizită a copilului în cabinetul stomatologic să aibă loc după erupția primilor dinți (în jurul vârstei de 6 luni-1 an). Astfel, copilul se familiarizează cu mediul stomatologic, ceea ce crește treptat gradul de cooperare, iar tratamentele vor fi acceptate mai ușor. O evaluare periodică la 3-6 luni a danturii copiilor reduce incidența cariilor complicate, iar manoperele profilactice sunt mult mai ușor de tolerat, transformând vizita la stomatolog într-o experiență plăcută.

Cum gestionăm durerea de dinți în cazul celor mici

De obicei, durerea dentară la copii este semnalată atunci când unul dintre pereții dintelui este distrus prin carie, iar în cavitatea respectivă rămân resturi alimentare, care presează fie pe gingie, fie pe țesutul dentar afectat, provocând o inflamație a nervului.

  • Jena dureroasă apare inițial în timpul masticației, iar dacă spațiul cavitar/interdentar nu este curățat corespunzător, durerea poate să persiste până la îndepărtarea stimulului.
  • Când durerea devine continuă și necesită administrarea de antialgice, inflamația țesutului pulpar este ireversibilă, iar păstrarea dintelui este compromisă.
  • Până la programarea și tratarea cariei la medicul stomatolog este recomandat să igienizăm riguros dinții copilului și să reducem consumul de carbohidrați și alimente calde/reci care ar putea provoca o reacție dureroasă.
  • Medicația trebuie administrată doar la recomandarea medicului.
  • În urma unui traumatism, copilul trebuie să ajungă urgent la medicul stomatolog, deoarece este necesară evaluarea de specialitate.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 100, ediția din mai 2022.

Acest material este realizat în colaborare cu dr. Ecaterina Băiceanu, medic stomatolog pediatru în cadrul clinicii DENT ESTET 4 KIDS, parte din Grupul MedLife.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării