Publicat la: 
1/05/2010

Dr. Nicolae Marcu / Foto: MedLive.ro

"Medicina, desi detinatoare a unui arsenal informatic si interventional, nu stie inca drumul spre sanatatea deplina sau spre nemurire. De aceea, este uzual ca un medic sa ceara o a doua opinie. Curajul de a cere a doua opinie nu-l au insa decat medicii buni." Dr. Nicolae Marcu, psihiatru, a discutat deschis cu cititorii MedLive.ro despre medicii din Romania, cu bune si rele, dar si despre relatia care se creeaza intre pacient si medicul lui.

"In orice specialitate exista medici mai valorosi decat noi. Sunt adeptul celei de a doua opinii, dar caut cu grija referinta", a explicat dr. Nicolae Marcu, medic primar, specialitatea Psihiatrie, doctorand, cu competente in Psihoterapie si Psihoterapie non-directiva.

Ascultam supusi sfatul medicului?

Dr. Nicolae Marcu: Consider ca “ascultatul” trebuie sa fie informat si informat cu atentie. Medicul are obligatia sa informeze pacientul:

  • asupra cauzelor afectiunii;
  • asupra modului de alegere a tratamentului;
  • asupra efectelor secundare posibile sau probabile;
  • asupra evolutiei bolii.

Daca, din viteza, omite anumite detalii, el trebuie intrebat. Va asigur ca un medic normal cunoaste valoarea unui asemenea discurs. Un medic de valoare trebuie sa incheie consultatia cu o mini-sesiune de intrebari si raspunsuri.

Cum comunica medicul un diagnostic dramatic, cum ar fi cancerul, de pilda?

Dr. Nicolae Marcu: Un astfel de raspuns va fi dat intotdeauna in functie de structura personalitatii medicului. Probabil fiecare isi dezvolta un mod propriu de abordare.

Este de fiecare data dificil cand sunt pus in situatia de a comunica persoanei sau familiei o concluzie medicala nefavorabila.

In psihiatrie se spune ca trebuie sa dai dovada de neutralitate binevoitoare, dar nu sunt convins ca este un principiu aplicabil in aceste situatii.

Diagnosticul trebuie comunicat cu acuratete (la fel si prognosticul afectiunii). Exista unele situatii (de exemplu in cazul copiilor) in care prefer modularea, nuantarea. Evident ca parintii trebuie sa fie complet informati. In spitale exista si varianta in care diagnosticul este comunicat prin intermediul unei comisii medicale.

"Medicul nu trebuie sa stea pe un fotoliu si pacientul undeva, mic, pe un taburet, pentru a contempla personalitatea. Este o falsa mostenire a tronului regal”

Dr. Nicolae Marcu: Medicina este o vocatie continuu informata. Nu stiu sa gandesc pentru sistemul medical, dar mi-am petrecut timp semnificativ sa discut cu studentii si rezidentii despre importanta relatiei medic - pacient.

Am spus si sunt convins ca, asa cum medicii privesc cu atentie pacientii, asa si pacientii ne privesc pe noi. Sustin ca medicul nu trebuie sa stea pe un fotoliu si pacientul undeva, mic, pe un taburet, pentru a contempla “personalitatea”. Am vazut astfel de cabinete odioase si am primit si raspunsuri: "efectul placebo este mai puternic… pacientul (subliniaza ca in special cel cu tulburari psihice) trebuie sa stie unde este distribuita autoritatea…" De fapt, este o falsa mostenire a tronului regal.

Psihologie medicala - un curs absolut necesar

Dr. Nicolae Marcu: Exista specialitatea "Psihologie medicala". Consider ca acest curs vine destul de tarziu si, din pacate, nu se mai repeta. Daca as putea decide, as introduce un curs obligatoriu si la finalul facultatii si la finalul rezidentiatului, cu tema centrala Relatia medic - pacient.

Imi spunea cineva ca peste 80% din cazurile de mal-praxis din SUA se datoreaza incapacitatii medicului de a comunica eficient cu pacientii.

