AFECȚIUNI

26 Ianuarie 2021

Monturile, surplusul din pantofi. De ce apar si cum scapam de ele

Ti s-a intamplat sa simti o durere puternica in zona degetului mare de la picior, care te impiedica sa mergi normal?

Daca deformarea a progresat rapid, iar daca degetul mare de la picior il incaleca pe urmatorul, ar trebui sa mergi foarte repede la un consult de ortopedie: ai toate sansele sa fii diagnosticat cu Hallux Valgus sau pe romaneste, monturi.

Daca pielea de deasupra montului este iritata, rosie sau crapata, sau daca apar bataturi in talpa piciorului lateral de degetul mare, ai si mai multe motive sa mergi la doctor.

Cum apar monturile

  • "Constructia" piciorului poate favoriza aparitia monturilor - raporturi neobisnuite de marime intre oase;
  • Mobilitatea crescuta (conditionata hormonal) a ligamentelor antepiciorului, in cazul femeilor, care reprezinta 95% din cazuri;
  • Traumatisme care apar la nivelul antepiciorului;
  •  Lipsa celui de al doilea deget, in urma unui traumatism si/sau amputatie;
  • Poliartrita reumatoida are ca efecte secundare declansarea acestei afectiuni.

Monturile sau Hallux Valgus

/

Tratamentul chirurgical al monturilor

/

Incaltamintea stramta, incomoda, sau tocurile inalte - nu favorizeaza aparitia monturilor, dar le poate agrava pe cele deja existente. Din pacate, Hallux Valgus nu poate fi prevenit, iar exercitiile fizice aplicate gresit pot agrava la randul lor problema.

Concret, osul metatarsian se deplaseaza, se roteste si se ridica, moment in care deformatia devine vizibila. Urmeaza inclinarea degetului mare, care ajunge sa impinga celelalte degete.

Exista doua tipuri de monturi:

  • Juvenile (congenitale). Acesta apare in adolescenta, evolueaza lent si provoaca primele dureri in jurul varstei de 40 de ani.
  • Statice. Apar odata cu menopauza si evolueaza foarte rapid. Netratate, acestea pot duce la deformari complexe ale piciorului.

Corectarea acestei deformatii a antepiciorului poate fi stopata exclusiv pe cale chirurgicala. Este contraindicata operatia piciorului unui suferind de diabet, in majoritatea cazurilor. Arterita, la randul ei, trebuie supravegheata atent de chirurgul vascular. Si fumatorii au unele restrictii la operatie, dar acestea pot fi ridicate dupa o perioada de minimum trei luni de abstinenta.

Tratamentul nechirurgical nu va elimina problema, insa va modera evolutia ei.

Presupune, in primul rand, o incaltaminte adecvata, evitarea sporturilor care solicita mult piciorul (fotbal, de pilda).

Este contraindicat statul prelungit in picioare. Pansamentele de protectie reduc contactul zonei cu interiorul incaltamintei.

"Atentie! Dat fiind ca este vorba despre o deplasare a oaselor, deformatia nu dispare cu aplicatii locale de tipul tincturilor, unguentelor s.a.m.d, nici cu medicamente. Ortezele plantare (talonete) pot fi utile numai realizate manual, personalizate pe fiecare picior. Dr. Marius Uscatu, MedLife Floreasca "

 

Monturi
Hallux Valgus
Dr.Marius Uscatu


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici CHIRURGIA-ANTEPICIORULUI

Uscatu Marius Mihail
Uscatu Marius Mihail
Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie
Uscatu Marius Mihail
Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie

Chirurgia antepiciorului, Ortopedie-Traumatologie, Camera de garda

Vezi toți medicii

Consultă medicul! Dacă ai monturi fă-ți acum o programare online !

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.