"Multi medici uita ca pacientii sunt la fel de destepti ca ei"

Dr. Nicolae Marcu: Multi medici uita ca pacientii sunt la fel de destepti si de buni observatori ca si ei. Pacientul simte imediat... daca esti stapan pe situatie, daca ai experienta, daca esti bine sau rau dispus. Daca esti atent la pacientul tau, vei vedea ca moduleaza functie de starea ta. se sperie odata cu tine, rade cand razi si tu motivat. Vine imediat si pericolul: daca scapi vreo expresie nepotrivita va fugi in anxietate, daca nu in frica. Pentru un medic, onomatopeele nu sunt bune. Nici tonul ridicat, nici strigatul neprotocolar dupa un coleg mai tanar sau asistenta.

Am vazut pacienti ingroziti pentru ca nu au reusit sa descifreze semnificatie unor rictusuri sau o unor fraze trunchiate: "Mi-a zis ca vede ceva, dar nu e sigur si a concluzionat cu mmmhhh... m-am si temut sa-l intreb”.

Dupa cateva experiente nefericite, anxietatea (angoasa) poate deveni frica, adica are obiect clar conturat.

Reguli de eticheta la cabinetul medicului

Dr. Nicolae Marcu: Nu este permis ca un medic “sa te ia la per tu”.

Are insa libertatea sa intrebe persoana daca prefera aceasta modalitate, explica dr. Marcu, adaugand: Imi asum riscul de a spune ca medicii calzi sunt mai valorosi decat medicii distanti.

Citeste si O mie de motive pentru care nu mergem la medic. Intalnire online cu Dr. Nicolae Marcu

Frica de medic. Cel mai bun medic din Braila este acceleratul de Bucuresti. Interviu cu Dr. Nicolae Marcu

E.O.

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

fotoliu-taburet: inegalitatea relatiei medic-pacient este exprimata chiar si de catre aceste doua cuvinte, care sugereaza o relatie mester (medic)-obiect (pacient) cand spunem medic, ne gandim la o categorie profesionala, cand spunem pacient ramanem la aceeasi categorie, insa.... in privinta uitarii, din pacate, multi medici din Romania au uitat sa fie oameni. din punctul meu de vedere, in spatiul romanesc nimic nu deterioreaza mai mult relatia medic-pacient decat spaga. in momentul in care eu sunt nevoit sa platesc pentru ca sanatatea trupului meu valoreaza infinit mai mult pentru mine decat pentru cel la care apelez sa ma ajute, ma simt furat. omul din fata mea este nu numai unul care detine cunostintele si abilitatile necesare recuperarii mele, dar se dezvaluie ca fiind incapabil sa isi obtina dreptul de a fi platit la justa sa valoare in mod legal si onorabil, iar in multe cazuri ca un om caruia lacomia de bani i-a uratit mult sufletul. este ca un infractor care te ajuta cu conditia sa nu uiti ca principala lui sursa de venit se afla in buzunarele celor ajutati. poate ca exagerez. sau poate nu?

Simt cum emotia acopera un colt al rationamentului. Exista aceeasi inegalitate ca in cazul oricarei relatii cu o categorie profesionala. Nu putem prelua rolul mesterului in niciun domeniu desi incercam zilnic (in sport, in politica sau mai stiu eu ce...). In niciun caz nu trebuie sa acceptam neconditionat superioritatea mesterului in materie de suma a cunostiintelor si experientelor respective.

Nici nu as suprapune nevoia peste lacomie. Din pacate sufletul se urateste un pic, aveti totala dreptate. Se adapteaza si el ca si organismul la reducerea aportului alimentar.

Medicina ca disciplina sau profesie este total nestiintifica dar bazata pe o logica elementara - parerea unui student viitor medic ,care sacrificase in cei sase ani de facultate totul spre a fi primul ,azi neurochirurg USA.
In punerea unui diagnosti cel mai bine este sa consulti cinci medici si daca trei dau acelasi diagnostic ,mergi pe acesta - parerea unui tanar medic exclus din cauze materiale de la rezidentiat(guvernarea Constantinescu) azi cardiolog un spital municipal din N.Y. USA
Intalnirea unui pacient -medic seamana cu spisodul descris de unul din personajele din romanul Furtuna de Ilya Erenburg - " Azi a murit Franz ,era student la filosofie pute deveni Kant.Hegel..etc.l-a omorat un mongoloid cu ochi alungiti.."- parerea unui pacient tot mai des confruntat cu atitudinea unor medici romani,parca se afla in contact cu mongoloidul care urmeaza sa-l asasineze.

1. Medicina este fundamental stiintifica.... de altfel si logica este o stiinta. Are insa sectoare in care stiinta nu a oferit o explicatie inca si sectoare in care notam minuni aproape minuni, de exemplu efectul placebo.
2. de acord cu 3 din 5 dar pacientul sa aleaga
3. ...poate altii au bastonul de maresal in ranita si au sansa. Am speranta ca atitudinea este cea mai usor de schimbat. Este incredibil in conditiile date cati medici au o atitudine formidabila. Dar si cand te intalnesti cu "mongoloidul" e groaznic. Va spun ca nu este o atitudine a corpului medical ci a entitatilor respective.

Relatia dintre medic si pacient este, in mare parte, structurata pe informatia pe care ne-pacientul o primeste din media. Cand ajunge sa fie pacient, are un comportament mult influentat de ce a vazut la televizor. Ar fi bine, ca dl. psihiatru sa participe, incognito, la consultatiile medicilor de familie din tara, de oriunde, sau numai sa ceara informatii de la acestia cu privire la atitudinea pacientilor fata de ei: mint cu privire la simptome, simuleaza, comanda medicului medicamente sau investigatii, numai nu-l scuipa intre ochi. Asta este adevarata relatie! Poate nu la psihiatru pentru ca sau e sedat sau are nevoie de pensionare! In rest.... jale!

Ba il scuipa in ochi..il mai si bate...la Arad un medic a fost injunghiat.

Relatia medic-pacient din nou in prim-plan. Acum am tendinta de a ma situa de partea medicului insa nu o pot face fara unele precizari: medicul trebuie sa foloseasca in folosul pacientului si slabiciunile acestuia din urma. Medicul trebuie sa se pozitioneze corect fata de simulare (poate fi expresia unei afectiuni psihiatrice sau a unei tulburari de personalitate) sau fata de minciuna (are intotdeauna un caracter intentional) sau eroare (caracter neintentional). Nici medicul nu trebuie sa accepte atitudini inadecvate.

Nu am intalnit un singur medic macar, care sa nu te priveasca "de sus"; cu unii am reusit sa stabilesc o relatie mai normala dupa ce au catadicsit sa stea de vorba si au constatat ca nu au in fata un troglodit.E si chestie de bun simt.De aceea, multi pacienti se fastacesc in fata Lor!

Ati avut ghinion. Detest medicii care "catadisesc". dar nu cred ca fastaceala vine de aici ci mai degraba din structura pacientului si din emotia pe care o resimte cand are o problema si cauta rezolvare.

Am avut de/a face, cu medici, sum foarte multe forme. Unii mi/au fost sefi si comandanti eram sanitar in armata(94/95), unii mi-au fost prieteni,. Unii mi/au suflat fumul de Kent in ochi, spunandu-mi ca o sa raman schiop "daca mai merg asa" (o entorsa, in 86, la un meci de fotbal). Altora le/am fost pacient (si am invatat ca odata ce ai stabilit o relatie buna cu un medic, e bine s ao cultivi. Am cunoscut multi, foarte multi ca ziarist. Si in situatii in care ei nu stiau, nu le spuneam ce profesie am, imi placea sa le urmaresc reactiile atunci cand le spuneam ca am venit pt nusce ancheta. Am intalnit muuuulti spagari notorii, care nici nu mai aveau bunul simt sa zica mersi sau sa schiteze vreun zambet, asa de pamplezir. Am intalnit medici aroganti, nesimtiti, suficienti, plini de ei. Le-am facut fata, i-am indoit pe multi, iar pe cei in varsta i-am "recuzat" sau ignorat. Pentru ca pur si simplu nu suport sa fiu calcat pe coada. Indiferent de situatie, indiferent de cat de "pacient" sunt. Dar, de departe, cei care m-au enervat, derenjat, scos din sarite ceil mai mult au fost cei care umileau batranii bolnavi. "Ai hemeorozi pe dracu! Ai cancer!" "Hai, tataie, misca-te incoa!" "Bre, astia/s bani? Nu-ti ajung"si altele asemenea. Pe astia i-am urat.
Desigur am intalnit si foarte multi cu un extraordinar bun-simt, oameni culti, buni la suflet, inimosi. Si tineri si in varsta. Si sunt convins ca asta e o chestiune de buna-crestere, de educatie, o chestiune de caracter. Bani si puterea pervertesc, e clar. Banul, ca spaga, puterea stetoscoplui in fata guturaiului. A seringii in fata venei obosite de boala si varsta, a retetei mazgalite, in fata omului batran, bolnav si fara scoala. Da, e clar, repet, e o chestiune de buna crestere si de caracter.

Imi place "puterea stetoscopului in fata guturaiului". As putea denumi asa efectul placebo, fara sa ma tem de eroare. Poate mai detaliati faptele, ne-ar prinde bine!

Io sunt inginer mecanic dar am un masterat in informatica si am invatat multe de la oameni simpli - de luat aminte

Care relatie medic - pacient ? Poti sa si mori ca daca nu esti programat nu intri. Tu. Altii cu pile sau cu legitimatii speciale intra si neprogramati. Dupa ore de umilinta statului la coada intri in cabinet. Pacientul sta de geaba pe scaun in fata doctorului care scrie. Asistenta sta pe un scaun la coltul biroului doctorului si scrie si ea. Vre-o doua registre, dintre care in unul din ele semnezi. Apoi astepti sa-ti scrie reteta sau retetele. De ce retetele ? Pai unele depasesc baremul, adica medicul e contabil ghicitor si stie ca pe o reteta trebuie sa fie numai o anumita suma de bani. Alte medicamente au regim mai strict si trebuie scrise pe formulare de culoare verde. In sfarsit iti vine inima la loc ca ai reteta(ele) si pleci. La usa sotia : ce a zis doctorul, te-a controlat ? Pai ce sa zica decat bunaziua. Ce tu nu vezi ce e la usa lui ? Dar a gresit ! Ce ? E data de maine! Pai ori acceptam asa , ori nici reteta nu capatam. Asta este asistenta medicala acordata. Ametit de vemisiunile TV cu medicina naturista l-am deranjat pe Dr cu intrebarea legata de tratament. Raspunsul a fost scurt : ai venit la mine pentru tratament alopat. Daca vrei iarba, mananca iarba. Oare asa sa fie ?

Nu sunt clarvazator dar timpul acestor raspunsuri va trece repede.
Serviciile medicale sunt tot servicii. in aceeasi masura ca la magazin sau restaurant beneficiarul va alege. Si vom observa cum medicul va iesi din cabinet sa intampine urmatorul pacient, sa zambeasca si sa se poarte corespunzator in cele mai mici detalii. Pe un bulevard cu servicii medicale beneficiarul va sti sa aleaga.
Din nefericire pentru serviciile medicale de masa, serviciile private vor fi primele adaptabile la normalitate.

Un scurt dar serios comentariu:
Iarba (tratamentul homeopat) este foarte buna de mancat dar numai cand este acreditata international. (are validare stiintifica)

V-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde la intrebarea mea despre ATACUL DE PANICA, pe care am pus-o saptamana trecuta, in cadrul dicutiei on line. In alta ordine de idei, va rog sa transmiteti sarutari de maini mamei Dvs., care, pe vremea cand locuiam in Drumul Taberei, i-a facut mult bine fiicei mele. Va doresc o zi buna! Cristian Ionescu

Referitor la atacul de panica ,un site de pe care ar trebui sa va informati ar fi www.panicend.com. Este o comunitate a oamenilor care au avut / au aceasta deficienta si care s-au vindecat de ea fara pastile alopate. Un alt nume pe care ar trebui sa il cautati pe Internet este Claire Weekes, medic psihiatru care a tratat probleme nervoase inca din 1967 din nou fara pastile.
Totul se poate vindeca in cazul tulburarii nervoase de care va interesati, trebuie doar sa va informati si sa fiti perseverent.

Va rog sa ma contactati pe office @medlife. ro. va voi raspunde rapid.
Am sa-i transmit mamei mele si nu as fi mirat sa va recunoasca. are o memorie incredibila. Sunt foarte mandru de ea!

De acord cu comentariul Elenei. Imi place si continutul site-ului recomandat.

1. sunteti un om care ati sesizat esentialul in relatia medic pacient,
2. un vecin ma ameninta ca imi darima gardul cu buldozerul .. de 3 ani. ce sanse am sa ma auto " vindec" de atacurile de panica pe care le am zilnic...
3 . am reusit sa-mi fac o casuta pe pamint , am o familie dar linistea imi este tulburata zilnic de .. vecinul cel vajnic "; sunt eu bolnav ? sau ... boala e la vecin ?
4. toate cele bune va urez!!

1. multumesc de aprecieri. Am avut norocul de alucra cu oameni foarte atenti la subiect
2. primul impuls a fost sa va spun sa puneti icoane sau cruci pe gardul respectiv. Apoi m-am gandit ca nu stiu al cui este gardul si care este semnificatia lui pentru fiecare dintre parti. poate nu este vorba de panica ci de frica
3. As ataca propria problema apoi din hobby m-as ocupa de vecin
4. foarte multumesc! Asemenea!

Relatia medic-pacient, ati remarcat-o acum, mai sus! Daca oamenii ar fi sanatosi, nu ar avea nevoie de medic iar relatiile adverse ,ca cele descrise mai sus, reale sau inventate, nu ar mai exista. Le doresc sanatate tuturor. Mai ales mentala. Cea corporala este mai usor de suportat atata de pacient cat si de ceilalti!

De acord.
Uneori tulburarile psihice au rezonanta in simptome somatice. Organismul se apara prin orice mijloace si are un sistem uluitor de aparare.

Observatia ca ceilalti suporta mai usor bolile noastre somatice este excelenta.

Cred ca ati pus punctul pe i apropo de pregatirea psihologica a doctorilor. Si pot sa spun ca sunt si destui medici psihiatri, care teoretic ar trebui sa stie, care tot habar nu au de aceasta relatie psihologica dintre doctor si pacient.
Eu pot sa spun ca din cauza slabei pregatiri psihologice a doctorilor, am fobie de orice inseamna spital/doctor din cauza experientelor din copilarie. Foarte greu pot sa imi fac curaj sa vorbesc cu un doctor, si numai daca e cineva de incredere.
Si ca sa dau un exemplu de o doctorita complet idioata si care nu ar trebui sa mai aiba dreptul sa profeseze din cauza slabei pregatiri psihologice (ca sa nu mai spun profeionale). Acum cativa ani m-am dus sa fac o ecografie deoarece aveam dureri de stomac (s-a dovedit ca e gastrita). Si deodata o aud pe doctorita: "Aoleu! Vai de mine! Ce se intampla aici !? Dar cum mai poti fi tu in viata?" In acel moment am crezut ca sunt pe duca. Dupa ce am intrebat-o ce se intampla, mi-a spus ca nu imi gaseste rinichiul si ca e grav rau de tot. In final am descoperit ca e o problema congenitala si de fapt atat timp cat al doilea rinichi, care era mai mare decat unul normal, functioneaza sunt in regula.

O atitudine complet eronata intr-adevar.

"Medicina,nu stie inca drumul spre sanatatea deplina sau spre nemurire" pai cum s-o stie daca umanoizii se ocupa de orice numai de cercetare medicala nu. Am consumat un secol de maimutareala anticapitalista, cu razboaie mondiale, razboaie reci, si acum cu teroristii, musulmanii isi consuma energia cu Palestina si cu asa zisele conspiratii imotriva lor, ecologistii cu balenele, focile si ursii polari, oamenii normali cu fotbalul, femeile si banii. Sindicatele in loc de sanatate promit pensii mai mari si cresteri salariale, cine spune ca pamantenii sunt normali la cap, minte sau nu pricepe situatia cum ar vedea un extraterestru nemuritor.

Corect. Eu as extinde afirmatiile respectivului medic si la relatiile oricarui functionar public su omul care are nevoie de el. Pornind de la principiul ca pentru a fi srepectati, trebuie sa acordam noi insine respect. Pentru ca oricit de profesionist ar fi , medicul(si nu numai) fara o conduita morala, e ca agronomul fara ploaie. O zi buna!

omul de azi si nu numai (pacient) fie in rel.cu medici,preoti,functionari publici s.a este tratat ca o fiinta inferioara din multe puncte de vedere.Normal nu ar trebui sa conteze cat este de destept pacientul ci doar sa l faci sa inteleaga ce este cu el si importanta in orice rel.cu cei de mai sus.De multe ori esti tratat cum nu meriti si daca tot e vorba de medici sunt de acord ca invata mult dar nu sunt singurii si apoi nimeni nu duce cu forta la o facultate de medicina.Am simtit o si inca simt pe pielea mea.Avand o boala mai grava de mai multi ani am gustat amarul statului pe la usi, a nesigurantei, a greselilor, a ingnorantei, a privirilor care te intreaba mai traiesti? asta ca sa nu mai spun si altele care se practica in Romania noastra.In general acolo unde se afla functionar de stat ai de tras multe fara sa le meriti si mai mult la care contribui prin taxe si impozite.Ne vom reveni vreodata?

Da. Cand sistemele alternative (private) vor functiona. ASa cum putem merge in orice excursie dorim asa vom putea alege tipuri de asigurari de sanatate/abonamente si evident lanturi de clinici si spitale sau cabinete individuale.
Atunci vom putea practic sa ne alegem produsul pe care ni-l dorim!

“Multi medici uita ca pacientii sunt la fel de destepti ca ei.” Numai un prost nu-si da seama ca sunt altii mai destepti ca el. Un prost are probleme cu analiza situatiei din jurul lui.

buna,am 20 de ani si am dureri de cap insuportabile de vreo 3-4-5 ori pe sapt,durerea se muta de pe o parte pe alta,greturi uneori chiar varsaturi numai asa pot sa ma mai linistesc sau doar daca dorm,tulburari ale vederii adica imi fuge imaginea vederii pentru o secunda si revine la loc,o fi migrena?vreun tratament ce pot sa iau?va rog ajutati-ma

Nu vreau sa te sperii, dar migrenele sunt uneori precursoare unui accident vascular cerebral. Sincer, nu inteleg de ce nu ai ajuns inca la doctor. Mergi de urgenta la un spital specializat pe asa ceva sau un spital cu sectie de neurologie. Sigur, pot fi si alte cauze ale migrenelor, dar cind sunt atit de puternice, nu-i de gluma.
Uite si asta, scrie despre semnele unui AVC, unde migrenele sunt pe primul loc: http://medlive.hotnews.ro/adina-petrea-medic-neurolog-anticonceptionale-...

As avea o rugaminte, Domnul Doctor ! Am o afectiune numita varicocel si mi s-a recomandat operatie. As dori sa va intreb ce medic urolog mi-ati recomanda care sa practice operatia subinghinala microscopica ( nu laparoscopica !) si ce anestezist, deoarece in spitalul de stat am fost de cateva ori amanat si reprogramat, din motive obiective. Va multumesc mult ! ghiocella12@yahoo.fr

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Multi pacienti sunt dornici sa gaseasca o multitudine de informatii de pe Internet, dar cand vine vorba de a afla daca prezinta riscuri sa dezvolte anumite boli, majoritatea ar prefera sa nu stie. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea bolilor, unul din trei pacienti infectati cu HIV nu se testeaza la timp pentru a putea beneficia de...
Radiografiile dentare ajuta medicul stomatolog sa vizualizeze boli ale dintilor si tesuturilor inconjuratoare, care nu pot fi vazute la o examinare obisnuita. In plus, stomatologul poate descoperi si trata anumite probleme dentare din timp. Dar ce putem spune despre siguranta lor? Expunerea la toate sursele de radiatii - inclusiv soarele,...
Jurnalul de tratament al copilului ne ajuta in momente critice / Foto: PhotoXpress Cel mic este bolnav, iar medicul a recomandat un tratament care include administrarea mai multor medicamente, fiecare dupa un program bine stabilit. Parintii se straduiesc sa urmeze cat mai bine sfaturile medicului, dar si asa pot aparea erori. Solutia? Un jurnal...
* 6 cani de popcorn Cand simti nevoia unei gustari mai mari, cu un numar mic de calorii, popcornul este varianta ideala. Sase "cani" de popcorn contin doar 100 de calorii. Popcornul este bogat in fibre si va ajuta sa ramaneti satul pentru o perioada mai lunga de timp. Grasimi saturate: 0,5 g Sodiu: 220 mg *Branza de vaci cu pepene galben Branza...
Dr. Claudia Ciobanu/ Foto: HotNews.ro Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer la om. Cate tipuri exista? Ce cauze poate avea? Care dintre cauzele sau simptomele discutate pe forumurile online sunt reale si care nu? In ce consta riscul unei alunite? Cum se poate preveni eficient? Dr. Claudia Ciobanu, medic specialist dermatologie, a...